Overpeinzingen: Château Purcari - freedom blend voor Oekraïne - Perswijn
Columns

Overpeinzingen: Château Purcari – freedom blend voor Oekraïne

De tijden zijn veranderd, en snel ook. Op het moment dat ik in Moldova was en Château Purcari bezocht – het was in augustus 2019 – had ik niet kunnen bedenken dat dit bedrijf zich nu, een paar jaar later, in de frontlinie van een grote oorlog zou bevinden. Heel bevreemdend.

Ik kan me herinneren dat we bij ons bezoek aan Purcari zo dicht langs de afgescheiden regio Transnistrië reden, dat we de energiecentrales daar konden zien liggen. De goedkope, door Rusland voor een zacht prijsje aangeboden energie wordt al enige tijd gebruikt om op grote schaal bitcoins te mijnen. En nu is deze opstandige regio vooral in het nieuws door de mogelijkheid dat de Russen hem zullen gebruiken als springplank voor verdere oorlogvoering. Beangstigend.

Destijds noteerde ik uit de mond van oprichter en eigenaar Victor Bostan dat hij de Russische markt direct volledig had afgeschreven, nadat hij dat land in 2002 verliet. ‘Er gaat geen fles van ons naar Rusland. Er is nu geen embargo op wijnen uit Moldova, maar dat kan zo weer komen.’ Dus moest het roer om.  De export moest worden gericht op andere markten, met name de EU.

Profetische woorden. Maar Bostan wist dan ook waar hij het over had. ‘Ik verkocht mijn wijnbedrijf in Rusland in 2002, want ik wilde daar weg. Ik zag zakendoen in Rusland niet meer zitten en ben teruggegaan naar Moldavië. Daar ben ik begonnen met Purcari en een aantal andere wijnbedrijven, ook in Roemenië.’

Ik denk dat je rustig mag concluderen dat degenen die directe ervaringen hebben met Rusland vaak beter in staat zijn de situatie daar in te schatten. En natuurlijk gaat de toestand hem ook zeer ter harte, al is het maar omdat Moldavië zomaar het volgende land kan zijn waar oorlog uitbreekt. Een oorlog die hier inmiddels door het andere nieuws al wat naar de achtergrond wordt gedrongen. Dat lijkt me zorgelijk, gezien de penibele situatie waarin Oekraïne verkeert.

Daarom is het mooi dat Château Purcari een project heeft gelanceerd om Oekraïne te steunen. Want laten we eerlijk zijn, alle beetjes helpen. Al sinds enige jaren wordt hier een ‘Freedom blend’ gemaakt, met druiven uit drie landen die zich hebben afgewend van Rusland, en die door de grote buur het meest worden bedreigd: Moldova, Oekraïne en Georgië. In alle drie de landen zijn sinds enige jaren delen bezet door opstandelingen die door Rusland worden gesteund. De nieuwe jaargang van deze Freedom Blend, 2020, draagt de kleuren van de Oekraïense vlag en de opbrengst wordt volledig gebruikt voor steun aan Oekraïne.

In navolging van dit gebaar doneert de Nederlandse importeur van de wijnen van Château Purcari, LFE, alle winst die het maakt op de wijnen van Purcari (de Freedom blend en alle andere Purcari wijnen) over 2021 en 2022 terug aan Purcari ten bate van hun humanitaire werk. Inmiddels is al € 18.000 overgemaakt.

Op Purcari wordt het geld besteed aan meerdere projecten. Het bedrijf opende al op de tweede dag van de oorlog een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen, op 20 kilometer van de grendsovergang bij Palanca. Inmiddels werden daar al 11.600 vluchtelingen verder geholpen, voorzien van voedsel, sim-kaarten en andere hulpgoederen. Er is accommodatie voor 5000 vluchtelingen. Daarnaast worden vluchtelingen opgevangen op het château zelf en in een afgehuurd hotel, en door medewerkers van Purcari in hun eigen huizen. Voor de kinderen wordt onderwijs georganiseerd in het dorp bij Purcari. Met hulp van Purcari werden 2000 vluchtelingen vervoerd naar de hoofdstad Chisinau of naar de grens met Roemenië. Ook kon een kleine groep op Purcari komen werken.

Uiteraard gaat ook de winst op de nieuwe jaargang van de Freedom blend terug naar Moldavië. Hij is te koop met een introductie-actie, van € 16,95 voor € 14,95 op de website Vinify, www.vinify.nl/purcari-freedom-blend. Het is een blend van 65% saperavi (Georgië), 20% Rară Neagră (Moldova) en 15% Bastardo (Oekraïne). Een fijn, elegant glas rood, zwoel, met zoet fruit, vanille, heel zacht, met wat zoethout, fijne zuren en rijpe tannine. Dat is toch een mooi gebaar. Je drinkt een keertje heel wat anders, en je helpt er ook nog eens een goed doel mee. Dat verdient onze steun, lijkt me zo.

Ronald de Groot

Reageer op dit item