PERSWIJN #3 + supplement Noord-Adriatische wijnen komt 2 mei uit! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #3 + supplement Noord-Adriatische wijnen komt 2 mei uit!

Bij Perswijn #3 ontvangt u een extra dik bewaarsupplement over Noord-Adriatische wijnen, een bijzonder wijngebied dat nu eindelijk de aandacht krijgt die het verdient.

In het magazine breken we een lans voor de Aligoté-druif, praten we u bij over Nebbiolo Prima 2022, Chianti Classico en over Klet Brda in Slovenië.

U leest over de Hongaarse wijn Egri Bikavér, de krachtige wijnen uit de Côtes de Thongue, over Cave de Roquebrun -de beste coöperatie van Frankrijk- en over de appellation Calvados.

Verder 932 proefnotities rode Bourgogne, droge witte wijnen uit de Elzas, rood en wit uit Galicië en Bierzo, rood en wit uit Noord-Amerika en rood, wit en rosé Beaujolais (deel 1).

En natuurlijk in PERSWIJN #3 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #3 is vanaf 2 mei verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

Nebbiolo Prima 2022

Eind januari werden Barolo 2018 en Roero 2019 gepresenteerd. Ook nieuwe riserva’s maakten hun debuut. We zagen sterke verschillen en wat wisselvalligheid, maar gelukkig ook veel lekkers.

 

Dossier Aligoté: van petit vert naar grand cru

Het gonst van de Aligoté in de Bourgogne. Dat heeft te maken met de schaarste aan witte wijn, maar ook met de eigenschappen van deze druif, die in het veranderende klimaat van grote waarde kunnen zijn.

 

Chianti Classico, proeverij in stukjes

Plagerijtje aan de dinertafel tijdens de Anteprima in Chianti. ‘Hoe hoog ligt jullie wijngaard? 200 meter? Dan kun je beter overstappen op bananen.’ Niet serieus natuurlijk, maar toch: de klimaatopwarming zet ook in de Chianti de wijnbouw onder druk.

 

Egri Bikavér, een volbloed blend

In het noordoosten van Hongarije, niet ver van de beroemde Tokaj, ligt nóg een traditioneel wijngebied: Eger. Er wordt best lekker wit gemaakt, maar ik kwam vooral voor een beroemde rode wijn: Egri Bikavér.

 

In de serie: Is er nog toekomst voor… wijnwetgeving

Sommige verschijnselen in de wijnwereld lijken in snel tempo achterhaald te raken. Van alcohol tot wijnrekjes, van barriques tot sommeliers: is er nog hoop voor ze? In 8 delen nemen diverse PERSWIJN-auteurs de toekomst met u door. Deze keer deel 3: wijnwetgeving.

 

De waarde van Faugères: AOP klaagt handel aan

Interessant artikel in de Midi Libre: Faugères daagt handelaren voor de rechter die misbruik zouden maken van de appellation Faugères. We spreken hierover met Nathalie Caumette, president van de AOP.

 

In de serie wijnbreinbrekers: de wijngaard

Op internet wemelt het van de wijnlexicons die allerlei wijntermen verklaren. Maar wijnbouw en vinificatie zijn steeds complexer geworden, en vragen meer uitleg. Lars Daniëls MV gidst ons door de moeilijke termen.

 

Cave de Roquebrun: warm karakter

De Cave de Roquebrun in het gelijknamige plaatsje in de appellation Saint-Chinian maakt bijna alle wijn binnen de dorpsappellation Saint-Chinian-Roquebrun. Het is het verhaal van een succesvolle coöperatie, door La Revue du vin de France in januari uitgeroepen tot de beste Franse coöperatie van 2022.

 

In de rubriek Wijnmensen: Birthe van Meegeren: ‘Als ik niet in de wijn was gekomen, was ik waarschijnlijk parfumeur geworden’

Een van de hoogstopgeleide wijnvrouwen in Nederland is het uithangbord van de wijnacademie geworden. Birthe van Meegeren is een vrouw met een missie.

 

In de serie Een leven met wijn: Berene Sauls

Bijzondere wijnmakers delen persoonlijke verhalen over hun wijncarrière. Wie zijn ze, wat doen ze en wat drijft hen? In deel 2: Berene Sauls (Tesselaarsdal, Zuid-Afrika).

 

Côtes de Thongue, sterk merk

Begin dit jaar proefden we een groot aantal IGP-wijnen uit de Languedoc. Het niveau bleek flink gestegen. Côtes de Thongue is een van de IGP’s die nadrukkelijk aan de weg timmert, zo bleek ook tijdens een bezoek aan de streek.

 

Nero d’avola: oordeel zelf

Populair bij veel wijndrinkers, nauwelijks serieus genomen door veel wijnkenners: nero d’avola. Het werkpaard van de bloeiende Siciliaanse wijnbouw, dat prima wijnen op kan leveren – zolang de wijnmaker niet te veel wil.

 

Samen succesvol: Klet Brda

Klet Brda is de coöperatie van wijngebied Goriška Brda in Slovenië. Een bijzonder bedrijf, dat commercie en kwaliteit knap met elkaar weet te verbinden.

 

In de rubriek Op de wijnkaart: Figo van Onna

‘Natuurwijn kiezen bij ons soort gerechten? Er bestaan geen boeken of websites die vertellen hoe je dat doet.’ Figo van Onna over zijn kunsten bij restaurant Choux.

 

Appellation Calvados

Begrippen als appellation contrôlée en terroir gelden in Frankrijk niet alleen voor wijn. Alle landbouwproducten met specifieke regionale eigenschappen kunnen een appellation contrôlée aanvragen. Een mooi voorbeeld is het zeldzame distillaat calvados, dat van appels wordt gemaakt in Normandië.

 

In de rubriek Lekkere trek: café Parlotte in Amsterdam en restaurant The Green Rose in Arnhem

Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.

 

In de rubriek Aan tafel: Patrick Uyttewaal

Patrick Uyttewaal is een van de nestors van de wijnwereld in Nederland. Een man met een verhaal dat teruggaat naar de begintijd van dit tijdschrift.

Reageer op dit item

nl Nederlands