Wijn & Spijs: Geroosterde paprika, basilicum en burrata - Perswijn
Eten & Drinken

Wijn & Spijs: Geroosterde paprika, basilicum en burrata

Paprika’s roosteren kun je doen door ze zwart te blakeren in de oven of in het vuur van de BBQ. Daarna pel je de zwarte huid van de paprika. Deze versie is net even anders: de gehalveerde paprika’s garen we in de oven met olijfolie waardoor ze een extra zoete smaak krijgen. De paprika’s krijgen een fris accent door de citroen in de basilicumsaus en de burrata geeft een weelderige romigheid en diepte aan het gerecht. Kies je een wijn die meer aansluit bij de zuren van de citroen of juist een wijn die de draad oppakt van de romige zuivel? De tussenweg blijkt de beste keus: een wijn die het meest overeenkomt met het smaakprofiel van het gerecht.

Wijn-spijscombinaties

Bij de paprika met basilicum, citroen en burrata proeven we vier verschillende wijnen.

 1. Val de Vid, Verdejo 2018, Rueda
 2. Jeannette, Chardonnay Reserve 2019, Languedoc
 3. Di Lenardo, Chardonnay 2019, Friuli Venezia Giulia
 4. Il Colombaio di Santa Chiara, Vernaccia di San Gimignano 2019.

De twee chardonnay wijnen zijn echt chardonnay. Allebei hout gelagerd, met vanille tonen en rijp tropisch fruit. De Languedoc chardonnay is steviger in alles: meer hout, dikker van structuur en met de smaak van rijpe meloen, boter en vanille. De Italiaan uit Friuli is eleganter en frisser. Met tropisch fruit, wat citrus en milde houttonen. Bij de paprika doen beide wijnen het goed: rijp fruit en volle smaak sluiten goed aan.  De Languedoc blijkt dan bij de dressing wel erg stevig en robuust, hij walst er overheen. De Italiaan kan de frisse zuren van het gerecht beter aan. Een prettige combinatie die door het proefpanel wordt gewaardeerd.

Er staat nog een Italiaan: de Vernaccia di San Gimignano. Deze heeft niets van de kracht en stevigheid van de twee chardonnay’s. Hij is rank, fruitig, met minerale geur, vuursteen en hoge citrus zuren in de afdronk. Ook een klein bitter. Vanwege zijn hoge zuren niet de juiste begeleider van dit gerecht.

De Verdejo uit Rueda heeft duidelijk meer body en inhoud dan de fruitige, lichte versies die je vaak als huiswijn tegenkomt. Deze heeft tropisch fruit, zuivel, tikje boter zelfs en een hint van karamel. In de afdronk prettige zuren die het geheel goed in balans houden. De wijn is drie jaar oud als we hem proeven en wellicht daardoor heeft hij een gerijpte smaak gekregen die goed past bij de zoetige tonen van paprika. Maar ook de zuivel van de burrata en de citroen in de dressing vangt hij goed op. Hij laat het gerecht in zijn waarde, blijft zelf keurig overeind en is lekker verfrissend in de afdronk. De favoriet van het proefpanel.

Val de Vid, Verdejo 2018, Rueda, € 8,45, Sligro.

Ingrediënten

 • 3 of 4 rode paprika’s,
 • 100 ml olijfolie
 • 50 g verse basilicum
 • 50 g pijnboompitten, kort geroosterd
 • 1 teen knoflook
 • 1 citroen, de rasp
 • ½ citroen, het sap
 • zout, vers gemalen zwarte peper
 • 1 of 2 bollen burrata

Bereiding

 1. Was de paprika’s en halveer ze. Verwijder zaad en zaadlijsten en schenk een scheutje olijfolie in de helften en wrijf ze in. Leg ze in ovenschaal en verhit 25 à 30 minuten in een oven van 200 graden.
 2. Laat de paprika’s afkoelen, verwijder de schil en snijd ze in repen. Zet ze even apart.
 3. Maak de basilicumolie: blancheer de basilicum 10 seconden in kokend water. Giet door een zeef en spoel de blaadjes koud af.
 4. Dep de basilicum droog. Breng over in een blender of keukenmachine en voeg knoflook, citroenrasp en een snuf zout toe en blend fijn. Breng op smaak met peper en zout.
 5. Haal 1 eetlepel van de basilicum uit de blender en meng door de reepjes paprika. Voeg aan de rest van de basilicumpuree ongeveer 100 ml olijfolie toe en blend tot een gladde, dikke saus.
 6. Voeg aan de paprika het citroensap en de citroenrasp toe. Meng goed en voeg eventueel meer basilicumsaus toe naar smaak. Breng de paprika over op een grote schaal of verdeel het over 4 borden.
 7. Snijd de bollen burrata doormidden of in vieren en verdeel over de borden of de schaal. Besprenkel de burrata ook met wat basilicumolie.
 8. Strooi er de pijnboompitten over en serveer met in een apart kommetje de overgebleven basilicumolie.

Gerard Reijmer

Een foodteam productie. Tekst en fotografie Gerard Reijmer.

Reageer op dit item