Perswijn 1 komt 31 januari uit! - Perswijn
Nieuws

Perswijn 1 komt 31 januari uit!

In Perswijn #1 nemen we u mee op tour door Franken, leest u over de (r)evolutie in Jerez en over de spectaculaire comeback van de Siciliaanse grillo.

We informeren u over Sonoma County, sparkling wijn uit Engeland, het betoverende Skurfberg en de torenhoge ambities in Taurasi. En we verrassen u met een aantal nieuwe series.

Verder 588 proefnotities witte wijnen uit Zuid-Afrika, rode, witte en rosé IGP-wijnen uit de Languedoc en Roussillon en wijnen uit Algerije, Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Turkije, Libanon, Marokko en Israël.

En natuurlijk in PERSWIJN #1 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #1 is vanaf 29 januari verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

——————————————————————————————————–

Tour de Franken

Wijnbouwgebied Franken is minder bekend dan andere Duitse gebieden. Het ligt meer naar het oosten, verder weg voor ons dan de Mosel, Rheingau en zelfs Pfalz. Maar dat beetje extra reistijd loont de moeite, want Franken heeft veel te bieden.

 

(R)evolutie in Jerez

Afgelopen zomer bereikten sherryproducenten overeenstemming over aanpassing van enkele DO-regels. De discussie om ook onversterkte wijn met minder dan 15% alcohol tot de DO toe te laten, werd echter uitgesteld. Desondanks werken bevlogen wijnmakers stevig door aan de vernieuwingen. Onlangs vertelden ze erover in Jerez.

 

Sonoma County drijft op mist

Voor het vorige artikel reisden we virtueel naar de Central Coast van Californië. Deze keer gaat het over de Golden Gatebrug in noordelijke richting, naar Sonoma County. Ook hier zijn de Pacific, de afstand tot de oceaan en de mist bepalend voor het karakter van de wijnen.

 

Grillo is lekker thuis

Siciliaanse wijn lijkt soms te draaien om Nero d’Avola en de rode wijnen van de Etna. Maar het prachtige eiland heeft ook een populaire witte variëteit, die net zo veelzijdig is als Sicilië zelf: grillo.

 

Nieuwe serie: Is er nog toekomst voor…wijn met alcohol, deel 1

Sommige verschijnselen in de wijnwereld lijken in snel tempo achterhaald te raken. Van alcohol tot wijnrekje, van barriques tot sommeliers: is er nog hoop voor ze? In 8 delen nemen diverse Perswijn-auteurs de toekomst met u door.

 

Gusbourne Estate. Champagne verhuist naar Kent

Engeland ontwikkelt zich tot een wijnland van betekenis. Met de nadruk op sparkling – in eigen land een doorslaand succes. De exportmanager van Gusbourne Estate praat ons bij over de ontwikkelingen.

 

Renator Keber: wijn kost tijd

Tijdens reizen en proeverijen kom je altijd interessante personen tegen, die apart ook aandacht verdienen. Renato Keber bijvoorbeeld, wijnmaker in Collio.

 

In de rubriek Wijnmensen: Paula Redes Sidore

Met trinkmag.com heeft Paula Redes Sidore een internationaal venster op Duitstalige wijnproducerende landen gecreëerd. Sinds vorig jaar is de de Duitslandspecialist voor jancisrobinson.com.

 

Nieuwe serie: Een leven met wijn. Deel 1: Daniel Twardowski (Mosel)

Bijzondere wijnmakers delen persoonlijke verhalen over hun wijncarrière. Wie zijn ze, wat doen ze en wat drijft hen?

 

Betoverd door Skurfberg

Het is een van de mooiste en meest bijzondere plekken waar Lars Daniëls ooit geweest is in de wijnwereld: Skurfberg, oftewel Citrusdal Mountain. De magie van de plek proef je in je glas.

 

Taurasi: torenhoge ambities

Taurasi, het wijngebied aan de voet van de Apennijnen, ten oosten van Napels, ziet zichzelf graag als ‘Barolo van het zuiden’. Maar kunnen lokale producenten, met hun bijzondere druif aglianico, deze pretentie waarmaken?

 

Wijnbreinbrekers: klimaat en bodem

Op internet wemelt het van de wijnlexicons die allerlei wijntermen verklaren. Maar wijnbouw en vinificatie zijn steeds complexer geworden, en vragen meer uitleg. Lars Daniëls MV gidst ons door de moeilijke termen.

 

In de rubriek Op de wijnkaart: Yoshiko van Dobben

Yoshiko is nieuwsgierig naar het onbekende, leergierig, en niet bang om risico’s te nemen. Ze verliet op haar 23ste Japan om zich in Frankrijk in wijn te verdiepen. Ze kende er niemand en sprak geen woord Frans.

 

Klimaatoplossingen in de Languedoc

De Languedoc is een van de warmste wijnstreken van Frankrijk. Aanpassing aan de veranderende klimatologische omstandigheden is hier nog meer dan elders noodzakelijk.

 

In de rubriek Lekkere trek: ZIES Wijnbar Bistro Boutique Hotel in Utrecht en restaurant Lazuur in Amsterdam

Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.

 

In de rubriek Aan tafel: Pieter-Dirk Roeleveld

De naam Artisan Wines is relatief nieuw in de markt. Er zijn twee eigenaren: Daniël Ros, afkomstig uit de marketing en Pieter-Dirk Roeleveld, tot voor kort werkzaam in de logistiek. Nieuwkomers? Zeker niet.

 

Klik hier als u geïnteresseerd bent in een abonnement. Hier vindt u de winkels en ambassadeurs die ons magazine verkopen. Bestel u liever online? Bezoek dan de PERSWIJN webshop.

Heeft u een abonnement? Dan kunt u ons digitale magazine gelijk na uitkomen lezen.

Reageer op dit item