Dry River: Nieuw-Zeelands met een Nederlands tintje - Perswijn
Foto: Dry River
Reportages & Reizen

Dry River: Nieuw-Zeelands met een Nederlands tintje

Nederlander Wilco Lam brengt cultdomein Dry River in Martinborough, Nieuw-Zeeland naar nieuwe hoogten

Het verhaal van Dry River begint in 1979, toen dr. Neil McCallum en zijn vrouw Dawn land kochten op de plek waar vroeger een schapenboerderij was, ten westen van het dorp Martinborough. Ze plantten wijngaarden aan ten noordoosten van het dorp, op wat nu The Martinborough Terrace heet en wat een befaamd terroir is geworden.

Pinot Noir

De McCallums kozen hun locatie aanvankelijk vanwege het lokale klimaat. De smalle strook land bij Martinborough was een van de droogste plekken op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland; het was er gunstig voor kwaliteitsdruiven als pinot noir en riesling. Toen onderzoek ook nog uitwees dat het stenige terras –dat de rivieren Ruamahanga en Huangarua zo’n 20.000 jaar geleden hebben afgezet– goed draineert en opwarmt, gingen de eerste stokken de grond in. De aanplant bestond uit pinot noir, chardonnay, gewürztraminer en pinot gris. In 1983 volgde meer pinot noir en McCallums persoonlijke lieveling, riesling, en nog weer later syrah. Nog steeds heeft Dry River een grote reputatie op het gebied van de genoemde witte variëteiten, maar de ware specialiteit van dit bedrijf is pinot noir.

Pinot noir druiven aan stok (Foto: Dry River)

Wilco Lam

Neil McCallum verkocht de wijngaarden en de wijnmakerij in 2003 aan de New Yorkse zakenman Julian Robertson en de Californische wijnproducent Reg Oliver, maar bleef tot 2011 als hoofdwijnmaker aan. De huidige wijnmaker, Wilco Lam, werkte nog onder McCallum en werd in 2014 verantwoordelijk voor de wijnen. Dat is bijzonder, want Wilco is geboren en getogen in Nederland. Hij deed hotelmanagement in Amsterdam en studeerde in Aberdeen, voordat hij naar het zuidelijk halfrond vertrok. Een carrière ‘in wijn’ was zijn doel. Na een postdoctorale studie wijnbouw en oenologie vond hij in 2009 werk bij Dry River. Tijdens ons interview blijkt al snel dat Wilco iemand is die met veel passie, kennis en nuance over zijn werk praat. Dat hij het niet doet voor een flitsend leven, bewijst zijn keuze voor Martinborough op jonge leeftijd. ‘In Martinborough is weinig te doen. Er wonen maar 1200 mensen, je kunt je sleutels in de auto laten als je in de supermarkt bent.’

Wijnmaker Wilco Lam (Foto: Dry River)

Leren van Bourgogne

Waar hij het wel voor doet, is het werken met geweldige wijngaarden op een uitdagende plek en in de voetsporen van een beroemde pionier, Neil McCallum. Hij praat graag over de specifieke uitdagingen en de voortdurende zoektocht naar de beste balans in de wijngaarden en dus in de wijnen. Een voorbeeld is de uv-straling. Neil McCallum wist dat extra licht een beetje gebrek aan warmte kon goedmaken. Dus ontbladerde hij de druivenzone en legde zelfs reflecterend materiaal onder de stokken. Dat eerste doet Wilco nog steeds, maar het reflecterende materiaal heeft hij in 2014 weg laten halen. ‘Veel ultraviolet licht geeft dikke schillen en donkere aroma’s. Dat paste eerst wel bij Dry River, maar de wijnen werden té donker qua aroma’s. Overigens: aroma’s zijn belangrijk, maar tannine en zuren nog belangrijker. Wat dat betreft kunnen we nog veel leren van Bourgogne.’

Een wijngaard van Dry River (Foto: Dry River)

Liever imperfect

Op Dry River wordt niet geïrrigeerd, wat vrij zeldzaam is in Nieuw-Zeeland. Pinot noir doet het er desondanks prima en wordt ieder jaar goed rijp. Wilco: ‘Pinot noir geeft eigenlijk weinig problemen in onze wijngaard. We hebben maximaal twee trossen per scheut. Meestal zijn die vrij open, met veel variatie in de tros zelf, grotere en kleinere druiven, zuurdere en zoetere. Ik hou van die imperfectie, dat geeft spanning. Ook een wijngaard moet niet perfect voor het oog zijn, met alles minutieus weggesnoeid. Dat vind ik vreselijk.’

De wijnen

Ik proefde wijnen van vier verschillende druiven: riesling, pinot gris, gewürztraminer en natuurlijk pinot noir. Dry River heeft een duidelijk eigen signatuur. Die heeft zich in de loop van bijna veertig jaar ontwikkeld. Wilco respecteert die uiteraard, maar veranderende tijden vragen om zelfreflectie en finetuning van de wijnen.

De geproefde wijnen van Dry River (Foto: Dry River)

Riesling

De stijl van de Riesling van Dry River, afkomstig uit de Craighall Vineyard die werd aangeplant in 1983, is vrij duidelijk ontwikkeld. Wilco’s wijn heeft weinig gemeen met andere Rieslings van het zuidelijk halfrond, zoals de strakke, vaak al jong ietwat naar petroleum ruikende Australische versies. ‘Australiërs maken Riesling met hun Sémillon in gedachten –neutraal, laag alcohol en strak in zijn jeugd, met grote potentie zich qua aroma en textuur te ontwikkelen. Mensen begrijpen niet altijd wat jonge Riesling vertelt; geef hem tijd, zo’n wijn zit lang in een keurslijf, maar gaat zich geweldig ontplooien.’ Ook de Riesling van Dry River heeft baat bij geduld, maar heeft gelukkig nauwelijks pétrole.

‘Elzassers’

Dan de ‘Elzassers’: Pinot Gris en Gewurztraminer. Beide wijnen zijn zeer overtuigend; het is duidelijk dat Dry River veel ervaring heeft met deze rassen. Wilco: ‘De Elzas geldt als voorbeeld voor deze wijnen. Ze moeten rijp zijn, mogen zelfs decadent overkomen. Zuren zijn uiteraard van belang, maar het gaat om weelde. Dit zijn wijnen die je drinkt in je luie stoel.’ Het zijn wijnen van late oogst, waarbij botrytis welkom is. Wilco: ‘We gaan voor een breed aromatisch perspectief.’ De gisting vindt plaats in gebruikt hout, voltrekt zich spontaan en langzaam, de Pinot Gris krijgt weinig sulfiet en een spontane malo wordt niet geblokkeerd. Voor Gewurztraminer wordt meerdere malen geoogst, om naast de gewenste rijkdom ook genoeg zuren en rozengeur te hebben. ‘De malo voorkom ik bij Gewurztraminer; niet om het beetje zuurverlies, maar omdat ik er geen aroma’s van boter in wil’, vertelt Wilco.

Pinot Noir

Ten slotte proeven we drie jaargangen van het uithangbord, de Pinot Noir. De drie verschillende wijngaarden –Estate, Craighall en Lovat– worden biologisch bewerkt en geven behoorlijk verschillend fruit. Wilco: ‘Vooral Craighall is anders. Deze wijngaard is niet noord-zuid aangeplant, maar oost-west, en geeft meer reductie in de wijnen.’ Wilco hecht veel waarde aan het type tannine in zijn Pinot Noir en aan de kwaliteit ervan, ook omdat Pinot Noir van Dry River van begin af aan een wijn is die tijd nodig heeft en lang mee kan. ‘Tannine voor in de mond geeft een gevoel van schuurpapier en verraadt het gebruik van veel hele trossen. Als de tannine vloeiend en fluwelig overkomt, zijn juist weinig hele trossen gebruikt en is er veel ontsteeld. Tannine achter op de tong duidt meestal op hout.’ Tijdens het proeven ervaar ik vooral de eerste twee typen tannine, die elkaar perfect aanvullen.

De wijnen komen natuurlijk en vanzelfsprekend over, ondanks dat de jaargangsverschillen evident zijn én ondanks het feit dat Wilco de stijl van de Pinot Noir langzaam aan het veranderen is. De heel donkere aroma’s, nog wel proefbaar in 2010 en 2014, zijn sinds 2016 verdwenen. Hij gebruikt vaker hele trossen dan voorheen, voor meer florale aroma’s en frisheid. De gisting verloopt sinds 2013 spontaan en de inweekperiode is wat langer dan vroeger (15-21 dagen). Wilco doet nauwelijks pigeages meer (onderdompelen van de hoed), maar vooral nog remontages (overpompen), waardoor de extractie anders is.

Gaaf dat het een Nederlander is die met veel respect voor zijn illustere voorganger en de status van Dry River dit cultdomein naar nieuwe hoogten brengt.

Wijnmakers Dry River 2019 (Foto: Dry River)

Proefnotities

Riesling Craighall Vineyard 2016 16 pnt

11,5% alc., 8,1 g/l zuren, 6 g/l restsuiker
grapefruit, citroen, nauwelijks pétrole, fris, licht aards; duidelijke zuren en bitters, licht maar heel intens, prachtig extract, goede lengte, komt droog over.

Pinot Gris 2016 17 pnt

13,5% alc., 6,1 g/l zuren, ± 20 g/l restsuiker
wat oxidatief (weinig zwavel), zoete kweepeer, gember, honing, rijk, kruidig; niet te zoet, heel intens en krachtig, warmte, genoeg zuren, mooie bitters; Elzas met Pacific twist.

Gewurztraminer Lovat Vineyard 2016 16 pnt

13,5% alc., 5,5 g/l zuren, ± 20 g/l restsuiker
mooi primair en heel herkenbaar, rozen, sappig fruit; goed complex, mooie bitters, erg goede balans, zeer lang.

Pinot Noir 2016 17,5 pnt

12,5% alc., 6,2 g/l zuren, < 2 g/l restsuiker
heeft lucht nodig, iets reductie, daarachter prachtig rood fruit, ook bramen, heel energiek; heeft nog veel tijd nodig, maar geweldige potentie, fijne tannine, heel goede zuren.

Pinot Noir 2014 17 pnt

13,5% alc., 6,5 g/l zuren, < 2 g/l restsuiker
ruikt bijna als noordelijke Rhône, donker, kruidig en dierlijk, wat reductief; rijke wijn, toch mooie balans, genoeg zuren, mooie tannine, grote lengte.

Pinot Noir 2010 17,5 pnt

13% alc., 5,8 g/l zuren, < 2 g/l restsuiker
fijne ontwikkeling, rood fruit, fijn kruidig, wat herfstige bosbodem; zeer fijne zuren en tannine, is heel Bourgondisch, klassieke Pinot Noir, begint nu mooi op dronk te komen. Prachtig, echt heel hoog niveau qua verfijning, typiciteit en gevoel.

Importeur: Les Généreux.

(Dit artikel stond eerder in Perswijn 2020-6)

Lars Daniëls MV

Reageer op dit item