Belgische wijn op de wijnkaart van Spaans toprestaurant El Celler de Can Roca - Perswijn
Een kijkje in de keuken van restaurant El Celler de Can Roca.
Nieuws

Belgische wijn op de wijnkaart van Spaans toprestaurant El Celler de Can Roca

De enorme kwaliteitsevolutie het laatste decennium van de Belgische wijn wordt beloond met een opvallende appreciatie door het Spaanse toprestaurant El Celler de Can Roca uit Gerona. Dat restaurant wordt volgens Restaurant Magazine gerekend tot één van de beste van de wereld. Sommelier Josep Roca, één van de 3 broers die het restaurant bezitten, en Cyril Vermeulen, zijn directe assistent die uit België (Ieper) afkomstig is, waren erg onder de indruk van de rode cuvée KONTREIR III van De Wijnfaktorij uit Antwerpen. De wijn is een originele blend van acolon (40%), dornfelder (40%) en pinot noir (20%). Hij rijpt één jaar op gebruikte eiken vaten. De druiven komen van de Houwaartseberg in het Hageland, niet ver van de stad Leuven. Ik schreef hier al een uitgebreid artikel over de streek en het betreffende wijndomein. Wijnbouwer Patrick Nijs trok naar Gerona – je moet er iets voor over hebben – om zijn wijn te laten proeven. Josef Roca beschrijft de KONTREIR III zo: “De combinatie van fraîcheur en fenolische rijpheid, de spanning op het palet, de elegantie en de diepgang, dit is een fantastische wijn.” Ook Cyril Vermeulen is enthousiast: “Kontreir is een unieke wijn die moeilijk in een vakje onder te brengen is. Het is wijn met een eigen identiteit en expressie. Ten eerste is het een ongewone blend van Acolon, Dornfelder en Pinot Noir. De combinatie van zwart fruit, kruidigheid en frisse zuren is een schot in de roos. Het bewaarpotentieel is ook erg interessant. We hebben de kans gekregen om verschillende jaargangen te proeven. Zowel 2018 als 2019 komen op de kaart.”

Stefaan Soenen in de wijngaard met wijnmaker Patrick Nijs

En dat laatste is een absolute eer voor deze Belgische wijn. De wijnkelder van El Celler de Can Roca is een bibliotheek van de beste wijnen die op deze aardbol te vinden zijn. Ik proefde de KONTREIR III afgelopen weekend op het evenement Sprankelend Hageland – dat zijn open-wijngaard-dagen van Hagelandse wijnbouwers waar hun wijnen te proeven zijn – . Ik beschreef de rode wijn van De Wijnfaktorij en zijn kleine rosé-zusje zo:

Wijnfaktorij Chansaar rose

Wijnbouwer Patrick Nijs brengt de Belgische wijnbouw naar the next level met de KONTREIR III. Wat een magnifieke rode wijn uit 2019 is dat, eindeloos van genoten, emotie. Spuwen, dit, geen sprake van! De succesvolle Houwaartseberg-blend acolon, dornfelder en pinot noir doet het weer. Indrukwekkende verfijning, helemaal op elegantie en puurheid. Heel precies geslepen zuren die de aroma’s doen dansen met elkaar tot een stuk in de nacht. Wat een reliëf in de wijn! Ook de Chansaar rosé 2019 is bijzonder subtiel en complex en klaar voor de Belgische toprestaurants. Beide wijnen zijn qua stijl met niets te vergelijken, gewoon bijzondere creaties die op het internationale forum zullen uitblinken.”

Wijnfaktorij Kontreir

In de KONTREIR-wijnen probeert de bijzonder getalenteerde wijnmaker Patrick Nijs het beste uit de druiven te halen. En ieder jaar is dat anders. Vorig jaar lanceerde hij een KONTREIR II, een witte wijn van 100% solaris deze keer. Ik vind die gewoonweg machtig. Ik schreef er dit over:

Wijnfaktorij Chansaar wijnen

“Wat een fantastische wijn is dit! De eerste oranjewijn van wijndomein De Wijnfaktorij met cave in Antwerpen en (voornaamste) wijngaard op de Houwaartseberg in het Hageland. Doet in de neus denken aan Vinsanto qua aromastijl met iets licht vluchtigs dat goed gedoseerd is (want het verhoogt de complexiteit). Wild en tegelijk gedistingeerd, moeilijk te beschrijven. Er zitten abrikozen in en likeur van citroenen à la limoncello, sinaasappel ook. Daarnaast bloesem, iets van marsepein. Een rijke, complexe en opwekkende geur. Bijzonder origineel. In de mond is deze wijn fijnzinnig en helemaal op finesse drijvend. Een gevarieerd aromapalet. Het meest opvallend is de heerlijke fraîcheur die de wijn helemaal tot op het einde draagt, in combinatie met een licht smeuïg, bijzonder aangenaam mondgevoel. Delicatesse. De aroma’s zijn erg levendig, naturel en precies, abrikoos, gekonfijte citroen. Wijn die bijzonder lekker is – je drinkt er zo een fles van op – maar tegelijk ook het intellect stimuleert en streelt. De wijn heeft aromatische diepgang en concentratie én is tegelijk ook lichtvoetig met zijn 11,5% alcohol. De wijn fermenteerde op de schillen maar ik heb nauwelijks of geen tanninegevoel. De wijn heeft wel een heel schoon reliëf. Ik dronk hem daarstraks bij kabeljauw met sausje van kreeft en garnalen. Dat werkte perfect!”

Wijngaard Patrick Nijs

En dit vond ik tenslotte van zijn KONTREIR I, zijn eerste topcuvée (oogstjaar 2018) en zoals KONTREIR III een blend van acolon, dornfelder en pinot noir:

“Mooie, diepe paarse kleur. Met wat lucht komen heel wat aroma’s naar boven, een rijke en gevarieerde neus van kruiden zoals oregano, peper en zoethout, aardbeiconfituur, bosaardbeien en vijgen. Een zachte aanzet in de mond, peperig, kaneel, kruidnagel, drop, ook zwart fruit, cassis en donkere kersen, chocolade, prachtige zuren tot diep in de finale, fijne tannine, gelaagd en verfijnd. Mist op dit moment wat fun factor omdat het fruit in een gesloten fase zit”.

Ik kan alvast verklappen dat riesling een belangrijke rol speelt in KONTREIR IV.

Belgische wijn zit in de lift. De erkenning door dit wereldberoemd restaurant en grote gouden medailles op het Concours Mondial de Bruxelles door Wijnkasteel Genoels-Elderen (Limburg) en Chant d’Éole (Henegouwen) versterken het vertrouwen van de Belgische wijnbouwer. The sky is the limit.

Urban boutique winery Wijnfaktorij

Stefaan Soenen

Reageer op dit item