Overpeinzingen: Sjampanskoje - Perswijn
Columns

Overpeinzingen: Sjampanskoje

Weet u het nog? In het Zwitserse dorpje Champagne werd een wijn gemaakt die onder de dorpsnaam werd verkocht. Als ‘Champagne’ dus. Na jaren procederen wisten de producenten van Champagne het voor elkaar te krijgen dat het dorp zijn eigen naam niet meer voor de eigen wijnen mocht gebruiken. Stel je voor dat we deze stille wijnen aan zouden zien voor de beroemde belletjeswijn. Daar moeten ze in de Champagne niet aan denken.

Eigenlijk vond ik het daarom wel een beetje humoristisch dat Vladimir Poetin afgelopen week verordonneerde dat ‘echte’ champagne voortaan alleen uit Rusland mag komen. Wat uit het buitenland komt, dient in het vervolg te worden geëtiketteerd als ‘mousserende wijn’. Nou ja, als goedmakertje mag het ‘gewone’ etiket er ook nog wel op blijven zitten. Het ironische is dat president Macron steeds met Poetin in gesprek wil blijven, maar dat hier omgekeerd kennelijk geen sprake van is. Voor Poetin is het ‘stelen’ van de appellation champagne voor zijn ‘eigen’ wijnen, deels van de ook al geannexeerde Krim, een fluitje van een cent. Wat houdt hem tegen deze lekker « sjampanskoje » te noemen? Rusland behoort niet tot de 120 landen die Champagne als appellation hebben erkend.

Gelukkig zijn ze in de Champagne heel principieel, zoals niet alleen het dorpje Champagne heeft ondervonden, maar bijvoorbeeld ook de makers van een parfum met de naam ‘champagne’. Verboden. Toen wij in de begindagen van onze proeverij ‘Tour de Champagne’ een glas Cava schonken, werd onmiddellijk gedreigd met juridische stappen. Dus wat nu? Gaan de champagneproducenten Poetin aanpakken met gerechtelijke procedures? Kansloos natuurlijk.

Waar hebben we het over? Rusland is de vijftiende markt voor champagne, goed voor 1,8 miljoen van de in totaal 150 miljoen flessen die jaarlijks worden geëxporteerd. Niet enorm, maar voor luxeconcern LVMH (producent van o.a. Moët & Chandon en Veuve Clicquot) kennelijk belangrijk genoeg. Want al snel werd bekendgemaakt dat het een paar dagen zou kosten om de champagnes van dit concern van de ‘juiste’ etiketten te voorzien. Principes zijn leuk, maar ze moeten niet ten koste gaan van de verdiensten.

De overkoepelende organisatie, het CIVC, kijkt er anders tegenaan. Deze wil de exporten naar Rusland bevriezen om te onderhandelen over deze maatregel en vraagt de producenten geen flessen meer naar Rusland te sturen. Ondertussen krijgt de Champagne veel steun van de eigen regering, Europarlementariërs en zelfs Russische consumenten, die hun favoriete bubbel niet willen missen in ruil voor het zoetige alternatief van matige kwaliteit. Ik wens de champenois veel succes. De manier waarop Poetin is omgegaan met de MH17 en nu met de Russische hackers, is naar mijn idee een flinke reality check.

Ronald de Groot

Reageer op dit item