Overpeinzingen op maandag: Online alcoholverkoop beter gecontroleerd - Perswijn
overpeinzingen op maandag-Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op maandag: Online alcoholverkoop beter gecontroleerd

U kent hem ook, natuurlijk. Je zoekt iets op over een wijn, en de eerste vraag op een website is: ‘bent u ouder dan 18 jaar?’ Routinematig klik ik op deze knop. Ja hoor, ik ben ouder dan 18. Helaas wel. Minder routinematig zijn de websites die je vragen om je geboortedatum in te vullen. Dat vergt meer werk. Mijn favoriete geboortedatum is 1/1/1901. Dat gaat lekker snel. En blijkbaar vindt elke website dat ook prima, want het werkt. Het wordt kennelijk niet als een probleem gezien dat ik in mijn graf nog steeds rustig doorwerk. Nou ja, wat ik maar wil zeggen is dat het leuk is om te bedenken dat websites ‘beveiligd’ moeten worden tegen bezoek van minderjarigen, maar dat iedereen die een beetje kan lezen en nadenken er gewoon op kan. Politici bedenken vaak dit soort regels en de handel doet er aan mee, omdat de angst bestaat dat het een en ander verboden zou kunnen worden als aan dat soort eisen geen gehoor wordt gegeven. In de praktijk een wassen neus, natuurlijk. Maar soms worden ze toch wakker. Die politici dan.

Een tijdje geleden werd ik geconfronteerd met een strengere controle. De bezorger die aan de deur een pakket met wijn kwam afleveren, eiste dat ik eerst een ID zou laten zien. Eerlijk gezegd vond ik dat onzin. In de supermarkt wordt me ook nooit om een ID gevraagd, omdat iedereen kan zien dat ik ouder dan 18 ben. Deze webwinkel liep echter vooruit op regelgeving die binnenkort voor iedereen gaat gelden. De politiek heeft ontdekt dat wat ik hier boven schreef, daadwerkelijk klopt. Dus dat iedereen in feite op elke website of elke webwinkel kan komen, ook als hij/zij geen 18 is. Een fluitje van een cent.

Inmiddels is uit onderzoek inderdaad gebleken dat de naleving van de leeftijdsgrens bij verkoop op afstand van alcoholhoudende dranken, zoals online of telefonische verkoop, onvoldoende is. Wat een verrassing. Er is nu een Alcoholbesluit in voorbereiding, dat tot doel heeft om de naleving van de leeftijdsgrens in het distributieproces bij verkoop op afstand te verbeteren. Op basis van de Alcoholwet worden verkopers straks verplicht om er daadwerkelijk voor te zorgen dat online of telefonisch bestelde alcoholhoudende drank alleen bij een meerderjarige bezorgd wordt. Dus dat betekent dat alcoholhoudende drank altijd afgeleverd moet worden bij een meerderjarige, op het door de geadresseerde aangegeven adres of bij een distributiepunt. Tja. Een begrijpelijke maatregel, als het beleid niet werkt. Maar het heeft natuurlijk wel gevolgen voor de online wijnverkoop. Ik ben benieuwd of het in de praktijk lastiger wordt om wijn via internet aan de man te brengen. Moeilijk te zeggen. In elk geval jammer dat de kinderen van mijn buren onze pakjes straks niet meer mogen aannemen als we even weg zijn.

Ronald de Groot

Reageer op dit item