Overpeinzingen op maandag: Duivels dilemma - Perswijn
overpeinzingen op maandag-Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op maandag: Duivels dilemma

Het valt allemaal niet mee. Ik mag heus niet klagen –eerlijk is eerlijk. En ik ben nog gezond. Maar het begint ons nu wel de neus uit te komen dat we niet lekker op een terras kunnen zitten of even tegen een andere tafel mogen aankijken dan onze eigen eettafel. Natuurlijk eten we thuis ook lekker, maar er even uit, je laten verwennen, daar heb je af en toe heel erg behoefte aan.

Het vestigt er bovendien nog maar eens de aandacht op dat de horeca, met onder andere de culturele sector en natuurlijk niet te vergeten de kappers een van de sectoren is die het hardst is getroffen door de lockdown. Van de ene op de andere dag gesloten. Boem. Bovendien is er weinig zekerheid, of zeg maar gewoon geen zekerheid over het vervolg. Iedereen wil ook heel graag naar de kapper, dus die zal wel eerder opengaan dan de horeca. Ongetwijfeld terecht overigens, want bij de kapper is het minder vol dan in een café, als het goed is tenminste.

Maar dat de horeca ondertussen ongeduldig wordt, kan ik me goed voorstellen. Want er is eigenlijk geen enkel perspectief, althans niet als we naar de persconferenties van onze premier luisteren. Er wordt inmiddels zelfs gedreigd met burgerlijke ongehoorzaamheid. Laurens Meyer, eigenaar van zo’n 50 kroegen verspreid over het land en met zo’n 2000 man in dienst, dreigt zelfs per 1 juni zijn zaken weer te openen. Hij roept andere horecaondernemers op hetzelfde te doen.  ‘Gebeurt er niets, dan gaan we kapot.’ Hij denkt dat twee derde van de horecazaken per 1 juli noodgedwongen zou moeten stoppen als er niet snel een noodplan op tafel komt. Ik vrees dat hij geen ongelijk heeft.

In het programma overleven na corona zei econome Barbara Baarsma gisteravond dat we ook naar economische prijs van deze lockdown moeten kijken. Geheel terecht. Op het moment dat er, half maart, toe besloten werd, was het onvermijdelijk, ongetwijfeld. Maar nu wordt het tijd dat de intelligente lockdown overgaat in een intelligente versoepeling. Waarbij ook de prijs van alle maatregelen die bedrijven hiervoor betalen, en die zich straks gaat vertalen in een grote werkloosheid, wordt meegenomen.

De zomer komt er nu aan, en dat betekent bijvoorbeeld dat je ook van een drankje zou kunnen genieten op een terras. Als je op een terras enige afstand kunt houden, waarom zouden terrassen dan niet open mogen gaan? Gezien mijn geslacht en leeftijd behoor ik zelf tot de risicogroep. Dat betekent in mijn ogen dat ik ook een eigen verantwoordelijkheid heb, en er ook voor kan kiezen me niet in risicovolle situaties te begeven. Het is ook een kwestie van je gezond verstand gebruiken om te beslissen of je naar een horecagelegenheid gaat of niet. Ik ben niet gedwongen om een terras te zitten, maar het moet in mijn ogen wel kúnnen.

De afgelopen weken heeft de politiek zich behendig verscholen achter de virologen en andere medische deskundigen van het OMT om het beleid te bepalen. Dat was in het begin gerechtvaardigd. Maar het is nu tijd geworden dat de politici gaan doen waarvoor we ze hebben aangenomen: zélf besluiten nemen en hun nek uitsteken, uiteraard met beleid. Het OMT brengt advies uit, en neemt geen besluiten. Dat doet de politiek. En dat betekent dat álle belangen moeten worden meegenomen, ook de economische. Dat we afstand moet blijven houden en handen moeten blijven wassen, is duidelijk. We zijn er al aardig aan gewend. Maar de politici zullen nu op een verantwoorde manier wat meer risico moeten nemen om de economie niet grootste slachtoffer van deze crisis te laten worden.

Ronald de Groot

3 Reacties

    1. Beste Cas, we doen ons best om alles te plaatsen maar als we veel inzendingen hebben dan schuiven bepaalde thema’s door naar een volgende editie. Groeten, Team Perswijn

  1. Ook wij hebben onze winkel al sinds begin Maart gesloten – puur uit eigen inzicht dat de mensen die de winkel binnen kwamen er laconiek mee omgingen en dat dit nu juist de mensen zijn die je niet in de zaak wilt hebben. Nu kunnen we vroegtijdig (het juiste moment wordt niet bepaald uit economisch belang, maar uit algemeen belang) de horeca weer open zetten, en dan zullen alle mensen die er laconiek mee omgaan weer de eerste zijn die zich melden (een aanname wellicht, maar ik schat zo in geen ongegronde). Het effect hiervan kan zijn dat we een nieuwe golf van besmettingen en de daarmee gepaarde ziekenhuisbelasting zien….en weer in een lockdown moeten gaan.

    Mijn mening is dan ook dat we ons niet moeten laten verleiden door economische belangen om te vroeg weer de deuren open te zetten. Maar wel dat we noodlijdende bedrijven helpen. Dat heeft zich in het verleden ook bewezen als een geschikte aanpak bij een crisis en ik zie niet in waarom we niet wat extra geld opzij kunnen zetten voor de horeca en andere mkb’ers. Als we de banken met tientallen miljarden kunnen helpen, kunnen we de horeca ook wel een handje helpen me dunkt. Dat we even moeten afzien van het terras of onszelf verwennen in een restaurant….dat is een kleine prijs om op te offeren voor het sparen van de vele ouders en opa en oma’s die er anders de dupe van kunnen worden.

Reageer op dit item