PERSWIJN #3 2020 komt 2 mei uit! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #3 2020 komt 2 mei uit!

In Perswijn # 3 maken we u lekker met wijnen van inheemse druivenrassen uit Istrië, proeven we mousserende Griekse wijnen, inheemse Libanese wijnen en leest u over de oorsprong van bijzondere wijngaardnamen.

Perswijn #3 2020

Ook besteden we aandacht aan populaire wijnen uit Soave en van Domaine du Tariquet. En leest u hoe Zuid-Afrikaanse wijnboeren duurzaam overleven. Kees van Leeuwen neemt u mee naar het oudste wijnproducerende land van de Europese Unie: Cyprus.

In de serie ‘Foute wijnen, over missers en mankementen’ leest u over oxidatie en onze rubriek Aan tafel is vanwege de opgelegde restaurantsluiting thuistafelen geworden.

Verder ruim 500 proefnotities wit uit Sicilië, Grüner Veltliner, witte Loire met uitzondering van chenin blanc en witte en rode appellationwijnen uit de Languedoc. En natuurlijk in PERSWIJN #3 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #3 is vanaf 2 mei verkrijgbaar in de winkels, bij onze ambassadeurs en in onze webshop.

Eigenheid uit Istrië: wijn van malvazija en teran

Istrië, wat een prachtig schiereiland. Het hoort grotendeels bij Kroatië en er zijn Italiaanse, Slavische en Habsburgse invloeden, maar toch heeft het een eigen identiteit. Dat merk je ook in de wijnbouw. Istrië heeft bijzondere bodemtypen en inheemse druivenrassen, die de wijnen karakter en eigenheid geven. Hoog tijd voor meer erkenning.

Libanon. Vergeet de hasj, proef de wijn

Stefaan Soenen trok een week door Libanon en bezocht wijndomeinen in het hele land. Libanon blijkt een spannend wijnland met een bijzonder terroir, unieke wijnstijlen en eigen druivenrassen.

Domaine Karanika: mousserende wijn van Griekse hoogte

In 2006 vertrok een Rotterdammer samen met zijn vrouw naar Macedonië om druiven te verbouwen en de allerbeste droge mousserende wijn van Griekenland te maken. Misschien niet de eerste wijn die bij je opkomt als je aan dit land denkt, maar Amyntaio, het gebied waar het Hollandse duo zich vestigde, blijkt er uitermate geschikt voor.

In de serie: Foute wijn. Over missers en mankementen

Fouten in wijn zijn ergerlijk en soms onacceptabel. Wijn is een van de weinige producten waarvoor je (zo nu en dan veel) geld moet betalen zonder de zekerheid te hebben dat hij technisch foutloos is. Dus is het voorconsumenten en verkopers belangrijk om te weten wat fouten en onvolkomenheden in wijn zijn en hoe je ze kunt ontdekken. Wijnproducenten moeten weten hoe missers ontstaan en hoe ze voorkomen of beperkt kunnen worden. Lars Daniëls bestudeert de bekendste wijnfouten in deze nieuwe, achtdelige serie. Deel 3: oxidatie.

Erkenning van cru’s: Soave verdient het te schitteren.

Bij de uitbraak van Covid-19 in Noord-Italië werd het nog maar eens benadrukt: dit is de economische motor van Italië, met name regio’s Lombardije en Veneto. Alleen al de wijnproductie van Veneto is volstrekt uniek wat betreft de hoeveelheid die hier wordt geproduceerd. En het is niet alleen heel veel, maar nog heel succesvol ook. Dan is Soave, waar we op bezoek waren, maar een druppel in de oceaan van prosecco en Pinot Grigio.

Knekels, varkensmagen en mammoetjagers. Over de oorsprong van wijngaardnamen

Binnen en buiten Europa kom je bijzondere, veelzeggende wijngaardnamen tegen. U heeft zich vast weleens afgevraagd waar ze vandaan komen. Lars Daniëls dook in de oorsprong van wijngaardnamen en vond prachtige voorbeelden.

Domaine du Tariquet: lekker efficiënt

Het is heerlijk en een voorrecht om te schrijven over bijzondere wijnen. Maar de realiteit is dat er veel meer alledaagse wijnen worden verkocht dan bijzondere. Dan is het ook weleens plezierig om wijnmakers te ontmoeten die onomwonden zeggen dat ze ongecompliceerde wijnen wíllen maken. Zonder concessies. Dat zijn de gebroeders Grassa van Domaine du Tariquet in Les Landes ten voeten uit. Beide benen op de grond en verkopen maar. Armin Grassa legt het uit.

In de rubriek Wijnmensen: Valentin Egger “Ik importeer de helft van de Zwitserse export”

Je moet bezeten zijn om je in Zwitserse wijn te specialiseren. Er is weinig, je moet een lange adem hebben om eraan te komen, niemand kent de wijnen en de prijzen liggen hoog. Toch is er iemand die het doet. Ontmoet Valentin Egger.

Max van Bockel “Ik wil laten zien dat Bordeaux cool is”

Bij het maken van dit nummer zitten we midden in de coronacrisis. Geen etentjes buiten de deur, geen sommelier aan je tafel met een verrassend glas wijn. In dit nummer van Perswijn daarom wat extra aandacht voor al die mensen in de horeca die we zo missen. Zoals het piepjonge talent Max van Bockel. Met zijn 24 jaar heeft hij al een indrukwekkende staat van dienst als sommelier. Zijn missie: jonge mensen de schoonheid van wijn – en dan vooral Bordeaux – laten zien.

Zuid-Afrika: duurzaam overleven

Toen we in 2009, op 11 november om precies te zijn, het prachtige Zuid-Afrikaanse wijngoed Vergelegen bezochten, kwam de regen met bakken uit de hemel. Dat was destijds zo’n beetje de hele maand november het geval. Wijnmaker André van Rensburg ging helemaal uit zijn dak toen we aankwamen. ‘Jullie Europeanen hebben het klimaat verpest met jullie energieverslindende leefstijl. En wij zitten met de gevolgen.’

In de rubriek Op de wijnkaart: Natasja Noorlander “Oog voor detail en gastvrijheid passen bij mij”

Sommeliers zijn de nieuwe sterren van de horeca. Waar eerst voornamelijk de eigenaar van een restaurant centraal stond, was daarna de chef-kok de held, terwijl nu (ook) steeds vaker de sommelier de aandacht trekt – samen met de wijnkaart. De belangstelling voor wijn is groter dan ooit en daarmee ook de druk op de sommelier. In deze serie vragen we bekende en minder bekende wijnschenkers naar hun visie op wijn in het restaurant.

Cyprus: traditie wijst de toekomst de weg

Weinig mensen weten dat Cyprus het oudste wijnproducerende land van de Europese Unie is. Het is een wonderlijk mengsel van traditie en moderniteit. En sommige van die zorgvuldig bewaarde tradities kunnen van onschatbare waarde zijn nu de wijnbouw zich moet aanpassen aan het opwarmen van het klimaat.

In de rubriek Lekkere trek: restaurant By Pascal uit Oosterhout

Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn.

In de rubriek Aan tafel: thuistafelen

De avond voordat we aan tafel zouden gaan voor deze editie gaf Mark Rutte een persconferentie waarin hij aankondigde dat bijeenkomsten voorlopig niet waren toegestaan in verband met het coronavirus. Die wijn-spijsproeverij houdt u dus nog van ons te goed. Als alternatief ging een deel van de Perswijnredactie thuis aan tafel met afhaalmenu’s. De restaurants waren zo ruimhartig hun recept met u en ons te delen.

Reageer op dit item

nl Nederlands