Proefnotities Libanon - Perswijn
Coteaux du Liban (Foto: Stefaan Soenen)
NieuwsReportages & Reizen

Proefnotities Libanon

Libanon is een klein maar bijzonder wijnland. De lezer kan aan de hand van deze lijst met wijnen en proefnotities een indruk krijgen van wat het land te bieden heeft en hoe het smaakt. De lijst is een selectie van goede tot uitstekende wijnen. Libanese wijnen zijn nooit goedkoop. De kosten in het land liggen te hoog voor de productie van laaggeprijsde wijnen. Vanaf 12 à 15 euro heb je mooie, getypeerde wijnen en vanaf 25 tot 40 euro koop je de topwijnen. Een behoorlijk aantal van deze wijnen is in de Nederlandse en Belgische wijnhandel te vinden. Deze lijst met proefnotities sluit zowel aan bij het artikel over Libanon van Stefaan Soenen in PERSWIJN #3 als bij een artikel van de revival van de Libanese wijnbouw dat eerder op deze website verscheen.

Stefaan Soenen op Vinifest

Omstreken Beiroet

Château Musar blanc 2010. Neus en mond doen denken aan Savagnin sous voile uit Jura, nootjes, witte rozijnen, veldbloemen, gerookt vlees, maar ook bananenlikeur. Uiterst elegant en strak, helemaal in de lengte, concentratie, fraîcheur, complex. Geweldige wijn (obaideh, merwah).  17,5 pnt

Château Musar blanc 2011. In de neus associaties aan Jura maar ook gerijpte witte porto of houtgerijpte witte Rioja (zoals Tondonia), amandel, witte rozijnen, bloemen, tabak. In de mond floraal, prachtige fraîcheur, finesse, lengte (obaideh, merwah). 17,5 pnt

(swaffou.be, vinites.com, lesgenereux.nl, pasteuning.be, grapedistrict.nl)

Château Musar Hochar Père et fils 2016.  Gedroogde vijgen, tabak, mooie expressie van kriek (= morel of zure kers) en kers. In de mond fruitvulling, zuren, complexiteit, knappe wijn. (cinsault, grenache, cabernet sauvignon). 15,5 pnt

Château Musar Hochar Père et fils 2017. Aardbei, kriek, fijne neus. In de mond puur rood fruit, oxidatieve toets, mooi alternatief voor de eerste wijn, jonger te drinken (cinsault, grenache, cabernet sauvignon). 15,5 pnt

(swaffou.be, vinites.com, lesgenereux.nl, pasteuning.be, grapedistrict.nl)

Château Musar rouge 1998. Uitgesproken leer, paardenstal, bloedsinaasappel, opgelegde krieken, rozijn, tabak, mooie evolutie. Zacht mondgevoel, rozijnen, stijl gerijpte Châteauneuf-du-Pape, complex (cabernet sauvignon, cinsault, carignan).  17 pnt.

Château Musar rouge 2005. Gueuze Kriek (brettanomyces), krieken, bloedsinaasappel, kruidnagel, grote complexiteit. Zacht mondgevoel, romig, perfecte tannine, iets vluchtigs, mand vol krieken, naturel en wild, plakkaatverf, materie, zwarte bes, sinaasappelschil, memorabel (cabernet sauvignon, cinsault, carignan). 17,5 punt

Château Musar rouge 2008. Krieken, gedroogde vijgen, leder, iets vluchtigs, iets stal, complex. In de mond zeer fris, mooi rijpe tannine, iets animaals, verleidelijk fruit, geconcentreerd, diepgang, klasse (cabernet sauvignon, cinsault, carignan). 17,5 pnt

Château Musar rouge 2011. Veel leer, vijgen, tabak, krieken. In de mond minder fraîcheur en diepgang dan andere jaargangen die ik proefde. Nog te jong (cabernet sauvignon, cinsault, carignan). 16 pnt

(swaffou.be, vinites.com, lesgenereux.nl, pasteuning.be, grapedistrict.nl)

Verticale 33 Winery Cinsault 2017. Complexe neus met kriek, aardbei, gedroogde vijg. Sappig, fijne structuur, expressief rood fruit, heerlijke Cinsault. 16 pnt (geen importeur in de Lage Landen)

Jezzine

Karam Wines Meksassi 2018: bijzondere neus van veldbloemen, peer, pittige kruiden, oregano, peer. In de mond peer, uitgesproken aards, wat bitter, lekker, origineel. 14 pnt

Karam Wines Cloud Nine 2018: passievrucht, bloemig, citrus, citruszeste, veel fraîcheur (muscat, sauvignon blanc, semillon, viognier). 15 pnt

Karam Wines Touriga National 2017: viooltjes, vijg en rozijn in de neus, opvallende fraîcheur in de mond, strak, zachte tannine, vijgen en dadels, kriek, heel mooi. 16 pnt

(libanonwijnen.com)

Karam Wines St. John 2012: humus, onderhout, zwart fruit, cassis, pruimedant. In de mond strak, mooie tertiaire aroma’s, sappig fruit, gestoofde aardbei, vijg, beetje paprika, kruidig, fraai (cabernet sauvignon, syrah, merlot, touriga national). 16,5 pnt

(libanonwijnen.com)

Karam Wines Corpus Christi 2010: gedroogde pruimen, vijgen en dadels, cassis, leer, veel tabak, karamel en koffie, noten, ceder, grafiet, gerookt. Strak in de mond, veel fraîcheur, stevige maar mooie tannine, geconcentreerd en gelaagd, ellenlange afdronk, grote wijn (cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah, merlot en norton). 17 pnt

(libanonwijnen.com)

Batroun

Aurora Winery Château 2015. Delicate neus met viooltjes, cassis, peper, ceder, paprika. In de mond elegant, fijne tanninestructuur, fluwelig, mooi bessenfruit, tabak, elegant, Pomerol-stijl, klasse (cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc). 16 pnt

(libanonwijnen.com, Vinunique.nl)

Aurora Winery Pinot Noir 2017. Kruidige neus, veel kers, heerlijke aroma’s, groene kruiden, munt, peper. In de mond zeer vol en gestructureerd, goede tannine, donkere kersen, type Côte de Nuits, prachtige bewaarwijn. 16,5 pnt

Aurora Winery Cabernet Franc 2016. Rood fruit, rode paprika, kruidig, oregano, viooltjes, bloedappelsien. Zacht mondgevoel, cassislikeur, peperig, kersen, edel, zeer lang, fraai. 16 pnt

(libanonwijnen.com, Vinunique.nl)

Aurora Winery Rosé 2017. Fantastische neus, heel rijk met sinaasappel, kers, aardbei, rokerig. In de mond vol en rond, fijne tannine, sappig fruit, veel precisie, fijne zuren, grote klasse (cabernet franc). 16,5 pnt

(libanonwijnen.com, Vinunique.nl)

Sept Winery Obaideh 2017. Iets oxidatiefs, honing, kweepeer, curry, zeer floraal, veldbloemen, jasmijn, verleidelijk. In de mond crèmig, precies en naturel, concentratie, heerlijk, klasse. 17 pnt.

(geen importeur in de Lage Landen)

Sept Winery Merwah 2016. Veldbloemen, lindebloesem, honing, in de mond crèmig, zeer geconcentreerd en lang, doordringende aroma’s, veel fraîcheur, complex, grote klasse. 17,5 pnt

Sept Winery Syrah 2017. Magnifieke neus van viooltjes en vlierbes, blauwe bes, kruidnagel, peper. Heel sappig, fijne tannine, prima fraîcheur, naturel bessenfruit, fris en niet gekookt, edel, geen houtrijping, fantastische wijn, emotie. 17 pnt

Batroun Mountains Chardonnay 2018. In de neus citrus en sappige perzik, floraal, precies aroma. In de mond gedroogde perzik, sappig, verfrissende zuren, veel lengte. 15 pnt

(libanonwijnen.com)

Batroun Mountains Prestige Rouge 2015. Gekookt fruit, pruim, kruidig, gerookt vlees, leder. In de mond doortimmerd met tannine, stoer, veel fruitvulling, spicy, Zuidelijke Rhônegevoel, kracht (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot). 14,5 pnt.

(libanonwijnen.com)

Batroun Mountains Cabernet Sauvignon 2012. Cassis, bloemen, iets paprika. In de mond goede fruitvulling, stevige tannine, milde eikaroma’s, sappig. 14 pnt

(libanonwijnen.com)

Andere wineries aan de westkant van het Libanongebergte

Ishtar Winery Solis 2018. Heel floraal, kweepeer, honing, vrij complexe neus. Zacht mondgevoel, rijpe guave, mooie blend uit het Koura-district in het noorden onder Tripoli (obaideh, chardonnay, riesling). 15 pnt

(geen importeur in de Lage Landen)

Château Bybline Merwah 2018. Prachtige neus, bloemig, guave, kweepeer, vanille. In de mond smeuïg, kweepeer, goede zuren, vanille, veldbloemen, diepgang. Zeer mooi. Noordoosten Beiroet. 15,5 pnt.

(geen importeur in de Lage Landen)

Noord-Bekaa

Château Barka Château 2013. Weelderige neus met vijgen en dadels, al wat geëvolueerd, fijn. In de mond zacht, rijp tropisch fruit, oosterse kruiden, fraai (syrah, cabernet sauvignon, merlot). 16 pnt

(geen importeur in de Lage Landen)

Château Trois Collines white wine 2018. Zeer rokerig/mineraal, citrus, subtiel. In de mond lichtvoetig, finesse, rook, strak, puur, zachte citruszeste, ziltig, lang, bijzonder (assyrtiko). 15,5 pnt.

(geen importeur in de Lage Landen)

Coteaux du Liban wit

Centraal-Bekaa

Château Oumsiyat Obaideh 2018.  Goed getypeerd obaideh, bloemig, peer, guave. In de mond goed fruit, crèmig, voldoende frisheid. 14 pnt

(wijnhandelswier.nl)

Château Ksara Blanc de Blancs 2018. Florale neus, ook steenfruit. in de mond krachtig en geconcentreerd, goed fruit, frisheid, mist wat karakter (sauvignon blanc, chardonnay, sémillon). 14 pnt

(anderewijn.nl, saperaviwine.com, eleveldwijn.nl)

Château Marsyas B-Qa White 2016. In de neus uitgesproken mineraal/ziltig, citruszeste, kalk, kruiden, verfijnd. Zachte, volle aanzet, wat smeuïg, vurige kruiden, kruidnagel, peper, laurier, zoethout, venkel, zachte citruszeste, ziltig, pittige pompelmoesvelletjes, geconcentreerd, karakter, wat alcohol. 15,5 pnt

(leuvin.be, libanesewijn.nl)

Château Nakad Prestige 2017. Verleidelijke neus met viooltjes, donkere kersen, kruiden, zuiders gevoel. In de mond heerlijk rijp fruit, mooi gefocust, stevige structuur, typisch Libanese flair, knap. (cabernet sauvignon, merlot, syrah). 16 pnt

(alsem.nl)

Coteaux du Liban Blanc de clos 2018. In de neus guave, limoen, pompelmoes, rokerig. Lichtvoetig in de mond, fijne kruiden, zachte citruszeste, subtiel, culinair, lekker. 14,5 pnt

(libanonwijnen.com)

Coteaux du Liban Viognier 2018. Heerlijke bloemengeur, perzik, kruidig. In de mond opvallend fris voor Viognier, fijne structuur, gedistingeerd, fijne kruiden. 14,5 pnt

(libanonwijnen.com)

Coteaux du Liban Obeideh 2017. Broodkorst, gist, karamel, banaan. In de mond groene banaan, kruidig, smeuïg. Origineel. 14 punt.

(libanonwijnen.com)

Coteaux du Liban Rosé Désir 2018. Rood fruit, kruiden, precieze aroma’s. In de mond lichtvoetig, fris, lekker sap (cabernet sauvignon, syrah, carignan, grenache). 14 pnt

(libanonwijnen.com)

Coteaux du Liban Cinsault 2017. Kriek, kers, framboos, uitbundig fruit. In de mond veel fruit, sappig, wat alcohol, genereuze wijn. 16 pnt

(libanonwijnen.com)

Coteaux du Liban Rouge Passion 2013. Gestoofde aardbei, rozemarijn. In de mond breed met karamel, krieken, peper, veel structuur, pruimen, zwarte bes, mooi (carignan, grenache, cabernet sauvignon, syrah). 15 pnt

(libanonwijnen.com)

Coteaux du Liban Château 2007. Prachtig fruit, gedroogde pruim, zwarte olijven, vijg, dadel,  bloemen, natte kiezel, vuursteen, ceder, grafiet, potgrond, onderhout en champignon, gerookt vlees, verleidelijk leer, groene kruiden, complex. Fluwelig in de mond, tannine geeft reliëf en grip, lange fruitige afdronk, prima fraîcheur. Grote wijn. Emotie. 16,5 pnt

(libanonwijnen.com)

Château Khoury Pinot Gris 2018. Kalk, conferencepeer, guave. Opvallende frisheid en elegantie in de mond voor pinot gris, mooi fruit, fijne wijn. 14,5 pnt

Château Khoury Rêve blanc 2017.  Petrolé van de riesling, limoen, bloemen. In de mond strak, lichtvoetig, amandel, floraal, citruszeste, zuren, mooie maaltijdwijn (riesling, gewürztraminer, chardonnay). 14,5 pnt

(libanonwijnen.com)

Château Khoury. Red Libanon 2013. Uitbundige neus met vers en gedroogd fruit, kruiden. De mond is wat zwoel, veel fruit, goede tannine, voldoende zuren, kruiden, allemansvriend, lekker. 15 pnt (libanonwijnen.com, vinunique.nl, wijnenapeldoorn.nl)

Château Khoury Cuvée de Thérèse 2016. Violetsnoep, bloemen, peper. Ook in de mond floraal, wat snoeperig, tabak, fraîcheur, bijzonder (caladoc). 15 pn

(libanonwijnen.com, vinunique.nl)

Château Khoury Symphonie 2008. Pruimen, pruimedanten, gedroogde vijg. In de mond donker fruit, pruim, peperig, veel structuur, tannine nog niet helemaal af, nog potentieel (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah). 16 pnt

(libanonwijnen.com)

Château Khoury Perseïdes 2010. Zeer mooie, rijke neus met kersen en kruiden. In de mond zachte aanzet, fluwelig, romig, veel diepte, kersen, nooit confiturig, hele fijne tannine, goed samengeknoopt, verfijnd, grote wijn. 17 pnt

(libanonwijnen.com, vinunique.nl)

Château Khoury Icon de Perseïdes 2008. Rijp bessenfruit in de neus, dadels, vijgen, tijm. In de mond fluwelig, framboos, ceder, tabak, sigarenkistje, sinaasappelzeste, verfijnde tannine, mooie zuren, gelaagd, diepgang, geweldige wijn (cabernet sauvignon, merlot, syrah, petit verdot). 18 pnt

(libanonwijnen.com)

 Domaine de Baal White 2018.  Subtiele neus met appel en citrus, kalk en ziltigheid. In de mond bijzonder zacht en zuiver, mineralig, zuren, finesse, lang  (chardonnay, sauvignon blanc). 16 pnt                  (libanesewijn.nl)

Domaine de Baal Le petit Baal 2017. Heerlijke morellen/krieken, peper, expressief. Verfijnde tannine, Beaujolaisgevoel, peperig, zeer lang, knap (vooral syrah, merlot). 15,5 pnt (libanesewijn.nl)

Domaine de Baal Red 2013. Complexe neus, cassis, braambessen, zwarte kersen, fijne tabakgeur, leder, toast. Frisse stijl, associatie met Noordelijke Rhône, verfijnde tanninestructuur, zoethout, cacao, peper  (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah). 16,5 pnt

(libanesewijn.nl)

Clos St. Thomas Obeideh 2018. Neus lijkt wat op Sauvignon Blanc, kruiden, bloemig, guave, rokerig. Zacht mondgevoel, mooi fruit, leuke wijn. 14 pnt

Clos St. Thomas Château 2011. Mooie kruiden, bloemen, donker fruit, tabak, chocolade. In de mond een mooie balans tussen zuren, tannine en fruit, pruimen, krachtig, mooi (merlot, cabernet sauvignon, syrah). 15,5 pnt

(anderewijn.nl)

West-Bekaa

Latourba Winery Unique Brut. Bijzonder mooie neus met brioche, nootjes, appel, gekonfijte citrus. In de mond veel concentratie en structuur, sappig, fraîcheur, prachtige fruitaroma’s, lang. (100% chardonnay, 18 maanden sur lattes). 16,5 pnt

(libanonwijnen.com)

Latourba Cival 2017. Intense, verleidelijke neus met tropisch fruit. Sappig in de mond, met lychee, perzik, expressief, concentratie, lang (albariño, fiano, chardonnay, sauvignon blanc). 15 pnt.

Latourba Winery Solac rosé 2017. Mandarijnen en citruszeste in de neus. In de mond iets van rozebottel, citrus, sappig, krachtig, kruiden, gewoon lekker (sangiovese, syrah, primitivo). 14 pnt

Latourba Winery Syrah 2015. Braambessen, munt, kruidig, lekker sap maar niet complex. Lijkt wat op Australische Shiraz. Internationale stijl. 15

Latourba Winery Petit Verdot 2014. Rijke neus met viooltjes, blauwe en zwarte bessen, chocolade. In de mond intens, gelaagd, krachtig, nog uitdrogende tannine, fris genoeg, bewaarwijn. 15,5 pnt (libanonwijnen.com)

Château Qanafar Sauvignon Blanc 2018. Onmiskenbaar Sauvignon, krachtige aroma’s van kruisbes, passievrucht, gras, buxus, asperge, citrusschil. Zeer aromatisch in de mond, veel sauvignonfruit maar ook fraîcheur. Voor Sauvignon-liefhebbers. 14,5 pnt.

Château Qanafar Eva 2017. Vanille, bloemen, passievrucht, citrus, sinaasappel, eik ligt er nog bovenop. In de mond romig, intens, floraal, vol fruit, bloemig, kruiden, jaartje laten liggen (viognier). 16 pnt (libanonwijnen.com)

Château Qanafar Rosé 2017. Bloemen, mandarijn, in de mond fijn tanninereliëf, ingetogen fruit, fijne rosé (tempranillo, syrah). 14,5 pnt.

Château Qanafar Paradis 2014. Sap van krieken, vijgen, dadel, pruimen. In de mond een mooie aciditeit die de wijn structureert, goed alternatief voor de eerste wijn. (cabernet sauvignon, merlot, syrah). 15 pnt (libanonwijnen.com)

Château Qanafar Paradis 2018 (vatmonster). Precies vers vruchtensap, viooltjes, knappe tanninestructuur, prachtig sap van rood fruit, pruimen, dit wordt hele goede wijn. 16 pnt.

Château Qanafar 2013. Zeer verleidelijke rozengeur, rozenbottel, verse vijgen en dadels, cassis, blauwe bes, eerder subtiele geuren, ceder, grafiet, tabak, tertiair leer, verfijnd. Wijn die in volume groeit in de mond, krachtig, diepte en structuur, breed, sappig, rijp, gedroogd fruit, zwart fruit, drop, cacao, zoethout, kruidnagel, rozemarijn, jeneverbes, peper. Evenwichtig, fraîcheur, exotisch. Lange afdronk. 17,5 pnt

(libanonwijnen.com, vinunique.nl)

Château Qanafar 2014. Gelijkt op 2013 maar nog mooiere fraîcheur, nergens gekookt fruit, toppunt van plezier, fluwelig bessenfruit, fijne tannine, zeer lang, geweldig. 18 pnt

Terre Joie Cinsault 2017. Expressief rood fruit, aardbei, kruiden, verfijnd. In de mond precies, sappig en drijvend op rood fruit en kruiden, veel plezier, knappe 100% Cinsault. 15,5 pnt.

(nog geen importeur in de Lage Landen)

Terre Joie fLuR 2014. Fantastische neus met kers en framboos, gedroogde vijgen, ceder, leder. In de mond intens rood fruit, vol, diepte, fijne tanninestructuur, gelaagd, edel, grote wijn (merlot, cabernet sauvignon). 17 pnt.

Les Vignes du Marje White 2018. Heerlijke neus van bloemen en tropisch fruit. Bijzonder intens in de neus, wel evenwicht, bloemen, kruiden, tropisch, fris. Nieuw wijndomein, het meest zuidelijke wijndomein in Libanon (sauvignon, viognier, muscat). 15,5 pnt (geen importeur in de Lage Landen)

Stefaan Soenen

 

Reageer op dit item