PERSWIJN #2 komt 14 maart uit! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #2 komt 14 maart uit!

In Perswijn # 2 schrijft Ronald de Groot over de diversiteit en flexibiliteit van het Portugese Tejo en hij ontmoet na 30 jaar weer Bruno Prats. U leest over champagnemaker Monsieur Meunier en over Ferran Centelles, de voormalig sommelier van elBulli. U krijgt tips over Bordeaux 2017 en over nebbiolo.

Stefaan Soenen start een korte serie over adembenemend zoet: over bijna vergeten Duitse Riesling en Lars Daniëls vertelt over de meest voorkomende wijnmisser: kurk. In Bordeaux is weer een classificatie gehonoreerd en in Beaujolais zijn de eerste voortrekkers gesignaleerd die kwaliteit boven kwantiteit zetten. Verder vertelt Kees van Leeuwen over de geschiedenis van Penfolds Grange, een typisch Australische merkwijn.

Verder ruim 500 proefnotities Prosecco, Spätburgunder en Frühburgunder uit Duitsland en Oostenrijk, Viognier uit IGP’s, rode en witte Roussillon en rood en wit (deels) uit Sicilië.

En natuurlijk in PERSWIJN #2 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #2 is vanaf 14 maart verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

Tejo, de kracht van diversiteit

De regen komt met bakken uit de hemel. Dit is het wijngebied Tejo in december; het Atlantische klimaat laat zich voelen. Het wijngebied Tejo – op de oevers van de rivier de Tejo – ligt ten noordoosten van Lissabon, op een kruispunt in Portugal, tussen noord en zuid, oost en west. Jammer genoeg blijft deze Portugese wijnstreek nogal onder de radar. Een bezoek moet meer inzicht geven in de wijnen, de verschillende stijlen en de gebruikte druiven. Geen eenvoudige opgave, want Tejo blijkt flexibel en zeer divers.

Van Cos naar Quinta. Bruno Prats: “De puzzel moet exact kloppen”

Het is een bijzonder weerzien. Zo’n jaar of dertig geleden mocht Ronald de Groot lunchen op Cos d’Estournel, of eigenlijk op dependance Marbuzet, in gezelschap van eigenaar Bruno Prats. In 1998 werd Prats door zijn broers ‘gedwongen’ Cos te verkopen. Zijn nieuwe levensvervulling: projecten elders, met voorop de droge rode topwijn Chryseia, gemaakt op Quinta de Roriz in de Douro.

Jérôme Prévost van La Closerie: Monsieur Meunier

Minstens één keer per jaar laten we in Perswijn een relatief kleine, maar bijzondere champagnemaker aan het woord. Bijzonder vanwege zijn of haar visie, werkwijze en stijl, en natuurlijk de hoge kwaliteit, die nieuwsgierig maakt naar het geheim achter de wijn. Dit keer: Jérôme Prévost van La Closerie en zijn champagnes van pinot meunier.

In de serie: Foute wijn. Over missers en mankementen

Fouten in wijn zijn ergerlijk en soms onacceptabel. Wijn is een van de weinige producten waarvoor je (zo nu en dan veel) geld moet betalen zonder de zekerheid te hebben dat hij technisch foutloos is. Dus is het voorconsumenten en verkopers belangrijk om te weten wat fouten en onvolkomenheden in wijn zijn en hoe je ze kunt ontdekken. Wijnproducenten moeten weten hoe missers ontstaan en hoe ze voorkomen of beperkt kunnen worden. Lars Daniëls bestudeert de bekendste wijnfouten in deze nieuwe, achtdelige serie. Deel 2: kurk.

Nebbiolo d’Alba, Langhe Nebbiolo en Roero: lekker drinken, minder betalen

Nebbiolo is populair. Maar goede Barolo en Barbaresco worden er niet betaalbaarder op, en bovendien zijn dat als krachtigste expressies van nebbiolo geen wijnen voor iedereen. Reden om naar alternatieven te kijken, met als beste goede Nebbiolo d’Alba, Langhe Nebbiolo en natuurlijk Roero. Zij bieden vrijwel alles wat Nebbiolo zo gaaf maakt in een toegankelijke vorm – voor beduidend minder geld.

Wijncursussen. Meer genot met diploma op zak

In 2019 steeg het aantal deelnemers aan wijncursussen en -opleidingen wederom. De behoefte aan wijnkennis blijft groeien, zowel onder amateurs als onder mensen die in de wijn werken. Sommigen hebben genoeg aan precies dat beetje basiskennis waardoor het kiezen van een wijn makkelijker en leuker wordt, anderen gaan voor de diepere achtergronden. Voor deze twee uitersten en alles ertussenin bestaat een cursus.

Bordeaux 2017 van de Linkeroever: tikje verregend, en tóch elegant

Bij onze traditionele proeverij in Bordeaux, begin januari, stond ditmaal de jaargang 2017 van de Linkeroever op tafel. Een beetje een sneue jaargang, eigenlijk. Helemaal niet zo slecht, maar volledig ingeklemd tussen allemaal – op hun manier – goede jaren: 2015, 2016, 2018 en naar het zich laat aanzien ook 2019. Dat maakt de urgentie van zo’n jaar een stuk minder. Jammer, want voor de korte termijn is het gewoon een prima jaargang, met soepele wijnen.

In de rubriek Wijnmensen: Ferran Centelles “Ik droom van een studie biochemie”

Was hij zo’n goede leerling dat hij op zijn zeventiende bij elBulli kon komen werken? Nee, zegt Ferran Centelles. Hij was gepassioneerd en had geluk. Nu doet hij onderzoek naar wijn voor de elBulli Foundation en is hij de Spanjespecialist voor Jancis Robinson.

Nieuwe serie: Adembenemend zoet: over bijna vergeten Duitse Riesling

Dankzij zoete Riesling behoorde Duitsland vroeger tot de absolute elite van de wijnwereld. In de negentiende eeuw en begin twintigste eeuw was Riesling uit de Rheingau en Mosel even duur als of zelfs duurder dan de beste champagne, Bordeaux of Bourgogne. Het prestige nam echter af; zoet werd om allerlei redenen niet meer gewaardeerd. Maar er is een omwenteling gaande. Stefaan Soenen reisde daarom naar de belangrijkste Duitse wijnstreken voor zoet, dook er in eeuwenoude abdijkelders en sprak met gerenommeerde wijnbouwers. Een vierdelige serie over (genieten van) zoete Duitse Riesling. Deel 1: achtergrond.

Crus bourgeois: nieuwe classificatie blinkt uit in braafheid

Nieuwe classificaties en Bordeaux, het zijn geen vrienden. Zowel in Saint-Émilion als bij de crus bourgeois zijn de nieuwe classificaties juridisch aangevochten en verworpen. Nadat de rechter in 2007 de classificatie van 2003 had verworpen, kostte het de crus bourgeois tien jaar om met een nieuw voorstel te komen. Maar wat er nu is gepresenteerd, ademt vooral middelmatigheid en voorzichtigheid.

Reden voor optimisme: Beaujolais beweegt

De Beaujolais heeft het al jaren moeilijk. Kijk maar naar de cijfers. Zo was in 2018 de gemiddelde prijs per hectare van Beaujolais-Villages 28% lager dan in 2017. Dat is nogal wat. De golven Beaujolais Primeur die de wereld de afgelopen decennia overspoelden, krijgen daar vaak de schuld van. In de streek wordt echter gedacht dat ook het gebrek aan echte (kwalitatief goede) voortrekkers een rol speelt. We gingen er op bezoek, om te kijken of het niet langzamerhand wat beter gaat. En gelukkig is dat zo.

In de rubriek Op de wijnkaart: Lisja Hu “Het prettige van een eigen restaurant is dat we eigenwijs kunnen blijven”

Sommeliers zijn de nieuwe sterren van de horeca. Waar eerst voornamelijk de eigenaar van een restaurant centraal stond, was daarna de chef-kok de held, terwijl nu (ook) steeds vaker de sommelier de aandacht trekt – samen met de wijnkaart. De belangstelling voor wijn is groter dan ooit en daarmee ook de druk op de sommelier. In deze serie vragen we bekende en minder bekende wijnschenkers naar hun visie op wijn in het restaurant.

Penfolds Grange: door en door Australisch

Australië heeft als wijnproducerend land een heel eigen gezicht, met veel grote bedrijven die een breed scala aan wijnen produceren. Die bedrijven hebben vaak één peperdure topwijn, die het imago van het bedrijf bepaalt. Penfolds is daar wel het meest klassieke voorbeeld van; zijn Grange is een van de bekendste wijnen van Australië.

In de rubriek Lekkere trek: restaurant de Scheepskameel in Amsterdam: wijnrestaurant van het jaar!

Enkele aanraders uit Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers, worden uitgelicht, zodat u weet waar u moet zijn voor het lekkerste eten en de beste wijn.

In de rubriek Aan tafel: Dokter Maler proeft Spät- en Frühburgunder

Steeds opnieuw duiken er nieuwe namen op in het toch al drukke aanbod van wijnimporteurs. Daaronder opvallend veel bedrijven die zich specialiseren in een land of streek. Zoals Dokter Maler, specialist in Duitse wijn.

Reageer op dit item

nl Nederlands