Overpeinzingen op maandag: Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet… - Perswijn
overpeinzingen op maandag-Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op maandag: Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…

Wat zien we dan? Allemaal châteaux die graag bij de nieuwe classificatie van de Cru Bourgeois willen horen. Wat zien we dan niet? De beste châteaux, die niet bij de classificatie willen horen. Tja, ik moet het even uitleggen. Afgelopen week werd de nieuwe classificatie van Crus Bourgeois uit de Médoc bekendgemaakt. Een gebeurtenis die de wijnwereld op zijn grondvesten deed schudden. Nee dus. Nou ja, het is al heel wat dat er een nieuwe classificatie is. Die van 2003 werd in 2007 door de rechter ongeldig verklaard, en er is alles aan gedaan om dat nu te voorkomen. Er is tien jaar aan gewerkt. Van 2010 tot nu werd een systeem gehanteerd waarbij voor elke jaargang werd bepaald of een château de titiel ‘Cru Bourgeois’ mocht voeren. Niet handig voor de lange termijn. Bovendien waren de verschillende niveaus geschrapt. Het was Cru Bourgeois, of niets. In de nieuwe classificatie zijn er weer drie niveaus. Boven dat van Cru Bourgeois zijn dat Cru Bourgeois Supérieur en Cru Bourgeois Exceptionnel.

De nieuwe classificatie geldt voor vijf jaar, dus voor de jaargang 2018 t/m 2022. Voor de wijnen zijn vijf door het château gekozen jaargangen geproefd tussen 2008 en 2016. Het is de bedoeling dat voor de volgende classificatie, die van 2025, de wijnen van de jaren 2017 tot en met 2021 zullen worden geproefd. Deze loopt dan vanaf de jaargang 2023.

Maar zoals ik al schreef, het gaat er bij de classificatie niet alleen om wat je ziet, maar ook om wat je níet ziet. Dat zijn, simpel gezegd, de beste niet-geklasseerde wijnen. Bij de classificatie van 2003 waren er al een paar die voor de eer bedankten. Natuurlijk Sociando-Mallet, omdat eigenaar Jean Gautreau altijd heeft gevonden dat hij Grand Cru Classé zou moeten zijn. Ook Château Gloria in Saint-Julien wilde nooit meedoen.

In de nieuwe classificatie schitteren nog veel meer toppers door afwezigheid. Opvallend is dat alle negen Crus Bourgeois Exceptionnels van de classificatie van 2003 ontbreken: Chasse-Spleen, Haut-Marbuzet, Labégorce Zédé, Les Ormes-de-Pez, De Pez , Phélan Ségur, Potensac, Poujeaux en Siran. Ook andere belangrijke namen ontbreken, zoals Pibran en Fonbadet. Van de 249 geklasseerde wijnen komt er maar één uit Pauillac. Als u dit lijstje ziet, dan weet u -en weet ik- genoeg. Het is een lijst die, door het sparen van vele kolen en vele geiten, sterk gedevalueerd is. Werkelijk alle toppers ontbreken. Het woord braaf is nog de meest positieve omschrijving die ik voor deze niet bepaald wereldschokkende lijst kan verzinnen.

Ronald de Groot

5 Reacties

 1. Ronald het is toch gewoon heel duidelijk voor de wijnliefhebber.
  Gewoon de wijnen kopen die jij noemt die geen CB zijn!
  Dan drink je tenminste goed spul! Laten we eigenlijk maar schrijven ware wijncultuur met smaak!

 2. Wel Ronald, ik denk dat ook ik genoeg weet over het systeem, dit is pure devaluatie!
  Het is wat Albert al zei: de echte liefhebber weet welke wijnen er gekozen moeten worden……

 3. Heb al van alles geprobeerd per antwoordapparaat enz. en wordt niet teruggebeld, e-mail werkt ook niet: gaat de Baroloproeverij maandag a s. wel door met wijnboeren uit Piemonte c.q. Lombardije??? Kan het me niet voorstellen. Graag p.o. bericht

  1. Beste, de proeverij gaat door. We hebben contact met het RIVM gehad en de Italiaanse wijnmakers verzekeren dat zij kerngezond zijn. Bij geringste twijfel komen zij niet naar het evenement.

 4. Nogmaals: ik krijg geen reactie op mijn ingesproken berichten op uw antwoordapparaat, ook de e-mail is niet te bereiken:
  Gaat de Baroloproeverij a.s. maandag door met wijnboeren uit Piemonte c.q. Lombardije. Mij dunkt van niet. Graag p.o. bericht

Reageer op dit item