Overpeinzingen op maandag: Bijzondere wijnen - Perswijn
overpeinzingen op maandag-Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op maandag: Bijzondere wijnen

Zo, het werk voor dit jaar zit er weer op. Het laatste nummer is weer bezorgd, de restaurantgids is klaar. Een (zeldzaam) moment om even rustig achterover te leunen. Nou ja, rustig. December is ook de maand van de festiviteiten en events.

Het mooie van deze bijzondere maand met al zijn festiviteiten is dat je nu eens een keer bijzondere wijnen kunt proeven zonder niet meteen een notitie te hoeven maken. En vaak is het ook een moment om bijzondere wijnen op tafel te zetten. Oud of jong.  Allebei leerzaam.

Dat mijn verjaardag ook in december valt, tja, daar kan niemand wat aan doen. Mijn ouders deden altijd heel erg hun best om mij er niets van te laten merken dat ik vlak na Sinterklaas jarig was. Gelukkig geen ‘kroonjaar’ dit jaar, dus deze keer een ingetogen viering met wat familie en vrienden. Even geen wijn uit mijn geboortejaar.

Gelukkig was er toch een moment dat ik kon genieten van een mooie wijn uit deze inmiddels belegen jaargang. Dat was tijdens een van de bijzondere festiviteiten van het jaareinde, de lunch van de gezamenlijke redactie voor de rubriek ‘Aan Tafel’. De partner van chef Martine van Zeventer van Avalon Wijn en Spijs, Maurice van Elburg , was zo attent voor ons, met ‘mijn’ jaar in het achterhoofd, een fles Pontet-Canet 1953 uit zijn kelder te halen. Wát een mooie wijn. Prachtig in conditie, geweldig gerijpt. Grappig genoeg was 1953 een warm jaar, waarvan al snel werd voorspeld dat de wijnen geen lang leven beschoren zouden zijn. Zeg maar 1982, maar dan dertig jaar eerder. Dat blijkt dus heel erg mee te vallen met die warme jaren. Dat geeft weer hoop in de klimaatverandering.

Dezelfde ervaring hadden we afgelopen week met een (magnum) Three Cape Ladies 1998 van Warwick bij onze lunch met redactie en medewerkers. Een Cape Blend van cabernet sauvignon, merlot en pinotage, meer dan 20 jaar oud, en nog zo levendig als wat. Een wijn die er helemaal stond. Laten we vooral niet het idee hebben dat wijnen uit een relatief warme streek als Stellenbosch niet zouden kunnen rijpen. Mits goed gemaakt, kunnen ze dat wel degelijk. Weer leerzaam.

Volgende bijzondere gebeurtenis op onze agenda is ons paneldiner, waarbij alle leden van het proefpanel een tweetal bijzondere flessen inbrengen. Dat kunnen zomaar wijnen zijn tot een jaar of vijftig oud. Zelf wilde ik een wijn uit 1971 op tafel zetten, geboortejaar van een van de panelleden. Helaas. Ik had ooit het jaartal niet goed gelezen. Toen de fles tevoorschijn kwam, bleek het 1974 te zijn, de vier was niet meteen duidelijk, maar het stond er echt. Deze verrassing gaat dus niet door. Maar verrassende wijnen zullen er bij zijn. Ik ben heel nieuwsgierig. Heerlijk, die feestmaand.

Ronald de Groot

Reageer op dit item