Overpeinzingen op maandag: Immense diversiteit - Perswijn
overpeinzingen op maandag-Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op maandag: Immense diversiteit

De afgelopen tijd hadden we de eer en het genoegen een paar proeverijen te mogen organiseren. Eerst voor wijnen uit Piemonte, en afgelopen maandag stonden wijnen uit Californië op de proeftafel, voor professionele proevers en consumenten. Het is een voorrecht om dit soort uiteenlopende proeverijen te mogen organiseren, met op beide proeverijen bijzondere wijnen. Je merkt ook dat deze twee onderwerpen totaal andere proevers aanspreken. Natuurlijk zijn er ook proevers die beide keren komen, maar dat is niet de regel. Patrick Uyttewaal, een van onze panelleden, die op de Californische proeverij achter een van de tafels stond, merkte nog iets anders op. Namelijk dat we in Nederland enorm verwend zijn. En wel door een waanzinnige diversiteit aan wijnen op de markt. Hij heeft volkomen gelijk. Waarschijnlijk zijn er maar weinig landen waar zo’n grote verscheidenheid aan wijnen verkrijgbaar is. We hebben ook het voordeel dat we zelf vrijwel geen wijn produceren, zodat bijna alles moet worden geïmporteerd. Bovendien is onze markt volledig open, bijvoorbeeld in tegenstelling tot die van Scandinavische landen als Zweden, Noorwegen en Finland en die in de meeste staten van Canada. Daar zwaait een staatsmonopolie de scepter over (een deel van) de markt, zodat het lastig is wijnen zomaar te importeren.

Zo konden we op de proeverij van Piemonte verschillende wijnen proeven van de lokale nascetta-druif. Deze klassieke lokale witte druif werd begin jaren negentig ‘herontdekt’, en werd nieuw leven ingeblazen door Valter Fissore en Nadia Cogno van het wijnhuis Elvio Cogno. Hun wijn stond ook op de proeftafel, naast een aantal andere Nascetta’s. Bijzonder en interessant.

Op de Californische proeverij zag je een bijzondere mix van ‘klassieke’ wijnen naast experimentele exemplaren. Zo proefde ik bijzondere en uitstekende wijnen van druiven als trousseau (een druif uit de Jura) en roussanne. Wijnen op basis van pinot noir hebben hier een ongekend hoog niveau bereikt, in een fraaie, elegante stijl. Grenache wordt nu ook gemaakt zonder (over)extractie, en komt in het glas met een bourgondische, lichte kleur. Wat een feest van diversiteit. Gelukkig waren er ook veel enthousiaste proevers, die genoten van alles wat er op tafel stond.

Het enige wat ik mezelf en ook de (buitenlandse) opdrachtgevers van onze proeverijen niet uitgelegd krijg, is dat er ‘maar’ zo’n 50% van degenen die zich hebben ingeschreven, komt opdagen. We weten het vantevoren al, dus wij overboeken onze proeverij om zo verzekerd te zijn van een volle zaal. Ik schreef er al eens eerder over. Als ik me ergens voor inschrijf, dan kom ik gewoon, maar daarin ben ik blijkbaar ouderwets.

Ronald de Groot

3 Reacties

  1. Ik moet een en ander beamen, dat het wegblijven zonder opgaaf van redenen hand over hand toeneemt! Ik vind dit respectloos naar de mensen die zich inzetten om een dergelijk evenement tot een succes te maken! Wanneer je je aanmeldt kom je gewoon en bij dringende redenen voor verhindering meld je je toch af!

  2. Belachelijk dat mensen zonder reden wegblijven. Gelukkig kon ik daardoor wel meedoen aan een boeiende masterclass van Cees van Casteren. Bedankt voor de organisatie van een uitstekende dwarsdoorsnede van Californië!

Reageer op dit item