Spaanse kerstwijn - Perswijn
Nieuws

Spaanse kerstwijn

Rioja en Ribera del Duero mogen dan de rode-wijnregio’s bij uitstek zijn, ondertussen valt er wel meer kwalitatief hoogwaardig rood van Spaanse bodem te ontdekken. Daarom een stemmig roodgekleurd kerstrondje van noord naar zuid met vanzelfsprekende klassiekers, maar evenzogoed verrassende nieuwelingen.

Tijdens Kerst vallen we eensgezind terug op het stevige werk. Goede voornemens schuiven we nog even terzijde om de feestelijk gevulde kerstdis ruimte te geven. Vol rood is daarbij een vanzelfsprekende omlijsting. De fles Bourgogne of Bordeaux zelfs nog meer. Toch zou een wijn van de Spaanse onderbuur weleens een verrassing kunnen zijn. Want van het bergachtige noorden tot diep in het hete, ziltige Spaanse zuiden zijn tegenwoordig ook prachtige rode wijnen te vinden. Met de ene keer een prijssticker die zelfs de Bourgondische en Bordelaise tarieven doen verbleken en soms blijkt het juist weer een aangename trouvaille voor de minder gevulde kerstportemonnee.

 

Somontano

Deze relatief jonge (1983), maar zeer interessante Aragonese wijnregio is gesitueerd aan de voet van de Pyreneeën. Veel wijngaarden zijn daardoor glooiend en hoger gelegen. Somontano betekent dan ook letterlijk ‘onderaan de berg’. Een berg die beschermt tegen de koude noorderwind en zorgt voor bijzondere microklimaten.

Ook al plantten de Romeinen hier al druivenstokken aan, de wijnbouw kwam pas echt op gang dankzij de verwoestende phylloxera-uitbraak in de Franse wijngaarden eind 19e eeuw. Franse wijnboeren staken de Pyreneeën over op zoek naar meer geluk en namen hun wijnstokken mee. Vandaar dat diverse Bordeaux-rassen – naast de echte inheemse druivenrassen zoals tempranillo en garnacha – ook bijna als autochtoon worden gezien.

Secastilla – Garnacha Old Vines

Dit is een rijpe, verfijnde Garnacha van hooggelegen bush vine-wijngaard (800 mtr) uit een bijzonder microklimaat. Om en tussen de druivenranken groeien olijven- en amandelbomen. De druiven komen van tot wel 80 jaar oude wijnstokken met een extreem lage opbrengst (± 1 fles per wijnstok). De leeftijd van de stokken is juist bij een druif als garnacha enorm belangrijk voor de kwaliteit. De rijping vindt plaats op gedeeltelijk nieuwe vaten. De wijn wordt niet geklaard en slechts licht gefilterd.

aangenaam zwoel, pittig en veel donker fruit

prijs ±30

Blecua

Deze indrukwekkende, krachtige assemblagewijn is de icoonwijn van Somontano geworden. De druiven zijn afkomstig van acht streng geselecteerde wijngaarden, waarvan alleen wijn wordt gemaakt in uitzonderlijk goede jaargangen. De wijn komt tot stand door een drievoudig selectieproces: de allerbeste ranken, de allerbeste druiven en de allerbeste vaten. De bodega heeft keuze uit tempranillo, cabernet sauvignon, garnacha, merlot en syrah. Afhankelijk van het oogstjaar wordt bepaald met welke druiven en in welke verhouding de uiteindelijke wijn wordt samengesteld. Er wordt geëxperimenteerd met veel divers hout en met de mate van toasting. De verschillende jaargangen zijn dan ook divers.

gelaagd, opvallend fris en kruidig

prijs ± 80

 

Ribera del Duero

Ribera del Duero is dankzij zijn hoge ligging van gemiddeld zo’n 800 meter, het extreme en droge klimaat (met grote verschillen tussen dag– en nacht) en een bodem van vooral kalk, klei en kiezels uitermate geschikt voor de lokale tinto fino. De druiven rijpen er goed en ontwikkelen fantastische aroma’s. De meeste wijngaarden langs de Douro hebben bovendien een goede zuidoostelijke ligging. De D.O. bestaat pas sinds 1982, ook al is het iconische wijnbedrijf Vega Sicilia er al sinds 1864 actief.

De regio telt zo’n 120 kilometer van oost naar west, maar eigenlijk doet maar een klein stukje langs de Duero er werkelijk toe. Deze Golden Mile is een stukje asfalt van vijftien kilometer ten westen van het stadje Peñafiel. Het goud van deze Mile verwijst met name naar de verzameling aan indrukwekkende bodega’s die zich hier in relatief korte tijd heeft gevestigd.

CEPA 21 Horcajo

Deze 100% Tempranillo is de nieuwste wijn uit het prestigieuze wijnproject Cepa 21 van het familiebedrijf Emilio Moro. De wijngaarden van Emilio Moro zijn oud en hebben een uniek en terroir gelegen op grote hoogte, dat bijzonder goed geschikt is voor de zeer oude, pure tinto fino-kloon waarmee ze werken. Het Cepa 21-project richt zich op een nieuwe, moderne stijl Robera del Duero-wijn en bevat naast deze Horcajo ook de Hito (rood en rosé), de Cepa 21 en de Malabrigi. Horcajo wordt gezien als een van hun meest bijzondere percelen. De wijn is in zeer beperkte oplage geproduceerd en is volledig in Frans eiken opgevoed. De wijn is aromatisch, elegant, warm en complex.

krachtig, rijp zwart fruit en een mooie warmte

prijs ± 80

Vega Sicilia – Único Reserva Especial

A non-vintage Vega Sicilia and a tribute to tradition

Deze jaartalloze assemblagewijn van tinto fino (tempranillo) en cabernet sauvignon. De Reserva Especial wordt in zeer beperkte oplage geproduceerd en is een unieke blend van de beste vaten Único uit drie verschillende topjaargangen. De jongste jaargang is tenminste tien jaar oud. De wijnen rijpen op verschillende vaten totdat de assemblage en botteling plaatsvindt. De wijn staat bekend om zijn enorme concentratie, complexiteit, lengte en unieke karakter.

indrukwekkend gelaagd, rijk en een mooie balans tussen jeugd en ontwikkeling

prijs ± 350

 

Andalusië / Cadiz

In dit meest zuidelijke wijngebied van Europa zijn de droge zomers en extreem hoge temperaturen bepalend voor de wijnbouw. De Atlantische Oceaan zorgt voor een hoge luchtvochtigheid, wat het gebied ideale omstandigheden biedt voor de kenmerkende drank van deze regio: sherry. Toch wordt er ook rode wijn geproduceerd op bodems die te vergelijken zijn met de zo kenmerkende lokale witte albariza-kleibodems. Rood van autochtone én internationale druivenrassen, die bovendien het zo herkenbare regionale vleugje ziltigheid in zich hebben.

Finca Moncloa

Deze unieke assemblagewijn met herkomstaanduiding Cadiz heeft dezelfde naam als het relatief jonge wijnbedrijf (sinds 2000) dat hem maakt. Oude tradities en vergeten druiven worden hierbij weer tot leven geroepen. Per oogstjaar wordt bepaald of er überhaupt een wijn wordt gemaakt en zo ja, met welke druiven en in welke samenstelling dat zal zijn. Cabernet sauvignon, syrah, merlot en petit verdot spelen een belangrijke rol in de blend. Daarnaast wordt er altijd een klein percentage van de historische en autochtone tintilla de rota (een graciano lookalike) aan toegevoegd. De wijn rijpt op Frans én Amerikaans eiken en daarna nog minstens een jaar op fles.

fris, mineraal, vol gerijpt fruit

prijs ± € 20

Tintilla de Rota – Vino Tinto Dulce Tradicional

De unieke, zoete 100% Tintilla de Rota is een intens paarsrode, versterkte wijn uit Cadiz. De wijn wordt gemaakt van dezelfde historische en autochtone tintilla de rota en ook hiervoor is Finca Moncloa verantwoordelijk.

De druiven worden overrijp geoogst en vervolgens drie tot vier dagen in de zon te drogen gelegd (identiek aan hoe ze het in de 19e eeuw ook deden). De wijn rijpt daarna 18 maanden op nieuwe Franse vaten en wordt ongefilterd gebotteld. Het eindresultaat bevat zo’n 300 gram aan restsuiker en heeft wat weg van Banyuls Rimage, maar dan frisser en fruitiger en misschien ook wat complexer.

intens, zwoel, geconfijte braam, hooi

prijs ± € 60

 

Romy Kooij

Reageer op dit item