The WineWolf Foundation: Een eerbetoon aan Lotte Wolf - Perswijn
Lotte Wolf presenteert haar eigen wijnen in Bridges
Reportages & Reizen

The WineWolf Foundation: Een eerbetoon aan Lotte Wolf

Ter nagedachtenis aan de in september overleden sommelier en wijnmaker Lotte Wolf is deze week, net voor haar verjaardag, de The WineWolf Foundation opgericht. Een mooi initiatief om de vele plannen die Lotte nog koesterde voort te kunnen zetten.

Uitgebrachte wijnen van Lotte Wolf (jaargang 2016) uit haar zo geliefde Zuid-Afrikaanse Swartland.

Op 10 december 2018 – twee dagen voordat Lotte 33 jaar zou zijn geworden – is de oprichtingsacte van de The WineWolf Foundation gepasseerd bij de notaris. ‘We willen met de stichting haar plannen voortzetten, haar naam beschermen en haar dromen alsnog verwezenlijken’, zegt haar vriend en sommelier Bjorn van Aalst tegen Misset Horeca. Het bestuur van The WineWolf Foundation wordt gevormd door Bjorn van Aalst zelf, haar vader Sjors Wolf en vriend en wijnimporteur Willem Blankenstein. De leden van Lottes proefclub Vinuminati zullen de stichting gaan ondersteunen.
Het ontstaan van de stichting en de daaropvolgende stroom aan positieve reacties onderschrijft eens te meer de enorme impact die het plotselinge overlijden van Lotte heeft gehad en nog altijd heeft. Want als er nou eentje was die overstroomde van wilde wijnplannen en daarnaast ook de kunst beheerste het enthousiasme voor wijn over te brengen op anderen, was het Lotte wel. De stichting is dan ook opgericht om ‘in Lottes geest wijnen te kunnen blijven maken en om diverse activiteiten in de wijnwereld te ontplooien die zij tijdens haar leven een warm hart toedroeg.’

Lotte Wolf presenteert haar eigen wijnen in Bridges

In mei van dit jaar presenteerde Lotte bij Bridges, waar ze Wine Director was, haar eerste eigen wijnen (jaargang 2016) uit haar zo geliefde Zuid-Afrikaanse Swartland. De onder het label ‘Lotte Wolf a Touch of Dutch’ uitgebrachte Onkruid Vergaan Nie (sémillon), King Arthur (grenache) en Die Bastaard (mourvèdre, cinsault) waren in no time uitverkocht. Ik koester dan ook de twee flessen die ik thuis heb liggen.
Jaargang 2017 staat in Zuid-Afrika op fles en de oogst van 2018 rijpt op vat en gaat eveneens gebotteld worden. The WineWolf Foundation heeft zich ten doel gesteld haar wijnen naar Nederland te halen. De stichting overweegt bovendien ter aanvulling misschien zelfs een dessertwijn te gaan maken. Een van Lotte’s wensen was namelijk een heel diner te kunnen voorzien van haar eigen wijnen.

De stichting is een prachtig eerbetoon aan een bijzondere en vooral bijzonder leuke sommelier en wijnmaker. In mei sloot ik mijn verslag hier op Perswijn naar aanleiding van haar wijnpresentatie (A Touch of Dutch) nog af met het Zuid-Afrikaanse ‘Lieve Lotte, mag al jou drome waar word en selfs meer!’ Ik had toen niet kunnen bedenken hoe bizar die woorden nu klinken. Maar het is wel fantastisch dat al haar dromen dankzij The WineWolf Foundation alsnog werkelijkheid zullen worden.

Romy Kooij
december ’18

4 Reacties

Reageer op dit item