Overpeinzingen op maandag: De verborgen impact van klimaatverandering - Perswijn
overpeinzingen op maandag-Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op maandag: De verborgen impact van klimaatverandering

Hoewel de kou nu even terug is, bracht 2018 vooral warmterecords. Weerkundigen zeggen dat een record altijd mogelijk is en blijft. Maar dat zoveel records op rij toch wel in verband moeten worden gebracht met de opwarming van ons klimaat. De impact hiervan kunnen we wel begrijpen, maar tegelijk is het lastig helemaal op waarde te schatten wat de exact consequenties zijn. Zeker is dat de producenten die zich bewust zijn van wat er komen gaat, daar nu al rekening mee houden. Zoals in de Médoc, waar oplettende producenten hun merlot inruilen voor cabernet franc op plekken waar dat mogelijk is, dat wil zeggen op geschikte ondergronden. De merlot heeft de afgelopen jaren een slecht track record op de linker oever. De percentages merlot in de grand vin vertonen dan ook een duidelijke trend: omlaag.

Tijdens de proeverij van Ahr-wijnen, die we vorig weekend organiseerden, had ik hierover een interessant gesprek. Net als in de Bourgogne, of in de Elzas, bestaat hier een systeem van grands crus. In Duitsland, dus ook in de Ahr, zijn dat de ‘Große Gewächse’, in dit geval opgetuigd door de VDP. Dit is, heel logisch, gebaseerd op historische resultaten. In noordelijke gebieden als de Ahr komen de beste wijnen vaak van de warmste hellingen. Maar in recente jaren blijkt de bestaande hiërarchie niet altijd meer te kloppen. Hellingen die wat koeler zijn, blijken dan in de praktijk beter te presteren dan de warmste plekken. De conclusie moet zijn dat de klimaatopwarming het classificatiesysteem wel eens op zijn kop kan gaan zetten. Voor wijnliefhebbers een belangrijke wetenschap. Het vertelt ons dat we niet klakkeloos moeten afgaan op bestaande classificaties. Als je een beetje oplet, kun je mooie flessen kopen van iets minder fameuze wijngaarden, terwijl anderen zich verdringen om de grote namen. Ook bij het kopen van Bordeaux kun je van deze kennis gebruik maken. Bijvoorbeeld door het kopen van wijnen van meer noordelijke wijngaarden in de Médoc in plaats van de bekende Grands Crus Classés. Of uit het koelere oostelijke deel van van Saint-Emilion, in plaats van rond het stadje, waar de Premiers Grand Crus Classé’s zich bevinden.

Maar de consequenties strekken uiteraard verder. In de streken zelf zal men het niet zo gauw toegeven, maar uiteindelijk zal de waarde van bestaande classificaties door de klimaatopwarming onvermijdelijk op losse schroeven komen te staan. Het is maar een van de vele gevolgen die het veranderende klimaat zal hebben. Maar bepaald niet een van de onbelangrijke.

Ronald de Groot

Reageer op dit item