Overpeinzingen op maandag: De spanning stijgt... - Perswijn
overpeinzingen op maandag-Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op maandag: De spanning stijgt…

Eindelijk kwam hij dan. De regen. Na een extreme zomer was het dit weekend binnenblijven, met alleen maar stromende regen. Ik moest even denken aan de Nederlandse wijnboeren. Het jaar zag er geweldig uit, zo begin augustus. Met een voorsprong van zo’n drie à vier weken op de normale oogstdatum kneep iedereen zich al in de handen. Ik hoop dat de voorsprong genoeg was om de druiven binnen te hebben, want dit soort hoeveelheden regen op bijna rijpe druiven, daar zit echt niemand op te wachten. Ongetwijfeld zal er al veel wit binnen zijn, gezien de prachtige zomer die we hier hebben gehad. Op internet waren al beelden te zien van Nederlandse boeren die hun druiven tevreden binnen haalden, zoals de wijngaard de Amsteltuin, niet ver hier vandaan. Voor Nederland een volstrekt unieke situatie. Gelukkig maar.

De omslag in het weer is goed nieuws voor het zuiden van Europa. Daar was het weer dit voorjaar, tot ver in juni, en deels tot in juli zeer slecht, met veel regen. Dat zorgde voor veel ziektedruk, met vooral meeldauw als hét probleem. Zeker nu er meer en meer biologisch wordt geboerd. Daarna herstelde het weer zich perfect, en ook voor de komende tijd is de weersvoorspelling voor Frankrijk, Spanje en Portugal zeer gunstig. Uit mijn geliefde Bordeaux komen positieve berichten. Met de komende twee weken bijna alleen maar zonneschijn in de voorspelling kan de oogst in alle rust worden binnengehaald. Wit zit al bijna allemaal in de gistkuipen. De wijnen tonen zich krachtig en aromatisch van karakter. De oogst van de merlot gaat nu van start, te beginnen in de gemeenten langs de Gironde. De druiven zien er zeer gezond uit. Dat biedt de mogelijkheid om ze op het juiste moment te plukken, vroeg voor fruitige en frisse wijnen, en later voor meer rijpheid, indien gewenst. Ook de eerste cabernet sauvignon kan relatief snel worden geoogst, omdat het verschil in rijping tussen merlot en cabernet dit jaar kleiner is dan andere jaren. Degenen die de meeldauw dit voorjaar onder de duim wisten te houden, zullen een grote oogst binnenhalen. Zo kan Bordeaux de verliezen door de nachtvorst van vorig jaar weer een beetje goed maken.

Voor Bordeaux is dit een vrij normale oogstdatum. Dat is, in de huidige klimaatopwarming, goed nieuws. In de Champagne moest dit jaar, door de extreme warmte, extreem vroeg worden geoogst. Dat is voor de aromatische ontwikkeling van de druiven niet gunstig. Daarvoor zijn eigenlijk ook koude septembernachten nodig. Een vroege oogst lijkt mooi, maar dat is slechts schijn. Daarmee worden de producenten wel met de neus op de feiten gedrukt. De klimaatopwarming is een van de grote problemen van de komende jaren. Behalve dan voor Nederlandse wijnboeren…

Ronald de Groot

Reageer op dit item