Overpeinzingen op maandag: Confronterend - Perswijn
overpeinzingen op maandag-Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op maandag: Confronterend

Afgelopen dinsdag reisden we naar Zuid-Afrika, voor een bezoek aan Cape Wine, met vervolgens een reis door de wijnregio’s. De reis had een bizarre start. Sommelier Lotte Wolf zou meereizen op dezelfde vlucht, maar kwam nooit aan boord. Pas na de landing vernamen we dat ze was overleden. Verschrikkelijk. Haar vriend, Björn van Aalst, zou haar in Kaapstad van het vliegveld halen. Een situatie waar geen woorden voor zijn. Wat een verdriet. U kon het bijzondere persbericht lezen op onze website.

Dan kom je in een land dat iets heel vertrouwds heeft, door een verwante taal en een soort Europese uitstraling van Kaapstad en de omgeving. De Westkaap heeft een Europese leefstijl, en trekt daarom ook mensen aan van elders in Zuid-Afrika. ‘Dit is Europa. Bij Johannesburg is het Afrika’, zo kun je hier optekenen. Een land met een duidelijke tweedeling. Maar er zijn nog meer tweedelingen. Terwijl de bovenlaag op een (luxe) Europese manier leeft, is de armoede die je ziet verpletterend. Ik hoef er verder niet over uit te weiden, er is al vaak over geschreven. Als je door een township rijdt, zie je het om je heen. Je ziet dat er zelfs mensen ‘wonen’ tussen de vangrails van de snelweg, onder een zeil. Heel confronterend.

Ook in de wijn is er een tweedeling. Op Cape Wine kun je wijnen proeven die behoren tot de wereldtop. Maar de grote bulk, letterlijk bulk, van de Zuid-Afrikaanse wijnen brengt te weinig op om van te leven. De reden? Nederlandse, Engelse of Duitse supermarkten willen gewoon niet genoeg betalen voor de wijnen. Misschien een kip-en-ei-kwestie. Moeten consumenten meer betalen, of moet de supermarkt ze vertellen dat ze meer moeten betalen? Ik weet het niet. Er is geen stichting ‘Wakkere Wijn’, die de supermarkten met harde hand dwingt geen ‘plofwijn’ meer te verkopen. Maar het maakt weinig uit. Zeker is dat té goedkope wijn niet werkt. Hier in Zuid-Afrika worden wijngaarden gerooid omdat er niet genoeg mee wordt verdiend. Met appelen zijn de verdiensten zeven keer hoger. Blijkbaar moet er eerst een tekort komen, voor we meer gaan betalen. Of moet China alles voor onze neus wegkopen. We zouden ook voor de afwisseling kunnen besluiten betere en wat duurdere wijnen te gaan drinken. Dat is een stuk beter en duurzamer.

Ronald de Groot

2 Reacties

  1. Hallo het komt niet alleen doordat mensen niet zoveel willen betalen,maar het is vooral de regering die het duur maakt,ik haal soms de franse wijn uit frankrijk veel betere prijs kwaliteit verhouding .Gelukkig is voor mij wijn al 40 jaar mijn hobby,en daardoor in de vrije tijd het slijtersdiploma en vakbekwaam horeca gehaald.Wij gaan bewust met alcohol om dat wil zeggen 3 dagen in de week niet,kwestie van karakter.Daardoor wat wij drinken is kwaliteit.Helaas daardoor kunnen wij niet altijd op een terras goede wijn krijgen omdat men eraan wil verdienen.

  2. Misschien gewoon enkel fair trade wijn kopen uit Zuid-Afrika. En verder de authentieke kwaliteit uit Europa. Is ook beter voor de ecologische voetafdruk, en Europa heeft toch heel wat in petto?

Reageer op dit item