overpeinzingen op maandag-Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op maandag: De nietszeggende achterkant van de fles

Als je veel flessen wijn door je handen laat gaan, zoals wij doen met onze proeverijen, dan kijk je ook regelmatig op de achterkant van de fles. De meeste wijnen hebben tegenwoordig een achteretiket.
Dat achteretiket dient vaak om te voldoen aan wettelijke eisen. Dus staat er op wat de inhoud is, het alcoholgehalte, de naam van de producent, de appellation, etc. Dan is het vooretiket er alleen maar voor de sier.
Maar je hoopt daarop dan ook wat extra informatie te vinden over de wijn die je in het glas hebt. Het achteretiket zit er toch op. Dus een gouden kans. Helaas. Dat is lang niet altijd het geval. Sterker nog, regelmatig word je zelfs flink teleurgesteld, omdat er iets nietszeggends op staat. Of zelfs lariekoek en gezever. Zo kwamen we afgelopen week zelfs een fles tegen waarop stond dat je met mannen moest praten, en dat vrouwen alleen waren om lief te hebben. Wat dat met de inhoud van het gebodene te maken had, bleef geheel duister. Hier wordt eigenlijk geen poging gedaan iets over de wijn te zeggen.
Maar als wel een poging wordt gedaan om informatie te geven over de wijn kan dat ook verkeerd aflopen. Wat denkt u hiervan? ‘Sensaciones is the result of an assemblage of grapes and oak barrels where fruit and oak during three months are combined in perfect harmony and elegance.’ Het beeld van druiven en vaten. Je ziet het voor je. Hopelijk leidt dat ook tot wijn.
Of deze? ‘Château Grand-Jauga is part of the Haut-Bergeron vineyard in the middle of the Sauternes classification.’ O ja? Dat is knap, je in het midden te bevinden van een classificatie, zonder zelf ook maar in enig opzicht geclassificeerd te zijn. Volstrekt nietszeggende info. Het zou veel handiger zijn om te vermelden welke druiven er in zitten en in welke percentages. Maar daar zijn ze in de Bordeaux niet zo goed in.
Als troost dan maar een glaasje champagne. Agrapart. Even op het achteretiket kijken. Dosage: 5 g/l. Mis en bouteille: Mai 2014. Dégorgement: Octobre 2017. Bravo. Zo hoort het. Het kan dus wel…

Ronald de Groot

Reageer op dit item