Overpeinzingen op maandag: Typisch Rueda-weertje vandaag - Perswijn
overpeinzingen op maandag-Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op maandag: Typisch Rueda-weertje vandaag

Heerlijk! Vakantie! Nou ja, op dit moment zit ik wel mijn ‘overpeinzing’ te schrijven. Op een laptop die al minstens twee dagen niet gebruikt is. Dat is voor mijn doen al heel wat. Met dank aan het harde werk van Lars Daniëls en Frank Jacobs, die voor de vakantie nog veel wijnen hebben geproefd. Zodat ik enigszins onbezorgd op pad kon gaan. En Bonne Benschop, onze chef de cave, die aan de Middenweg het fort verdedigt.

Ondertussen zijn we voor de warmte vanuit Frankrijk naar Spanje gevlucht. De omgekeerde wereld. Vroeger, met mijn ouders, ging ik nog naar Spanje voor het warme weer. Hier, in Baskenland, tussen de bergen die de uitlopers zijn van de Pyreneeën, is het overdag met zo’n 29 graden aardig uit te houden. In de Dordogne, waar we zaten, reikt het kwik dagen achtereen tot 36, 37 graden. Mooi weer is leuk, maar té mooi weer is ook niet alles. De ongemakken van het moderne leven, laten we maar zeggen.

En het leven in Spanje is ook goed. Op de boulevard van Zarautz bestellen we voor de lunch calamares, gefrituurde inktvis, met een glas witte wijn er bij. Voor € 2 per glas wordt ons een lekker glas Rueda Verdejo geserveerd. Het goede leven, zullen we maar zeggen. En wat komt hier, later op de dag, op de camping op tafel bij de vraag naar een witte wijn? Een fles Rueda Verdejo.

Op naar het restaurant in het dorp. Heerlijk, typisch Spaans en lokaal eten. Wat voor wit wordt hier geserveerd? Rueda wit. Ietsje minder ditmaal, verdejo met wat viura. Het patroon is duidelijk. Rueda heeft met zijn betaalbare droge wijnen de markt voor dit type wit in deze omgeving genadeloos aan zijn voeten gekregen. In San Sebastian gaat de keuze vaak uit naar witte Rioja, maar daar buiten geeft Rueda de toon aan. En, toegegeven, er is veel voor dit type wijn te zeggen. Mooi droog, met goede zuren, maar het blijft mild en lekker (door)drinkbaar. Als wijnexpert kun je daar je neus voor ophalen, maar dat is de realiteit. En hier ervaren we dat er bijna nooit een misser tussen zit. En dat is knap.

Dat verklaart ook dat Rueda in Nederland en Duitsland zijn grootste afzetmarkten heeft. Daar zitten de prijsbewuste kopers die graag een milddroge, knisperende witte wijn drinken die lekker betaalbaar is. En anders dan bij veel vakantiewijnen, smaakt een Rueda niet alleen hier op het terras lekker. Ook in Nederland blijft hij lekker, zeker in zomers als deze. Als je niet meetelt dat de prijs hier aanzienlijk lager is dan op een Nederlands terras –helaas.

Fijn dus dat er Rueda is. Hier, zonder meer, maar ook terug van vakantie, in Nederland. Dus leve Rueda Verdejo. Ik geniet nog even van mijn vakantie.

 

Ronald de Groot

1 Reactie

  1. “Als wijnexpert kun je daar je neus voor ophalen, maar dat is de realiteit.”

    Ronald, waarom zou je als wijnexpert daar je neus voor ophalen? Omdat de wijn milde zuren heeft? Of omdat hij lekker (door)drinkbaar is? Ik begrijp ‘m niet. Ik hoor graag je argumentatie.

Reageer op dit item