PERSWIJN Wijnconcours Koopgids Najaar & Winter 2018 - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN Wijnconcours Koopgids Najaar & Winter 2018

Zoals ieder jaar brengt Perswijn in het najaar weer een koopgids uit, met daarin onze favoriete wijnen voor najaar en winter uit het Perswijn wijnconcours 2018. Naast de vaste categorieën van droge witte en rode wijnen in diverse prijsklassen, zijn er seizoensthema’s: mousserende wijnen, zoete en versterkte wijnen én dit jaar ook nog wijnen van pinot noir. En het zijn vooral die speciale thema’s die de koopgids zo interessant en telkens weer uniek maken.

Het zal u niet verbazen dat we in de koopgids voor het najaar en de winter mousserende wijnen en zoete en versterkte wijnen extra aandacht geven. De feestmaand december is nu eenmaal dé maand waarin de meeste van dat soort wijnen worden gedronken. Bij Perswijn zouden we dat best graag anders zien –wij vinden dat er het hele jaar door vele momenten zijn voor mooie mousserende wijn en goede port, sherry en madeira, om wat te noemen– maar het einde van het jaar blijft een uitstekend moment deze te promoten. En het levert altijd weer verrassingen op. Kijk maar naar vorig jaar, met een Champagne uit de Aube als winnaar bij de mousserende wijnen boven € 30,00 en een Marsala uit 1980 bij de zoete en versterkte wijnen.

Dit jaar hebben we als extra thema gekozen voor wijnen van pinot noir. Omdat wij Pinot noir een ‘herfstige’ of ‘winterse’ wijn vinden? Nee hoor, zeker niet per definitie. Goede Pinot noir is –in al zijn verscheidenheid– een wijn voor alle jaargetijden. Echter, veel Pinot noir heeft wel degelijk een fijn aards aroma, dat doet denken aan de (vochtige) bosbodem vol gevallen bladeren. Arômes de sous-bois noemen de Fransen dat soort geuren. Dus veel Pinot noir roept toch een associatie met de herfst op. En niet alleen door zijn geur, maar natuurlijk ook omdat hij zo fijn past bij allerlei gerechten met paddestoelen en gevogelte, die in het najaar de menukaarten van restaurants sieren.

Pinot noir heeft de laatste 25 jaar een vlucht genomen en is wereldwijd populair geworden. Zeker, bakermat Bourgogne geldt nog steeds als grote voorbeeld voor andere gebieden in de wijnwereld die zich hebben toegelegd op pinot noir. Maar heel veel gebieden hebben hun eigen stijl Pinot noir ontwikkeld. Want de Bourgogne imiteren heeft geen zin; pinot noir is een druif die de plek waar hij staat aangeplant eigenlijk altijd uitdrukt in zijn wijnen, mits de producent de vinificatie niet sterk manipuleert. Dus, Pinot noir uit Cape South Coast in Zuid-Afrika, geteeld op bodems van graniet of schalie, in een mediterraan klimaat, is gewoon van nature anders dan Bourgogne Pinot noir van kalkrijke kleibodems in een semi-continentaal overgangsklimaat. Zelfs als het klimaat niet erg verschilt van dat van de Bourgogne, zoals in delen van Duitsland, is Spätburgunder toch anders, zeker als die van leisteen komt en men (deels) Duitse klonen gebruikt. Bij goede Pinot noir zit de diversiteit dus sterk in het natuurlijke. En dat maakt de druif alleen maar interessanter.

Maar uiteindelijk is dé charme van goede Pinot noir zijn geur en vooral smaak. Die kan intens en zelfs krachtig zijn, maar tegelijk ook zeer verfijnd en fijn geschakeerd. Bovendien is Pinot natuurlijk veel meer dan bosbodem. Pinot kan heerlijk fruit hebben, vooral allerlei rood fruit, en zelfs florale tonen, met name indien de producent hele trossen vergist, hetgeen steeds vaker gebeurt. Het proefpanel van Perswijn verheugt zich nu al op het mogen proeven en waarderen van vele verschillende Pinots, die hopelijk een mooi beeld van het spectrum van Pinot noir zullen laten zien. En weer goede, verrassende aanbevelingen voor onze lezers zullen opleveren. Dat blijft uiteindelijk de extra waarde van onze koopgids.

De wijnen voor de PERSWIJN Wijnconcours Koopgids Najaar & Winter 2018 kunnen nog tot en met 30 juni worden ingezonden. Lees hier meer over de PERSWIJN Wijnconcours Koopgids Najaar & Winter 2018.

Download het inschrijfformulier

Lars Daniëls MV

Reageer op dit item