De wilde groei van de wijndocu’s - Perswijn
The Wine Show 2
Achtergrond & Interviews

De wilde groei van de wijndocu’s

Er lijkt geen einde te komen aan nieuw filmisch wijnmateriaal. De derde SOMM is in de maak, de hilarische Britse The Wine Show heeft zijn tweede serie achter de rug. En in Amerika ging André: The Voice of Wine – gebaseerd op de iconische wijnmaker Tchelistcheff – in première. En dit is nog maar het topje van de wijnberg.

Wijn is het perfecte onderwerp voor film. Fotogenieke wijngaarden op schilderachtige plekken op aarde, de indrukwekkende historie en het mysterie van wijn maken schreeuwen erom te worden vastgelegd. Wijn spreekt nu eenmaal tot de verbeelding. Bij de alledaagse wijndrinker, en zeker ook bij de gepassioneerde oenofiel. 

Drones & soundtracks

Voorheen kon een groot filmproject alleen worden geproduceerd in samenwerking met een televisienetwerk of een bioscoopdistributiebedrijf. Maar tegenwoordig worden de prachtigste producties over wijn en het maken ervan eenvoudig in eigen beheer uitgegeven én gedistribueerd. En dankzij streamingdiensten als Youtube, Netflix, Amazon, Vimeo en iTunes zijn ze eenvoudig te vinden en te bekijken.

De klassiekers Sideways en Bottle Shock kunnen – zij het met enige melancholie – in de kast. Het kwaliteitsniveau van al dit nieuws is namelijk indrukwekkend. Uitbundig beeldmateriaal (mede dankzij de veelvuldig gebruikte drone-shots) en filmische soundtracks maken wijn toegankelijker dan ooit. En dat terwijl er (meestal) ook voldoende inhoud is om de professional geboeid te houden.

Jancis is overal

En er is veel. De nieuwste SOMM-documentaire van regisseur Jason Wise staat dit jaar alweer gepland. Ook al was Wise in Decanter opeens wat vaag over de verschijningsdatum: “if a movie doesn’t get you in trouble, no one will watch it.” Wel is zeker dat we de vertrouwde sommeliers niet meer tegenkomen. Voor deze derde editie neemt een all-star cast – met onder andere Steven Spurrier (die van Le Jugement de Paris 1976), master sommelier Fred Dame en wijncriticus Jancis Robinson MW – de maatschappelijke rol van wijn in de afgelopen 40 jaar onder de loep.

Die Jancis heeft het sowieso behoorlijk druk. Begin dit jaar was ze ook al te zien in het tweede seizoen van The Wine Show (uitgezonden op de Britse zender Channel 5). In deze succesvolle wijnserie bezoeken acteurs Matthew Goode, James Purefoy en Matthew Rhys wijnlocaties over de hele wereld, om op humoristische wijze de mensen en verhalen achter ‘s werelds meest fascinerende wijnen te verslaan. De serie is zo populair, dat de eerste reeks nu ook in Amerika wordt uitgezonden.

La Bourgogne gourmande

Bourgogne-liefhebbers kunnen tegelijkertijd hun vingers aflikken bij een stevig, Bourgondisch toetje na het wellicht wat luchtige A Year in Burgundy uit 2014. De recent uitgebrachte wijndocumentaire Three Days of Glory verslaat het grootste wijnfeest ter wereld tijdens het moeizame oogstjaar 2016. En de docu Bourgogne: People with a Passion for Wine portretteert de uitdagingen en geneugten van wijn, wijnmaken en gastronomie in de Côte d’Or. A Year In.. ontpopte zich trouwens ook nog als een drieluik: met A Year in Champagne in 2015 en een jaar later A Year in Port als hekkensluiter.

Nog meer Bourgogne en ander vloeibaar Frans is te zien in de – in maart wereldwijd uitgebrachte – documentaireserie Wine Masters. Het eerste seizoen van een geplande reeks van zeven. Elk seizoen omvat vijf afleveringen, gericht op een specifiek wijnland of -thema. In deze reeks zijn Tim Atkin MW en Jeannie Cho Lee MW als huisexperts te zien. De regio’s Elzas, Rhône, Bordeaux en Bourgogne worden aangedaan, met persoonlijke bezoeken aan Hugel, Guigal, Boüard de Laforest en Drouhin. De tweede serie is al in de maak.

‘You need to experience wine’

Al deze producties zijn online beschikbaar. Voor een paar euro, pond of dollar kunnen ze worden gehuurd, gekocht of op dvd aangeschaft. Of zo’n model op de lange termijn financieel haalbaar blijft valt te bezien. Maar voorlopig kunnen wij genieten van de betoverende beelden. En luisteren naar experts en hardwerkende wijnboeren die het hebben over ‘the spontaneous fermentation of life’ en ‘it’s never just about what is inside the bottle’. En dat willen we. Want zoals een wijnmaker in een van de documentaires terecht opmerkt: “You need to experience wine to understand why it is good!”

Romy Kooij

Reageer op dit item