overpeinzingen op maandag-Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op maandag: Proefdilemma’s

Voor de proeverijen van PERSWIJN stellen we van te voren thema’s vast, zoveel mogelijk in lijn met jaargetijden, hoe interessant een thema is, en of het belangrijk, dan wel minder belangrijk is voor de Nederlandse wijnmarkt. Allemaal afwegingen. Thema’s komen ook weer terug, maar weer niet te snel. Maar er verandert altijd weer van alles, met nieuwe jaargangen, interessante nieuwe wijnen en wisselingen van importeur. Altijd wat te beleven. We proberen het in te schatten, maar soms krijgen we veel meer ingezonden dan verwacht, te veel om te plaatsen. Dus moeten we regelmatig schuiven met een thema. Niet tot ieders genoegen, begrijpelijk, maar de ruimte in het blad is niet van elastiek. Bovendien is er soms tijd nodig tot we alle inzendingen binnen hebben, dus het helpt ons ook de thema’s te completeren.

We krijgen ook wijnen ingezonden die éigenlijk in het thema passen, maar nét niet. Voor de proeverij Languedoc-appellation-wijnen komen er wijnen met de herkomstbenaming Vin de France binnen. Ze zijn wel in de Languedoc gemaakt, of zelfs in een bekende streek, zoals Pic Saint-Loup, maar de druiven zijn niet helemaal volgens de regels, en dan wordt het Vin de France. Daar moeten we dan toch ook weer streng in zijn, want het is gewoon geen Pic Saint-Loup. Dus niet een door ons aangevraagde appellationwijn uit de Languedoc. Zo staat hier een Vin de France naast me van Domaine Maris (Minervois), gemaakt van 100% carignan. Dat mag dus niet: Vin de France. Jammer, is een heerlijke wijn, met veel fruit, zuidelijk, met wat chocola en garrigue, stevig, maar ook rijp en soepel. (Sauter Wijnen, cat. 5). Tja, jammer hoor. Ha, een wijn uit Pic Saint-Loup, maar met cabernet, in combinatie met carignan. Tja, dat is inderdaad niet bepaald typisch Pic Saint-Loup, met die cabernet-geur. Wel een lekkere wijn trouwens, fruitig, sappig, met wat fijne zuren van de cabernet. (Mas Thélème, Nomen Omen, Vin de France, Wijnimport Saladin, € 10,95). Verstandig dat de appellation dit verbiedt. In Chianti mag wel cabernet worden gebruikt, en dat doet afbreuk aan de identiteit van sangiovese. Cabernet overheerst nu eenmaal snel. Dus dat we het niet meeproeven met dit thema, valt uit te leggen. Binnenkort maar eens Vin de France aanvragen…

 

Ronald de Groot

1 Reactie

Reageer op dit item