Overpeinzingen op de maandagochtend 2 - Perswijn
Column Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op de maandagochtend 2

Afgelopen weekend hebben we ons verplaatst van Amsterdam naar de Dordogne. Dat lijkt als plek niet zo spannend, maar het is daar gewoon heerlijk relaxt, fijn om even uit te rusten –hoewel er altijd wel werk is. Van te voren werden we gewaarschuwd voor zwarte zaterdag, maar dat blijkt hoofdzakelijk een lokaal Frans feestje, dat zich met name afspeelt op de Autoroute du Soleil, tussen Lyon en Orange.

Als je niet langs deze no-go-area hoeft, dan valt het allemaal reuze mee.

Hier ter plekke zit je vlak bij een paar wijngebieden. De wijngaarden van Bergerac liggen op een half uurtje, Duras op een uurtje en veel wijngaarden aan de oostkant van Bordeaux kun je binnen anderhalf uur bereiken. Omdat vakantie heel leuk is, maar het bezoeken van wijndomeinen en –streken ook, is het verleidelijk om in de auto te stappen voor wat korte bezoeken. Niet in de laatste plaats omdat er weer goede artikelen moeten worden geschreven.

Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik probeer al een paar jaar contact te leggen met het syndicat van Duras voor het organiseren van een proeverij. Je mag blij zijn als je überhaupt antwoord krijgt. En in beweging komen, nee, dat zit er niet in. Natuurlijk, iedereen heeft recht op vakantie. Maar om je toko in de zomermaanden, zowel eind juli als half augustus helemaal op slot te doen, dat is toch niet meer van deze tijd, lijkt me. Een beetje organisatie zou het toch wel voor elkaar moeten kunnen krijgen dat niet iedereen tegelijk met vakantie is. Ook bij de lokale coöperatie is er misschien alleen nog een portier op zijn plek, maar verder helemaal niemand, zo werd me verzekerd. Dit lijkt me toch weer zo’n ‘Frans’ probleem. Je vindt het vanzelfsprekend om je wijnen te exporteren, en dat iedereen ze afneemt, maar faciliteren dat iemand zich er voor inzet –ho maar. En zo wordt het zo langzamerhand weer wat minder vanzelfsprekend dat we Franse wijnen kopen –tot verbazing van de Fransen zelf. Gelukkig word ik morgen met alle égards ontvangen op Château Carignan in de Côtes de Bordeaux. Maar dat is dan ook een dynamisch en gedreven familiedomein. Gelukkig zijn die er ook…

Ronald de Groot

Reageer op dit item