Overpeinzing op de maandagochtend - Perswijn
Column Ronald de Groot
Columns

Overpeinzing op de maandagochtend

Zo, nummer vijf van Perswijn is weer klaar. Waarschijnlijk is het blad al gedrukt. Dit was een van meest bizarre uitgaven die we ooit hebben gemaakt. Ik dank mijn team voor hun geweldige inzet. Het overlijden van René van Heusden, twee weken voor het blad klaar moest zijn, hakte er bij iedereen diep in. Persoonlijk, maar natuurlijk ook voor het blad zelf. We moesten doorgaan zonder de gelegenheid van een moment van rouw om het geleden verlies.

Gelukkig was er afgelopen woensdag door goede wijnvrienden een waardige herdenkingsbijeenkomst georganiseerd. Een mooi emotioneel moment, met Champagne a volonté en mooie hapjes van restaurant Fitzgerald, dat deze bijeenkomst mede mogelijk maakte. Heel bijzonder. Iedereen die iets had met René was er –en dat waren er velen.

Maar we moeten natuurlijk door. We hebben al wat gesprekken gevoerd met potentiële vervangers. Niet dat René van Heusden in zijn ongeëvenaarde stijl te vervangen is, maar we gaan zeker schrijvers vinden die kunnen werken op de manier zoals we dat graag zien. Informatief, op basis van nieuwsgierigheid, en natuurlijk door te reizen. Informatie moet uit de eerste hand komen. Gelukkig zijn er velen die voor ons willen schrijven, een ongekende luxe.

Intussen kondigt de nieuwe jaargang zich al weer aan. In warme streken worden de eerste druiven vaak begin augustus al binnengehaald. Onvoorstelbaar eigenlijk. Ik maakte me zorgen over de oogst in gebieden waar door voorjaarsvorst veel schade was ontstaan. Zo informeerde ik bij een contactpersoon in de Languedoc hoe het er mee stond. Hûh? Vorstschade? Daar heeft niemand het meer over. Dat valt wel mee hoor. Zo vallen bepaalde dramatische gebeurtenissen in de wijngaard achteraf weer mee. Het leven gaat door. Niet dat er geen schade is, want zeker in Bordeaux en ook in Champagne zal er flink minder geoogst worden. Maar je blijven informeren over de situatie is essentieel. Volgende week maar weer eens naar Frankrijk. Vakantie. Nou ja, met altijd weer wijnafspraken en bezoekjes. Maar dat hoort er bij. Dat houdt ‘in de wijn’ nooit op. Maar het geeft ook plezier.

Ronald de Groot

Reageer op dit item