Ook maar een mening: Toen nog een nieuwe naam... - Perswijn
Columns

Ook maar een mening: Toen nog een nieuwe naam…

Stel: je bent een bekende Nederlandse. En iemand komt op het idee om zich voor jou uit te geven. Zogenaamd omdat die iemand graag op je lijkt en pretendeert er niets kwaads mee in de zin te hebben. Maar er onder valse voorwendselen wel een plat commercieel slaatje uit probeert te slaan. Zou je dat op prijs stellen? Natuurlijk niet. Vreemd is het dan wel wanneer je je zelf leent voor praktijken waarbij, nota bene met jou als lokkend bedoeld uithangbord, plagiaat gepleegd wordt.

AIX en EX rose
Wat voor plagiaat? Het gebruik van de naam EX voor een rosé uit de Languedoc. Een naam die die verdacht veel lijkt op een andere, succesvolle rosé uit de Provence genaamd AIX die al wat eerder bestond. Te veel om toevallig te zijn, zeker gelet op de vormgeving van het etiket. Wat bezielt wijn-BN’ers Astrid Joosten en Thérèse Boer, de beroemdste vinologen die de Wijnacademie ooit heeft afgeleverd, in vredesnaam om zich als duo Astrid & Thérèse te lenen voor een dergelijke louche praktijk? Een praktijk die overigens niet op zichzelf staat, want als vermeende experts die zogenaamd alles zelf zouden ‘selecteren’ laten zich ook gebruiken dekmantel voor het aanbieden van kwalitatief matige wijnen die bij blindproeverijen regelmatig door het ijs gaan. Dat krijg je wanneer je alleen de rol van marionet mag spelen binnen een conglomeraat als dat van Baarsma met zijn frisse clubs als Wijnvoordeel en Wijnbeurs, waar geen plaats lijkt voor normen en waarden en waar het verkopen van gebakken lucht tot kunst is verheven. Hebben we hier nu te maken met naïviteit? Of zijn ook Astrid en Thérèse meegegaan in het grenzeloze cynisme van de (oud-)Baarsma Boys? Ik hoop het eerste, maar ben daar eerlijk gezegd niet helemaal van overtuigd. Laten we even meelezen met wat er op de site van Astrid & Thérèse over die bewuste pink drink gemeld wordt:

Astrid & Thérèse over EX Rosé Grenache Pays d’Oc IGP

De lekkerste rosé die we ooit gedronken hebben is de Zuid Franse Rosé Le Paradis. Hij was vorige jaar onze absolute best seller, deze topwijn. We waren er zo verliefd op dat we in samenspraak met onze wijnboer hem in een eigen jasje gestoken. Toen nog een nieuwe naam….

Omschrijving van EX Rosé Grenache Pays d’Oc IGP

EXEigenlijk vonden we dat al deze woorden erop van toepassing zijn. Die hebben we dus maar allemaal op het etiket gezet.

Exceptioneel

Extravagant

Expressief

Excellent

Explosief

Exclusief

Extase

Kortom: EX….

Ware belofteHet is een ware belofte; wat een elegantie en klasse. Knisperig [sic] fris met een waanzinnige finesse. Tegelijkertijd zacht en romig. En hij heeft een fruitigheid die onmiskenbaar aan kersen en bramen doet denken. Zo wil je dat een rosé is. Deze Provence kleurige [sic] Rosé is voor 100% gemaakt van de veelzijdige Grenache druif [sic].

Ieder z’n EX!Een geweldige lente en zomer gewenst met veel heerlijke Rosé momenten [sic]. Want deze rosé is om verliefd op te worden: Rosé for lovers.

Einde citaat. Laten we om te beginnen hopen dat bovenstaande tekst in rammelend Nederlands niet door beide dames zelf geschreven is, maar door de experts in ‘alternatieve feiten’ bij Baarsma. Naar ik uit welingelichte bron begreep, zou de kopieeractie uit de koker van de Wijnbeurs komen, een club die overigens ruime ervaring in volksverlakkerij heeft. Uitdrukkingen als ‘topwijn’ en ‘waanzinnige finesse’ wijzen trouwens in de richting van het zeer verwante Wijnvoordeel.

Ex rosé from Astrid & Thérèse on Vimeo.

Intrigerend genoeg stelt de tekst dat een bestaande wijn in een nieuw jasje gestoken is. Dat van AIX. De achterliggende gedachte was kennelijk die van beter goed gejat dan slecht origineel. Maar ook goed jatten is jatten. Gewoon  hartstikke fout. Daarmee is deze rosé for lovers vooral een rosé from liars!

Welgemeend advies aan Astrid en Thérèse: houd op jullie goede naam te grabbel te gooien met dit soort dubieuze praktijken en zo het respect voor jullie definitief te verliezen. Kortom, het is de hoogste tijd geworden voor EXIT!

René van Heusden

Aanvulling/ correctie Ronald de Groot:

Sinds begin vorig jaar zijn de Wijnbeurs, Wijnoutlet, Wijnbeurs en Colaris vanuit Baarsma verkocht aan Gilde (durfkapitaal). Dus Baarsma heeft er al anderhalf jaar niets meer mee te maken. De rest, Baarsma zelf (inclusief Oud Reuchlin & Boelen) is een paar weken terug verkocht aan Invivo France, grote club op gebied van landbouw met 6.1 miljard omzet en 25 % eigenaar van Vinadies voorheen Val d’Orbieu.

Reageer op dit item