PERSWIJN #3 - Bordeaux 2016 - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #3 – Bordeaux 2016

PERSWIJN #3 is uit met meer dan 800 geproefde en beoordeelde wijnen en een gratis Zuid-Afrika supplement. In het supplement bespreken we de beste wijnen van het Perswijn Zuid-Afrika concours. PERSWIJN #3 staat vooral in het teken van Bordeaux 2016 met zo’n 300 proefnotities en onze liefde voor Belgische wijnen. In “De ronde van België” bezoeken we de beste wijnmakers en geven we onze favorieten. Daarnaast o.a. De vernieuwende Belgische restaurateur en kwajongen Andy Brouwer, Toscane en het succes door Sangiovese, Jens de Maere van wijnbar Belgium Wines in Antwerpen en Condrieu van de grensverleggende Christine Vernay.

Verder de smaak van rode wijn tot in detail ontleed, Kees van Leeuwen vindt Spanje in Oregon en in de rubriek ‘Geproefd en Beoordeeld’ o.a. 300 x Bordeaux 2016, 150 x Zuidoost-Frankrijk,  100 x wijnen uit Campania & Basilicata, 120 x Veneto rood en wit, 80 x Bordeaux (Supérieur) en vele andere wijnen. Ook in PERSWIJN #3 onze vertrouwde columnisten en rubrieken, wijn-spijsartikelen, ander nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #3 ligt op 22 april bij onze abonnees op de mat en is vanaf 24 april verkrijgbaar in de winkels.Geproefd & Beoordeeld:

•    300 x Bordeaux primeurs 2016

•    150 x Zuidoost-Frankrijk

•    120 x Veneto rood en wit

•    100 x Campania & Basilicata

•    80 x Bordeaux (Supérieur)

Bordeaux 2016: Zeldzame combinatie van kracht, frisheid en elegantie

Een van de leukste en meest uitdagende journalistieke ‘klussen’ is het ontrafelen van de berichtgeving over de laatste oogst in Bordeaux, tijdens de proeverij van de primeurs, begin april. Er wordt zoveel (des)informatie verspreid, dat het enige tijd en moeite vergt om erachter te komen hoe het – zo ongeveer – écht zit. 2016 is enorm gehypet. Dat blijkt deels terecht. De beste wijnen zijn absoluut top. Maar… er is altijd een maar. Ronald de Groot proefde en beoordeelde zo’n 300 wijnen, benoemt per regio de toppers en geeft je de nodige koopadviezen. Onmisbaar voor wie geïnteresseerd is in Bordeaux 2016!

De ronde van België

Het moest er een keer van komen en was hoog tijd: een bezoek aan de Belgische wijngebieden en een aantal van de bekendste producenten. Doel was een eerste indruk op te doen van de kwaliteit en diversiteit van de wijnbouw bij onze zuiderburen, waarvan we vermoedden dat die minstens zo interessant is als die bij ons in Nederland. En dat bleek meer dan waar. Lars Daniëls en Frank Jacobs bezoeken Belgische wijnmakers en vertellen ons hun favoriete wijnen.

Nieuwe serie: Wijnmaken van maand tot maand (deel 3: april-mei)

De meeste wijn is het product van een jaar lang werken in wijngaard en wijnmakerij. Maar wat moet er allemaal gebeuren gedurende zo’n jaar? En wat is het verschil in werkzaamheden tussen de Duitse Mosel en de Zuid-Afrikaanse kust? Lars Daniëls steekt een klassieke reeks in een nieuw jasje en vertelt het verhaal van Weingut Kerpen  (Duitsland) en Newton-Johnson (Zuid-Afrika).

Toscane: sangiovese bepaalt smaak

Geen wijnland is zo fascinerend als Italië. Perswijn kon dat weer eens ervaren tijdens de diverse anteprime – primeurproeverijen – die dit vroege voorjaar in Toscane gehouden werden. Ooit begonnen met het trio Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano en Brunello di Montalcino, maar intussen uitgedijd tot een proeffestival van een hele week. Met San Gimignano erbij, gewone Chianti en nog een dag voor tig overige gebiedjes. Leerzaam, maar te veel van het goede. We moesten dus keuzes maken. Ronald de Groot toog naar Montalcino en Montepulciano, René van Heusden naar Florence voor Chianti Classico.

Wijnmensen: Andy de Brouwer

Wat voor iemand stellen we ons voor bij een ‘typisch Belgische’ restaurateur en sommelier? Waarschijnlijk niet een hippe verschijning als Andy De Brouwer, met zijn kwajongensachtige uitstraling en aanstekelijke enthousiasme voor alles wat met smaakavontuur te maken heeft. Hij houdt ervan grenzen te verleggen. René van Heusden spreekt met Andy

Aan tafel: Ton Overmars proeft Bordeaux

Als het over Bordeaux gaat, valt al snel de naam van Ton Overmars. En ook al gaat het dit keer niet om zijn specialiteit, de grand-cruwijnen, toch proeft hij graag met ons mee. Wat zijn de beste wijn-spijscombinaties met makreel, een salade met quinoa, kalfswang met ravioli of een dry aged staartstuk? Gerard Reijmers geeft u de recepten en zoekt samen met een proefpanel naar de ultieme wijn-spijscombinaties!

Daarnaast o.a. de artikelen Californië: de clichés kunnen weg, Viu Manent, Kooptips van de redactie, de smaak van rode wijn ontleed (tot in detail) en Kees van Leeuwen vindt Spanje in Oregon. Verder nog veel meer artikelen en natuurlijk onze vaste columns.

Heeft u nog geen abonnement op PERSWIJN Magazine?

Word vandaag nog abonnee van PERSWIJN!

U kunt PERSWIJN #3 ook los bestellen in onze webshop, bij de grote tijdschriftenwinkel of bij deze ambassadeurs.

Reageer op dit item