Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 2) - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 2)

Marije Bockholts wil Master of Wine worden. Begin september is ze tot de opleiding toegelaten die als de zwaarste ter wereld geldt. Haar eerste kennismaking met wat haar de komende jaren te wachten staat, zit erop. Op de site van Perswijn zal Marije de komende tijd verslag uitbrengen van wat haar zo al overkomt tijdens haar studie. In deze eerste aflevering maken de lezers kennis met haar en vertelt zij over haar eerste bezoek aan Londen.

Essay schrijven

De eerste introductie in Londen zit erop en ik weet ondertussen beter wat mij te wachten staat. Dat is vooral studeren. Nee, heel veel studeren. Daarnaast mag ik natuurlijk de huiswerkopdrachten niet vergeten. Terug uit Londen mag ik gelijk aan de bak, want de deadline van het eerste huiswerk is al meteen de volgende dag. Ik heb de keuze uit verschillende vragen en over één van deze vragen moet ik een essay schrijven. De bedoeling is een essay van ongeveer duizend woorden. De feiten onderbouw je met goede voorbeelden. Tijdens het examen krijg je voor zo’n opdracht een uur tijd. Het advies is om deze tijd ook bij het huiswerk aan te houden. Misschien dat ik daar de eerste keer toch maar van afzie. Wat extra tijd om research te doen lijkt me zinvol om een zo goed mogelijk resultaat in te kunnen leveren.
Marije Bockholts
Ja, en dan heb je de keuze gemaakt voor het onderwerp… maar hoe verder? Het begon bij mij met staren naar een wit papier. Waar moet ik beginnen? Wat is relevant? Welke interessante voorbeelden heb ik al die ik kan gebruiken? Help! Misschien toch maar wat research doen. De vraag die ik gekozen heb, gaat over wie er geld verdient in de wijnwereld. Het eerste wat mij te binnenschiet, is een opmerking die tijdens een van mijn eerste wijncursussen werd gemaakt: “De manier om een klein fortuin te verdienen in de wijn is om met een groot fortuin te beginnen”. Maar dat is vast niet het antwoord waarnaar ze op zoek zijn bij deze vraag.

Na een paar keer opnieuw beginnen, lukt het me uiteindelijk om een essay op papier te krijgen. Vooral de voorbeelden vind ik lastig. Ik wil een voorbeeld geven van een wijngaard die een combinatie zoekt met toerisme. Maar omzetcijfers hiervan heb ik helaas niet. Verder vind ik ook de markt van de Franse eiken vaten een interessant voorbeeld. Hierover vind ik vooral cijfers van de totale industrie. De voorbeelden die ik heb, zijn dus misschien niet gedetailleerd genoeg. Ik vind het een poging waard om het wel met deze voorbeelden in te leveren en te kijken wat de reactie zal zijn. Na mijn research schrijf ik het essay binnen een uur. Niet helemaal tevreden besluit ik het toch maar in te leveren.  Ik ben benieuwd naar de feedback over de gekozen voorbeelden. Het is geduld oefenen, want ik mag vier weken wachten voordat ik de terugkoppeling op mijn essay krijg.Zo’n vier weken later zit ik in de trein naar Rotterdam voor een mooie lunch en zie ik op mijn telefoon een mail binnenkomen met als onderwerp: ‘assignment result’. Ik moet heel even moed verzamelen voor ik de mail open. Gelukkig heb ik een magnum Hirtzberger Honivogl bij me om mijn verdriet te verdrinken mocht de kritiek genadeloos zijn. De aanzet van de feedback begint wel geruststellend: het is pas de eerste opdracht en er is nog niet veel uitleg gegeven over hoe de essays geschreven moeten worden. Ik moet dus niet te zwaar tillen aan het resultaat. Verder lezend komen de kritiekpunten. Een van die punten had ik wel verwacht: mijn voorbeelden waren nog niet gedetailleerd en concreet genoeg. Daarnaast mocht het allemaal wel iets uitgebreider. Daarmee werd mijn uiteindelijke resultaat een D, nog niet genoeg om het examen te halen. Werk aan de winkel dus, vooral om betere en gedetailleerdere voorbeelden te verzamelen. Hoewel ik met dit eerste essay dus onvoldoende gescoord heb, ben ik niet helemaal ontevreden. Ik weet nu beter hoe ik met de voorbeelden moet omgaan. Maar dat mag nog even wachten. Ik ga eerst genieten van die Honivogl, heel veel mooie andere wijnen, een heerlijke lunch, en niet onbelangrijk, van goed gezelschap. Want dat is waar het bij wijn uiteindelijk toch om gaat. Ook bij mij.

(Wordt vervolgd.)

Marije Bockholts

Reageer op dit item