Eten aan de Mosel - Perswijn
Reportages & Reizen

Eten aan de Mosel

Zoals te lezen valt in Perswijn 7, gaat het niet alleen met de wijnen van de Mosel de goede kant op, ook op culinair gebied heeft het gebied steeds meer te beleven voor wie de lat wat hoger wenst te leggen. Toegegeven, je komt nog steeds wel erg vaak dezelfde gerechten tegen – carpaccio, Sint Jakobsschelpen, forel, snoekbaars, eendenlever, steak, reerug, pasta etc. –, maar gelukkig weten steeds meer chefs daar dan wel een eigen draai aan te geven. Kortom, een goede reden om eens wat betere eetgelegenheden op een rijtje te zetten.

Een aardige eigenschap van veel van die eetgelegenheden aan de Mosel is dat ze heel vaak over verblijfsaccommodatie onder hetzelfde dak beschikken, van eenvoudige maar onberispelijk schone gastenkamer tot luxe suite. Om nog te zwijgen van wellness zoals sauna. Als er nu een streek in Duitsland op wijntoerisme ingesteld is, dan is het wel de Mosel. Je kunt dus rustig een flesje extra bestellen zonder daarna achter het stuur te moeten. Op de koop toe zijn die restaurants in heel wat gevallen ook nog eens gelieerd aan een wijngoed. Komt dat even mooi uit, want het betekent bijna altijd dat er ook oudere wijnen voor een schappelijke prijs te bestellen zijn.Het regionale promotiebureau Moselwein e.V. stelde een lijst op met interessant horeca-adressen in diverse categorieën. Onderstaand een selectie daaruit, mede gebaseerd op eigen ervaringen, waarbij de adressen in Koblenz bewust buiten beschouwing gelaten zijn. Keuze genoeg, van gutbürgerlich tot en met drie sterren Michelin. De lijst is wellicht handig bij het plannen van een volgend bezoek aan de voor wijn- en Rieslingliefhebbers zo eindeloos fascinerende streek. Per categorie staan de plaatsen met aangeraden bedrijven telkens genoemd in een volgorde die stroomopwaarts gaat, dus beginnend aan de Terrassenmosel en eindigend aan de Obermosel.

Moselweinstrasse

1. Restaurants met Michelinsterren

Dreis, *** Waldhotel Sonnora ♥

Chef: Helmut Thieltges

In het bos bij Wittlich – wat wil je ook anders bij een Waldhotel? – en op luttele kilometers van Bernkastel. Prachtzaak die zijn reputatie als hét adres van de Mosel jaar in, jaar uit volledig waar maakt. Heel simpel: ooit moet je hier een keer geweest zijn. Om vervolgens maar wat graag terug te komen.

www.hotel-sonnora.de

Perl-Nenning, *** Victor’s Fine Dining by Christian Bau

Chef: Cristian Bau

Te vinden op de top van een heuvel bij een dorpje aan de Obermosel, tegenover het Luxemburgse Remich. Daardoor ligt het voor het mooi even wat te ver weg van het ‘echte’ Moselgebied. Onderdeel van Victor’s Residenz-Hotel Schloss Berg. Pure luxe en gastronomische grandeur (specialiteit: vis), met de daarbij behorende prijzen.

www.victors-gourmet.de Piesport, ** Schanz ♥

Chef: Thomas Schanz

Combinatie van traditioneel Winzerhotel, dito Weinhaus en een verrassend modern restaurant dat deels uit Moselschiefer (leisteen) is opgetrokken. Saillant detail: de website van Schanz, een nog vrij recente ster aan het firmament heeft ook een Franse versie. Dat zie je aan de Mosel niet zo vaak. Wel een indicatie wat je hier verwachten mag: finesse!

www.schanz-hotel.de

Trier-Olewig, ** Becker’s

Chef: Wolfgang Becker,

Al jaren een vertrouwde naam, te vinden aan de buitenrand van Trier. Er valt daar heel wat te beleven, want Becker’s staat voor designhotel, gourmetrestaurant, Weinstube, wijnbar en wijngoed.

www.beckers-trier.de
Wein und Tafelhaus, Trittenheim
Trittenheim, * Wein & Tafelhaus

Chef: Alexander Oos

Idyllisch gelegen restaurant, vlakbij de Mosel, de brug en de steiler dan steil oprijzende Lage Apotheke aan de andere kant van het water. Tamelijk aan de prijs, maar dat schijnt alles te maken hebben met de nabijheid van Luxemburg. Het is maar een weet.

www.wein-tafelhaus.de

 

Naurath/Wald, * Rüssel’s Landhaus St. Urban ♥

Chef: Harald Rüssel,

Verwen- en relaxadres een eindje landinwaarts van de Mosel af, richting Hunsrück. Boetiekhotel en restaurant met Nieuwe Duitse Keuken waar ook  regionale (wild)accenten aan te pas komen.

www.landhaus-st-urban.de

Even buiten het Moseldal:

Neuhütten, * Le Temple du Gourmet.

Chef: Christiane Detemple-Schäfer und Oliver Schäfer

Op circa. 25 km van de Mosel in de Hunsrück.

www.le-temple.de

 

Daun, * Graf Leopold/Hotel Kurfürstliches Amthaus 

Op circa 25 km van de Mosel in de Eifel.

www.daunerburg.de

Wild uit de omgeving

________________________________________________________________

2. Overige restaurants

Cochem, L’Auberge du vin (Hotel Lohspeicher)

Cochem, dat is toch hetzelfde als dagjestoerisme van de bedenkelijke soort? Niet als je bij Ingo Beth gaat eten. Dat je in een zaak met de naam L’Auberge du Vin fatsoenlijk te drinken krijgt, spreek voor zich zelf. Aantrekkelijke menuprijzen.

www.lohspeicher.de

 

Reil/Mosel, Heim’s Restaurant im Reiler Hof  ♥

Heim is chef Christoph Heim. Een rijzende ster die van zich doet spreken met regionale stevigheid in combinatie met raffinement. Terecht aanbevolen door tal van wijnproducenten uit de omgeving en in het bezit van een Bib Gourmand.

www.reiler-hof.deTraben-Trarbach, Belle Epoque im Jugendstilhotel Bellevue. 

Monumentaal restaurant met de grandeur uit de gloriejaren van Traben-Trarbach als international wijnhandelscentrum. Chef Matthias Meurer heeft de ambitie die oude tijden weer te laten heleven. Om in de gaten te houden.

www.bellevue-hotel.de
Harry De Schepper en Silvia, super sympathiek

Traben-Trarbach, Harry’s Restaurant 

Harry De Schepper verruilde het docentschap aan horeca-opleiding COOVI in Brussel voor een nieuwe carrière als wijnminnende restaurateur in Traben-Trarbach. Hij kookt zelf met, uiteraard, Belgische accenten. Als je ook bij hem en zijn vrouw Silvia overnacht, wacht je een bijzonder ontbijt.

www.harrys-restaurant.com

 

Traben-Trarbach, Hotel Moselschlösschen

Niet bijzonder, wel keurig. Gespecialiseerd in steaks, waarbij je wellicht beter iets roods uit Italië drinkt dan wit uit de Mosel.

www.moselschloesschen.de

 

Ürzig, Hotel Moselschild ♥

Als je hier ’s zomers een keer op het balkonterras hebt kunnen lunchen met zicht op de Ürziger Würzgarten en een goede collega die je daarna naar de Nahe rijdt, dan ben je voor altijd verkocht. Al jaren in het bezit van een Bib Gourmand.

www.hotel-moselschild.de
Weinhotel St. Stephanus, Zeltingen
Zeltingen, Saxler`s Restaurant (Weinhotel St. Stephanus)

Hermann Saxler is de chef van Weinhotel St. Stephanus. Dat schept dus verplichtingen. Welnu, je eet hier weliswaar goed, met een Franse touch, maar niet echt bijster origineel. Wel in een stijlvolle ambiance.

www.hotel-stephanus.de

 

Veldenz, Hotel Rittersturz

Allesbehalve doorsnee Duitse keuken, zeker niet voor een hotel in de Mosel. Kleine kaart met in het seizoen goede wildbereidingen.

www.rendezvousmitgenuss.de

 

Leiwen, Sektstuuf St. Laurentius

Sektstube van Weingut Klaus Herres,

www.st-laurentius-sekt.de

 

Köwerich, Moselhotel Ludwigs 

Niet bijster origineel, wel keurig bij aantrekkelijke menuprijzen.

www.moselhotel-ludwigs.de

Mertesdorf/Ruwer, Hotel-Weinhaus Weis ♥

Combinatie van prima wijngoed Erben von Beulwitz, hotel met wellness en restaurant aan het begin van het Ruwerdal. Duitse degelijkheid en betrouwbaarheid in optima forma.

www.hotel-weis.de

 

Trier, Bagatelle ♥

Kandidaat voor een ster? Het wordt zo zachtjes aan wel tijd daarvoor. Verzorgde, Frans georiënteerde keuken met volop raffinement.

www.bagatelle-trier.de

 

Trier, Schlemmereule

Grootstedelijke, spannende en verfijnde keuken met mediterrane touch. Internationale wijnkaart met ongeveer 200 items.

www.schlemmereule.com
Weinhotel Ayler Kupp, Ayl
Ayl/Saar, Weinhotel Ayler Kupp

Hotel en restaurant dat historisch gelieerd is aan Weingut Peter Lauer, maar ook wijnen van andere Saarproducenten in de kelder heeft voor bij de regionale keuken.

www.saarwein-hotel.de

 

Saarburg, Hotel Saarburger Hof  ♥

Absolute must voor liefhebbers van gerijpte Saarwijnen. Vanwege een collectie die in Parkerjargon te typeren zou zijn als mind blowing! Dat moet genoeg zijn.

www.saarburger-hof.de

 

Nittel, Culinarium im Weingut Matthias Dostert

Duits-Italiaans zonder poespas en grote porties voor vleesliefhebbers.

www.culinarium-nittel.de

Winzersekt vooraf

________________________________________________________________

3. Gasthaus, Weinstube of wijngoedrestaurant

Winningen, Gutsschänke Schaaf

Heerlijk heimatlich en zonder franje voor als je stevige trek hebt. Om bij mooi weer op het terras te zitten met wijn van plaatselijke sterren als Heymann-Löwenstein, Fries, Heddesdorf of Knebel.

www.gutsschaenke.de

 

Winningen, Klein’s Fronhof

Ook hier nemen wijnen uit Winningen een centrale plaats in op de wijnkaart, terwijl de keuken duidelijk wat meer culinaire ambitie toont dan die van de Gutsschänke. Hier zou je ’s avonds best willen dineren.

www.fronhof-stuben.de

 

Traben-Trarbach, Die Graifen 

Weine, Leben, Essen zijn de zaken waar het om draait in Die Graifen, de wijnbar annex meubelzaak (!) van het piepkleine Weingut Dr. Melsheimer (met slechts 1,6 hetare wijngaard) aan de oever van de Mosel. Kleine maar spannende menukaart.

www.graifen.de
Zeltinger Hof, voorgerechten
Zeltingen, Zeltinger Hof  ♥

Op het eerste gezicht van de buitenkant verwacht je hier een doorsnee Duits Gasthaus. Totdat je binnen de wijnkaart onder ogen krijgt. Je bent namelijk niet voor niets op bezoek bij een zaak die zich Gasthaus des Rieslings noemt. Riesling uit de directe omgeving van de Mosel, maar ook uit andere Duitse gebieden. Om van te watertanden! Zo’n 160 – ja, inderdaad – zijn er ook nog eens per glas te bestellen. Ook het eten is bepaald niet verkeerd.

www.zeltinger-hof.de

 

Zeltingen, Die Weinstube Hotel Nicolay

Het adres voor wie streng in de voedingsleer is, want je bent hier in het eerste veganistische wijnrestaurant van Duitsland. Schnitzelvrij dus.

www.hotel-nicolay.de

 

Brauneberg, Brauneberger Hof 

Het woord Erlebnis (beleving) dekt bij Brauneberger Hof van de familie Conrad de lading volledig, want dit is nu typisch zo’n bedrijf waar men alles tegelijk doet. Het comfortabele hotel belooft je een Landidyll (idylle op het land), op het bord komt stevige kost en in het glas wijn uit eigen wijngaarden en kelder.

www.mosel-erlebnis.de

 

Piesport, Hotel Piesporter Goldtröpfchen ♥ 

Hoogst aangenaam adres bij de brug over de Mosel met de naam van de illustere wijngaard die onmiddellijk erachter oprijst. Het hotel-restaurant maakt onderdeel uit van het goede Weingut Hain. Dus wat drinken we hier? Goldtröpfchen!

www.weingut-hain.de
Niet bij wijn alleen
Piesport, Straußwirtschaft Moselgarten 

De tuin ligt weliswaar net niet helemaal aan het water, maar zo heel veel schelen doet het nu ook niet. De wijnen komen hier in de eerste plaats van Weingut Lehnert-Veit.

www.lehnert-veit.de

 

Mehring, Landgasthaus/Metzgerei Müller

Zoals je het bij een slagerij verwacht: veel vlees en zelf gemaakte worst op het menu. En eens trek in wat anders dan Moselriesling? Ga dan voor single malt whisky uit…Beieren!

www.mueller-mehring.de

 

Fell, Zum Winzerkeller

Al doet onbeholpen website anders vermoeden, je krijgt daarop wel Erlebnisgastronomie in het vooruitzicht gesteld! Toe maar. Je eet hier trouwens best aardig, met daarbij in het glas zorgvuldig gekozen wijnen. Plaatselijke, regionale en ook wel eens van producenten uit Luxemburg.

www.zum-winzerkeller.de

 

Trier, Weinwirtschaft Friedrich-Wilhelm

Friedrich-Wilhelm staat hier voor Weingut Friedrich-Wilhelm-Gymnasium, een van de oudste wijnbedrijven in Trier. In een ‘rustiek-elegant’ interieur eet je simpele maar degelijke kost en in de vinotheek kun je kennismaken met de eigen wijnen en die van de Bischöfliche Weingüter.

www.weinwirtschaft-fw.de

 

Trier, Oechsle Wein- und Fischhaus

Apart zaakje in de voetgangerszone van Trier, de hele dag open voor verse vis en prima wijn van de Mosel. Om bij die vis te drinken of om mee te nemen.

www.oechsle-weinhaus.de

 

Trier, Weinstube Kesselstatt ♥

In het centrum van Trier, gehuisvest in het monumentale Palais Kesselstatt. Eenvoudige keuken met salades, ham-, worst- of kaasplateau en Schmalz voor op het brood. Daarbij alle ongeveer 70 wijnen van Weingut Reichsgraf von Kesselstatt per fles, inclusief Grosse Gewächse, en 15 per glas te bestellen.

www.weinstube-kesselstatt.de

 

Trier-Olewig, Weingut Deutschherrenhof

Niet schrikken van de naam, want dit adres in een buitenwijk van Trier – met nog altijd wat wijngaarden – is dik in orde. De Weinstube serveert wijnen uit het eigen wijngoed.

www.weingut-deutschherrenhof.de

 

Nittel, Sektscheune (Weingut Zilliken)

Niet te verwarren met Zilliken in Saarburg. We zijn hier immers aan de Obermosel waar sekt een specialiteit is. Eenvoudige keuken met daarbij wijnen uit eigen productie.

www.zilliken.com

 

Nittel, Weinstube Apel

Proeflokaal met terras van een wijngoed dat zich sterk maakt voor lokale Elbling en Burgunder van de onbekende Obermosel.

www.apel-weingut.de

 

René van Heusden

Reageer op dit item