nieuwe standaard: de grote Kleyn - Perswijn
Eten & Drinken

nieuwe standaard: de grote Kleyn

Onno Kleyn is inmiddels bijna zestig jaar en ongeveer de helft daarvan schrijft hij over over culinaire zaken. De liefde voor eten zat er al vroeg in, als vijfjarige nodigde hij de halve familie al uit voor het eten. Een paar jaar later kreeg hij zijn eerste kookboek. Zijn eerste zelfgemaakte gerecht was een soort wentelteefje bestrooid met suiker en kaneel.


Inmiddels zijn er bijna dertig jaar verstreken en was het tijd om de brede kennis die Onno in de loop der jaren heeft opgedaan te bundelen in een culinair compendium. Het is, zo beseft Onno zelf ook, ondoenlijk om een compleet en allesomvattend boek te maken. Ook wilde hij geen encyclopedie maken. Het moest, zoals al zijn andere boeken, vooral ook een leesbaar boek worden dat je niet alleen uit de kast pakt als je wat wil opzoeken over een onbekende vrucht of een obscuur soort groente. Onno wil vooral ook verleiden om meer te lezen dan alleen de informatie die je zocht. En dat is gelukt.

Kennis delen

In het voorwoord wil Kleyn zich alvast excuseren dat niet ‘alles’ is opgenomen in dit lijvige boek. Dat is nergens voor nodig. Geen enkel medium kan op één moment ál die kennis omvatten. Neem het boek zoals het is. Grote kans dat wat je zocht in het boek staat. En anders zoek je, net als Onno zelf, elders naar het antwoord. Getuige de lange lijst geraadpleegde boeken. Als je je eigen kennis wil delen hoef je je er nooit voor te schamen dat je bij collega’s te rade gaat. Net zoals veel culinaire collega’s Onno’s boek zullen raadplegen.

Liefde voor lekkers

De stijl van ‘de grote Kleyn’ wijkt iets af van de andere boeken die Onno heeft geschreven. Iedereen zal zijn verhalende manier van schrijven herkennen maar de toon is wat zakelijker. De informatie komt eerst, dan de persoonlijke verhalen en anekdotes. Net als in de andere boeken van zijn hand druipt de liefde voor eten en drinken van de pagina’s. Meer nog dan een naslagwerk is dit boek de bundeling van dertig jaar liefde voor mooie gerechten, landen, mensen, poëzie, muziek en verhalen.

Nieuw standaardwerk

Het boek is opgedeeld in drie delen: ingrediënten, technieken en overwegingen en landen. Door de omvang geen hapklare brokken. Toch is het een logische en duidelijke indeling. Het is heel fijn dat er voor gekozen is om geen foto’s te gebruiken maar illustraties. Dit zorgt voor meer rust en daarbij helpt het te voorkomen dat het boek minder snel gedateerd aan zal voelen. Heel welkom, want dit is bij uitstek een boek dat een basisplaats verdient in elke (kook)boekenkast. Heel diep ingaan op de inhoud is bijna ondoenlijk. Het volstaat om te schrijven dat dit boek na de eerste kennismaking van een week al niet meer weg te denken is uit mijn eigen kookbiliotheek. Een grote verdienste. Onno zal wel even moeten bijkomen van deze klus. Maar het was de moeite waard. De Nederlandse keuken heeft er een standaardwerk bij!

Nijgh & van Ditmar, € 45,-

ISBN 13 (EAN): 9789038803470

Reageer op dit item