Perswijn Select workshops en begeleide proeverijen - Perswijn
Nieuws

Perswijn Select workshops en begeleide proeverijen

Op zondag 23 (consumentendag) en maandag 24 oktober (vakdag) 2016 vindt de Perswijn Select proeverij plaats. Op deze proeverij presenteren we u de beste wijnen die zijn geproefd en beoordeeld door het proefpanel van Perswijn. Verder vinden er verschillende workshops plaats van Perswijn redactieleden en zijn er begeleide proeverijen.

Schrijf je hier in en reserveer een plaats bij een workshop of proeverij!

Workshops Perswijn Redactie op zondag 23 oktober

Schuif aan bij de doorlopende mini-workshops van Perswijn redactieleden (Stand Perswijn, Tafel 7). De wijnexperts van de Perswijn redactie geven de gehele dag door workshops waar je je bij kan aansluiten. Zo is er de workshop van Frank Jacobs over investeren in wijn, geeft Lars Daniëls een sessie over wijn als cultuur of natuurproduct, nodigt Gerard Reijmers je uit voor een wijnspijs-sessie op hoog niveau en combineren Anda Schippers en Wendy Otting verschillende kazen en Sherrys met elkaar. U kunt zich voor deze workshops van de redactie bij de entree aanmelden.

Kaas & Sherry – hoe beïnvloeden sherry en kaas elkaar?

Zondag 23 oktober: 12:30 – 13:00​ en 14:45 – 15:15 (o.l.v. Anda Schippers & Wendy Otting)In deze workshop kijken we hoe sherry en kaas elkaar beïnvloeden. Sherry heeft veel alcohol, meestal lage zuren en een geconcentreerde, soms heel complexe smaak. We proeven eerst een aantal verschillende typen sherry om een goed beeld te krijgen van hun karakter. Daarna zetten we er kaas naast – die weer zijn eigen kenmerken op het gebied van mondgevoel, smaakconcentratie en complexiteit meebrengt – om te zien hoe de verschillende sherry’s elk op hun eigen manier daarmee combineren. Samen proberen we vast te stellen wat een combinatie laat slagen of juist mislukken.

Wijntaxatie en de (on)mogelijkheden van het investeren in wijn

Zondag 23 oktober: 13:15 – 13:45​ (o.l.v. Frank Jacobs)Regelmatig zien we de berichten in de media: een kist of een fles wijn die voor een astronomisch bedrag wordt geveild. Is het echt mogelijk te beleggen in wijn en daar (veel) geld mee te verdienen? Frank Jacobs – redacteur van Perswijn, maar daarnaast ook al vijftien jaar werkzaam als wijntaxateur en tegenwoordig als senior consultant verbonden aan het gespecialiseerde wijnveilinghuis Winefield’s – vertelt u alles over de (on)mogelijkheden van het investeren in wijn. Daarnaast kunt u ook flessen wijn (of foto’s van de flessen) meenemen om door Frank te laten taxeren. Wie weet is een van uw kelderschatten wel een fortuin waard…

Aan Tafel! – Welke wijn past het best bij het gerecht?

Zondag 23 oktober: 14:00-14:30​ en 16:15-16:45 (o.l.v. Gerard Reijmer)In de Perswijn rubriek 'Aan Tafel' worden meerdere wijnen geproefd bij één gerecht. Wilt u dat ook wel eens meemaken? Schrijf u dan in voor een van proefsessies die Gerard Reijmer verzorgd. Hij kiest drie verschillende wijnen uit het het aanbod van Perswijn Select en serveert er één gerecht bij. Oordeel zelf: wat is de beste combinatie en waarom? Er zijn drie sessies en het aantal zitplaatsen in beperkt tot zes personen per sessie.

Natuurlijkheid in wijn

Zondag 23 oktober: 15:30 – 16:00​ (o.l.v. Lars Daniëls)"Natuurlijkheid in wijn". Natuurlijkheid is een groot issue de laatste jaren, niet alleen met betrekking tot eten, ook ten aanzien van wijn. Wijn wordt gelukkig nog gezien als een vrij natuurlijk product, maar dat imago staat onder druk. Alhoewel wijn een cultuurproduct is, kan het wel degelijk heel natuurlijk gemaakt zijn. Aan de hand van zeer verschillende wijnen, van industrieel tot terroirgetypeerd, en van designed tot très naturel, zal Lars Daniëls het concept ‘natuurlijkheid in wijn’ nader bekijken. Het doel van de presentatie/proeverij is niet om waardeoordelen uit te spreken, maar om te proberen hier en daar opheldering te geven en discussie te stimuleren. Want natuurlijkheid in wijn is zeker niet eenduidig. 

Begeleide proeverijen

Op beide dagen worden er verschillende begeleidde proeverijen gegeven. Schrijf je snel in om zeker te zijn van een plaats bij één van de begeleide proeverijen.

 

Zondag 23 oktober

Verkrijg nieuwe indrukkingen onder druk! Proeverij  met Crémants

Zondag: 12:15 – 13:00 & 15:00-15:45 (o.l.v. Niek Beute)Groot Frankrijk en vooral bubbel freak Vinoniek, neemt je mee naar alle uithoeken van Frankrijk. Opzoek naar herkomst en traditie. Niek zet je onder druk, en daagt je uit om door de ogen van de bubbel op onderzoek uit te gaan. En je met een hernieuwde focus open te stellen voor de vele culturen die het Franse wijnlandschap kent. Ga mee naar de oorsprong van de vele bubbels, ga voorbij aan techniek en verkrijg nieuwe indrukken onder druk!   

Het perfecte wijnglas. Glazentasting

Zondag: 13:30 – 14:30 (o.l.v.  Barbara Verbeek (Vinoloog Royal Leerdam)Vorige editie op Perswijn Select deze leerzame proeverij gemist van Vinoloog Barbara Verbeek?  Dit jaar verzorgt ze weer de glazentasting van Royal Leerdam en kunt ú ook ervaren wat voor enorme invloed de vorm van een glas op de smaak van de wijn kan hebben én dat de juiste glazen de kwaliteit van de wijn ook nog kunnen verhogen! Voor deze proeverij wordt gebruikt gemaakt uit the Experts’ Collection van Royal Leerdam Finesse. www.royalleerdam.com 

Workshop Shapas: jamsessie met Sherry & tapas

Zondag: 16:15-17:15Wat kun je allemaal doen met Sherry? Tijdens deze jamsessie zal Sherry Educator Karel Klosse verschillende stijlen Sherry laten proeven, van strak droog tot weeldering zoet in combinatie met een tapas. (i.s.m. www.sherry.wine/nl)

 


Maandag 24 oktober

Gezien het beperkt aantal plaatsen geldt max. 2 personen per bedrijf voor alle begeleide proeverijen op de vakdag. Sommige begeleide proeverijen zijn uitsluitend toegankelijk op uitnodiging.

Seminar: Single Vineyard Cava DOCG / Cava de Paraje Calificado

Maandag: 10:30 – 12:00 (voor horeca). Klik hier als u werkzaam bent in de horeca en dit seminar wilt bijwonen. Cava de Paraje is een nieuwe categorie cava, van een (veel) hoger niveau dan de ‘gewone’ versie. Deze nieuwe loot aan de cava-stam werd in juni gepresenteerd aan de internationale pers, en rond de kerst van dit jaar op de markt zal  verschijnen. Het belangrijkste idee is dat de wijn afkomstig is van één wijngaard, ofwel Paraje. Maar dat is lang niet de enige eis. Het draait hierbij eigenlijk vooral om kwaliteit. Op alle vlakken zijn de eisen veel strenger dan voor de productie van de reguliere cava. Cava de Paraje sluit goed aan bij de behoefte van de betere restaurants om meer gerijpte en kwalitatief hoogstaande cava in te zetten, die in kwaliteit duidelijk uitsteekt boven de rest, en die dat ook op een herkenbare manier uitdraagt! Tijdens het seminar zal Ronald de Groot alles vertellen over dit nieuwe systeem en 10 kwalitatief hoogstaande cava’s laten proeven waaronder een deel van deze cava’s de classificatie ‘Cava de Paraje’ zullen krijgen.  De proeverij wordt verzorgd door hoofdredacteur van wijnmagazine Perswijn, Ronald de Groot i.s.m. ICEX/Vinos de España. 

Proeverij: Cabernet Franc 

Maandag: 13:15 – 14:15 (o.l.v. Lars Daniëls)Cabernet franc is ten opzichte van cabernet sauvignon wat Jos (Verstappen) is voor Max (Verstappen) – de op papier wat minder getalenteerde vader van een waar wereldtalent. Cabernet sauvignon heeft de wijnwereld letterlijk veroverd. Maar ook cabernet franc geniet steeds meer interesse. En terecht, want de druif die in verhouding met zijn dominante telg wat meer ingetogen, slanke wijnen geeft, is veelzijdiger dan menigeen denkt. Hij heeft de Loire als oorsprong en geeft daar al tijden bijzondere wijnen. En hij wordt steeds belangrijker in Bordeaux, vooral op de rechteroever. Maar ook uit warmere gebieden buiten het klassieke Europa komt tegenwoordig heel goede Cabernet franc. Aan de hand van een tiental wijnen presenteert Lars Daniëls u cabernet franc. 

Portugese druivenrassen / Portugese Grape Varieties 

Maandag: 14:45 – 15:45 (o.l.v. Peter Bright)Portugal heeft een schat aan unieke druivenrassen. Peter Bright, autoriteit op het gebied van Portugese druivenrassen en wijnmaker van Terras de Alter laat een aantal proeven en legt uit hoe ze met elkaar verbonden zijn. (Deze presentatie is in het Engels).

Bordeaux Linker- en Rechteroever ->  Proeverij 2011 – 2013 

Maandag: 16:15 – 17:15 Sinds enkele jaren organiseert Perswijn voor de Union des Grands Crus de Bordeaux (UGCB) de proeverij van de nieuwste jaargang op de markt.  Speciaal voor Perswijn Select wordt de proeverij van afgelopen februari in beknopte vorm, onder begeleiding van Ronald de Groot, gepresenteerd.  U krijgt een selectie te proeven van interessante wijnen uit de jaargang 2013, bij sommige châteaux aangevuld met de jaargang 2011. Een mooie terugblik op een interessante proeverij, met een aantal fraaie Grands Crus Classé’s. Te proeven zijn onder andere Domaine de Chevalier, Latour-Martillac, La Gaffelière, Grand-Mayne, Pavie-Macquin, Villemaurine, Lascombes, Rauzan-Ségla, Langoa-Barton, Léoville-Barton.

Reageer op dit item