Sinds het vertrek van het wijnhuis Miguel Torres bij importeur Oud Reuchlin & Boelen zocht laatstgenoemde naar een nieuw huis met minstens dezelfde slagkracht. Met het Spaanse wijnhuis Vicente Gandia heeft men dit gevonden, en daar zijn ze heel blij mee.
Deze week werd het nieuwe wijnhuis in het Holland Casino te Amsterdam gepresenteerd, en werd tevens de ontkurking van de miljoenste fles gevierd. Een goeie gelegenheid om een gedeelte van het assortiment te proeven terwijl de goktafels staan te lonken.
Wereldveroveraars
Over de historie van Vicente Gandia gaan we het niet meer hebben; het is de grootste wijnmakerij in de regio Valencia en inmiddels een wereldspeler die naar 85 landen exporteert. Ze hanteren het motto ‘the world is our market’, en ze doen dit met een brede range aan goed gemaakte, commerciële wijnen voor een groot publiek. Het bedrijf wordt inmiddels gerund door de vierde generatie. Javier Gandia heeft zich, naast de basis uit Valencia en Utiel-Requena, toegelegd op de uitbreiding van hun portfolio met wijnen uit Rioja, Rueda, Rías Baixas, maar ook Ribera del Duero, en zelfs Priorat.
Wijnspijs
Ja, het zijn inderdaad commerciële wijnen, maar ze zijn goed gemaakt. Ze combineerden goed bij de smaakvol bereide gerechten van het Holland Casino. Vooral de Vicente Gandia Nebla Verdejo 2015 doet het geweldig in combinatie met de gegrilde gamba’s met zeekraal. Lekker stevig glas, met mooi citrusfruit. Misschien niet echt voor beginners, vanwege de flinke hoeveelheid bitters en zuren, maar deze zijn wel heel goed in balans.Bij de gebakken lamsfilet op een ratatouille van groene groente en aardappels staat de Vicente Gandia Generatión Uno 2010 als een huis. De combinatie van de opvoeding op het Franse en Amerikaanse eikenhout zorgt voor elegant glas van 70% bobal, aangevuld met shiraz en cabernet sauvignon. Een echte klassieker is de Vicente Gandia Raiza Reserva Rioja 2011 van 100% tempranillo. Het is een mooie begeleider van de geroosterde eendenborst met rilette van eend.
Gokje wagen?
Een gok wagen doe je niet met de wijnen van Vicente Gandia, het is juist een veilige keus. Dit komt ook door de filosofie van het bedrijf: wijnen maken die jaar na jaar consistent van kwaliteit en toegankelijk zijn, altijd met een prima prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien had Oud Reuchlin & Boelen een stevige hand in de selectie van wijnen die op de Nederlandse markt terechtkomen. De kans op de jackpot in het glas is daarom groot. Ongetwijfeld niet geheel toevallig is het Holland Casino een grote afnemer van de wijnen van Gandia. Voor als het toch nog mis gaat aan de goktafels.
De wijnen van Vicente Gandia zijn te vinden in het schap van de betere zelfstandige slijters, en op de wijnkaart van een groot aantal restaurants.