Charly Foucault (Clos Rougeard) overleden - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Charly Foucault (Clos Rougeard) overleden

In een ziekenhuis in Angers is in de nacht van 20 december wijnmaker Jean-Louis ‘Charly’ Foucault overleden na de afgelopen met zijn gezondheid getobd hebben en al een paar keer eerder te zijn opgenomen. Samen met zijn jongere broer Bernard, beter bekend als ‘Nady’, nam hij in 1969 het wijngoed Clos Rougeard in Chacé over van zijn vader. Ze waren daarmee de achtste generatie in de familie en konden bogen op een traditie die teruggaat tot 1664.


Clos Rougeard heeft een grote naam voor de productie van cuvées op basis van cabernet franc uit Saumur-Champigny met een uitzonderlijke complexiteit en houdbaarheid. Het gaat daarbij om de officieuze cru’s Le Clos, Les Poyeux en Le Bourg. Daarnaast wordt chenin eveneens een Saumur Blanc met de naam Le Brézé geproduceerd. Ook die is van bijzondere klasse.De met markante snorren getooide broers zetten daarmee een familietraditie van eeuwen voort, met groot respect voor wat hun vader en grootvader gepresteerd hadden. Grootvader Foucault verkocht zijn wijnen onder meer aan het destijds toonaangevende Parijse restaurant La Tour d’Argent. In een periode waarin vrijwel al hun collega’s meenden de verworvenheden van de nieuwe tijd te moeten omhelzen, zoals het gebruik van synthetische meststoffen en bestrijdingsmiddelen, het nastreven van hoge rendementen en snelle botteling van de wijnen zonder houtopvoeding, hielden de broers bewust vast aan de normen en waarden uit het verleden. Ze veranderden helemaal niets, hielden vast aan vinificatie per perceel, c.q. terroir en opvoeding van twee jaar op kleine eikenhouten vaten in hun originele, in de tuffeau bodem uitgegraven kelder.Om hun bewuste conservatisme en biologische werkwijze lang voordat die brede aanhang zou krijgen, stonden ze lange tijd te boek als excentrieke types, ver buiten de moderne werkelijkheid. Excentriek was het duo eigenlijk ook wel, mar uiteindelijk bleken Charly en Nady het gelijk wel aan hun kant te hebben. Zo zeer dat hun ‘ouderwetse’ manier van werken een voorbeeld voor heel wat jongere collega’s is geworden. En ook dat hun wijnen geheel en al terecht cultstatus hebben verworven – al was het maar omdat ze in blindproeverijen wel eens grote bordeaux achter zich laten. De keerzijde daarvan is helaas dat ze voor steeds ongemakkelijkere prijzen verhandeld worden. Met in totaal maar 10 hectare wijngaard is de opbrengst ervan ook maar beperkt.

Charly Foucault is 68 jaar geworden. Hij laat zijn vrouw Françoise en kinderen Antoine en Caroline achter.Een aanrader om te bekijken voor wie het Frans machtig is, is het filmpje La Révolution du Clos Rougeard op YouTube waarin de broers Foucault hun werkwijze uitleggen en waarom er wellicht nog decennia na hun overlijden aan ze gedacht zal worden. Dat is Charly alvast gegund.

Video: LA RÉVOLUTION DU CLOS ROUGEARD by LOTEL DU VIN

Reageer op dit item