Rupert & Rothschild: Frans-Afrikaanse lichtvoetigheid - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Rupert & Rothschild: Frans-Afrikaanse lichtvoetigheid

Tot de taken van menig wijnmaker uit de ‘Nieuwe Wereld’ behoort het bezoeken van relaties van hun Europese importeurs. Een beetje zoals exportmanagers dat doen, zij het wat luchtiger. Geen onderhandelingen over sales projections dus, maar gewoon zeggen waarom je wijnen smaken zoals ze smaken en daar een beetje plezier bij maken.


Yvonne Lester was bij haar recente bezoek aan Nederland echter nog niet helemaal over de teleurstelling heen dat ‘haar’ Springboks kort tevoren verloren hadden van de All Blacks. Pas na het rugby ging het over wijn.

Beroemd kapitaal

Yvonne Lester is wijnmaakster van Rupert & Rothschild Vignerons, een in 1997 opgezette joint venture van de Zuid-Afrikaanse zakenfamilie Rupert en de Franse Rothschildtak van Château Clarke. Beide families behoren tot de meest vermogende in hun land – we hebben het over miljardairs – zodat er aan kapitaal om er iets moois van te maken absoluut geen gebrek was. Als onderkomen werd de uit 1690 daterende plaas Fredericksburg in de Franschhoekvallei gekozen. Dat drie eeuwen later ook de wijn een Franse touch zou krijgen, lag min of meer voor de hand. Tot en met 2004 was Frankrijks beroemdste oenoloog Michel Rolland adviseur van Rupert & Rothschild.

Nadruk op rood

Maar het is beslist niet louter Frans wat bij de Vignerons de klok slaat. Yvonne Lester is zo Afrikaans als maar kan. Ze spreekt in Nederland dan ook gewoon Afrikaans. Dat is al een eerste punt gescoord, want zo hoort het natuurlijk ook. Engels krijgen we al genoeg te horen. Bijna vanzelfsprekend genoot ze haar opleiding in Stellenbosch. In 2002 deed ze haar eerste pars bij Rupert & Rothschild en ze is daar sindsdien gebleven.

Opmerkelijk in een wereldje waarin wijnmakers nogal eens van werkgever plegen wisselen. (Bijzaak: haar man is in dienst bij Tokara.)Van 90 hectare eigen wijngaarden en aangekocht fruit produceert Rupert & Rothschild drie wijnen met als herkomstaanduiding Western Cape. De nadruk ligt sterk op rood, naar het voorbeeld van Bordeaux en meer in het bijzonder van de Médoc. Ook al zijn de omstandigheden aan de Kaap iets anders dan die aan de Gironde. Wit is meer een aardigheidje erbij, qua volume althans. Verreweg de belangrijkste cuvée is de Classique, goed voor jaarlijks een miljoen flessen. Voor de prestigecuvée Baron Edmond schommelt dat aantal tussen 80.000 en 120.000, terwijl het er voor de witte Baroness Nadine 30 tot 40.000 zijn.

 

Spelen met licht

Wat opvalt in Yvonnes wijnen is een zekere lichtvoetigheid, met telkens 13% alcohol als maximum. Binnen de Kaapse context is dat weinig. Het is volgens haar mede te danken aan de adviezen van Rosa Kruger voor loofwandbeheer: zodanig spelen met licht dat je al optimale rijpheid kunt bereiken bij relatief lage suikerwaarden. Als je daarnaast in je kelder ook nog eens alle ruimte hebt voor het toepassen van uiteenlopende technieken en materialen, dan heb je als wijnmaakster niet veel te klagen en valt het best bij een en hetzelfde bedrijf uit te houden.En ach, ook de Wallabees uit Australië – het land dat nog niet zo heel lang geleden een bron van frustratie vormde voor Zuid-Afrikaanse wijnmakers! – moesten het afleggen tegen de All Blacks. Bovendien is ook het werken met de wijnen van het fenomenale 2015 allesbehalve een straf. Yvonne zal dus nog wel even bij Rupert & Rothschild blijven.

In het glas

Baroness Nadine 2014

Wit van 100% chardonnay, niet uit het daarvoor te warme Franschhoek, maar grotendeels uit het koelere Elgin met zijn natuurlijke zuren. Voor 20% vergist in  betonnen eiertenkie, oftewel œuf Noblot, de rest op staal en Franse eiken vaten van 300 liter. Aansluitend 11 maanden opvoeding op vat met een aandeel van een derde nieuw. Aantrekkelijke neus met wit fruit en citrusvruchten. In de smaak een licht nootachtige toets, ietsje hout en een zekere romigheid door 4 g/l restsuiker (!).  Niettemin uitgesproken fris en levendig van smaak, goed in balans en met een hoge doordrinkfactor. Een prima Chardonnay dus die het aan tafel uitstekend doet.

€ 25,95

Classique 2012

Assemblage van zowat 60% cabernet sauvignon en 40% merlot met nog een pietsje cabernet franc, malbec en petit verdot om er een ‘klassieke’ Bordeauxblend van te maken. Malo op vat, opvoeding gedurende 18 maanden op eenmaal eerder gebruikte barriques. Diepe kleur. In de neus open en puur met sterke cabernetinvloed in de vorm van donker fruit. Toegankelijke smaak, rijp en vlezig, goede tannine en zuren, discreet hout, voldoende grip, elegantie. Nu prima op dronk, maar met het potentieel voor zeker nog een jaar of vier, vijf.


€18,95

Baron Edmond 2011

Vlaggenschip van R&R. Assemblage van 50% merlot, 45% cabernet sauvignon en 5% cabernet franc. Vergist op staal en hout, waarvan 5% op barrique. Opvoeding van 22 maanden in hoofdzakelijk nieuwe Franse barriques. Stoere wijn, weer met veel kleurintensiteit. Geconcentreerd van smaak, stevige tannine, opvallende zuren, chocolade, koffie, enorme diepte, complex. Gemaakt voor de toekomst en momenteel nog niet helemaal op dronk. Als je hem nu al wilt drinken, dan graag karafferen en in grote glazen serveren.

€ 38,50

De wijnen van Rupert & Rothschild worden in Nederland geïmporteerd door Het Wijnhuis Culinair. Vermelde prijzen zijn consumentenadviesprijzen.

Reageer op dit item