Perswijn nummer 5 + Rueda Supplement - Perswijn
Nieuws

Perswijn nummer 5 + Rueda Supplement

In deze editie van Perswijn: reportages uit Napa Valley, Baden en Bairrada, de toekomst van Valpolicella, rode wijn uit Burgenland, wijnen van Schloss Johannisberg, Marqués de Cáceres, De Toren en Henschke, en daarnaast interviews, columns en de vetrouwde proefnotities, en een heerlijk zomers supplement over Rueda! Perswijn nummer 5 is nu verkrijgbaar! Lees verder!

Bairrada heeft het (maar niemand weet dat)


Het wijngebied Bairrada in Portugal stond al een tijd op het verlanglijstje van Perswijn. In de proeverij van Portugese wijnen afgelopen jaar zagen we mooie, zij het niet zo gemakkelijke rode wijnen uit Bairrada. En tijdens een eerder bezoek aan het naburige Dão hoorden we steeds dat er in Bairrada heel andere wijnen worden gemaakt. Dat maakt nieuwsgierig! Maar, de wijnen van Bairrada geven zich niet gemakkelijk en de streek zelf laat zich evenmin zomaar ‘vatten’. Ronald de Groot doet verslag!

Is er nog toekomst voor Valpolicella?

In een wereld waarin verteerbare, lichtere rode wijnen weer meer in trek komen, is Veneto de wereld op zijn kop. Wijnen met veel alcohol en extra extract – amarone en ripasso – domineren de productie. Gewone Valpolicella, dus gemaakt van verse druiven en zonder (de schillen van) ingedroogde druiven, lijkt nauwelijks meer serieus te worden genomen. Is dit een uitstervend verschijnsel? Lars Daniëls MV probeert deze vraag te beantwoorden.

Dompel je onder in Baden

Vinologen leren dat Baden het enige Duitse wijngebied is dat niet in de koele Europese klimaatzone A ligt, maar in de warmere zone B. In Baden zelf bedacht men de slagzin dat het door de zon verwend wordt. Daarmee is het nog niet mediterraan, maar toch: Baden heeft onmiskenbaar zuidelijke trekjes. Perfect voor een wijnvakantie, vooral ook omdat de wijnen er alsmaar beter worden.

Napa Valley gaat voor drinkbaar

Napa Valley blijft een van de meest fascinerende wijnstreken van Californië. Eigenlijk heel goed te vergelijken met Pauillac voor Bordeaux, of Stellenbosch voor Zuid-Afrika. Een speeltuin voor de rijken, maar daarmee ook producent van topwijnen. En natuurlijk trendsetter voor welke wijnen de toekomst gaat brengen: meer finesse en drinkbaarheid. Ook, of beter, zélfs in Napa. Ronald de Groot bezocht het gebied afgelopen voorjaar, en doet verslag van de laatste ontwikkelingen.

De rode revolutie van Burgenland

De Neusiedlersee, het mooie Rust met zijn ooievaarsnesten, velden met klaprozen, zacht glooiende heuvels, fruitbomen, wijngaarden, barokkerkjes… Het lijkt wel alsof Burgenland altijd ver van werelds gewoel is weggebleven. De werkelijkheid is echter minder kalm geweest. Politiek gezien behoort het nog geen eeuw tot Oostenrijk. En wat wijn betreft heeft het de afgelopen twintig jaar een ware revolutie ondergaan. René van Heusden duikt er dieper in.

Daarnaast o.a. artikelen over wijnen van Henschke, Schloss Johannisberg en Marqués de Caceres, Kees van Leeuwen over ontwikkelingen in de Languedoc-Roussilon, Lars Daniëls MV over wijnaroma’s, interviews met Alois Lageder, Aurelio Montes sr. en wijnopleider Sybille Troubleyn, en natuurlijk onze vaste rubrieken, onze vaste columns, en de vertrouwde pagina’s proefnotities, dit keer van:

* Wit uit Veneto & Trentino: daar kom je de zomer ruim mee door

* Campania. Eigenzinnige finesse in rood en wit

* Vrolijk stemmende vin de pays van Rhônedruiven

* Niet goedkoop, maar écht goed: rood uit Nieuw-Zeeland

* Beaujolais is helemaal terug!

Rueda Supplement

Rueda is een van de historische wijngebieden van Spanje. Het past in het rijtje van streken met een lange wijntraditie, zoals Bierzo, Montsant en Toro. Belangrijkste verschil: in Rueda heeft het accent altijd gelegen op witte wijnen. Wijnen die, geholpen door nieuwe wijnbouw- en keldertechnieken, de afgelopen decennia de wereld stormenderhand hebben veroverd. Belangrijkste troef: de eigen verdejo-druif.

In dit handzame supplement zetten we kort de geschiedenis van de streek uiteen, leest u meer over de druivenrassen, serveren we Rueda aan tafel, en werpen we een blik op de toekomst.

Alle abonnees van Perswijn krijgen de gids gratis bij nummer 5 thuis gestuurd, en ook zal de gids in de losse verkoop meegeseald worden.

Heeft u nog geen abonnement op Perswijn Magazine? Als u nu abonnee wordt, ontvangt u de luxe kurkentrekker Coutal Prestige Wood van Bossenbroek-Gibral gratis bij u in de bus.

Klik hier om u aan te melden!

U kunt Perswijn nummer 5 ook los bestellen in onze webshop.

Reageer op dit item

nl Nederlands