Bollinger La Grande Année 2005 - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Bollinger La Grande Année 2005

Champagne Bollinger – gesticht in 1829 en nog altijd volledig familiebezit – is een producent die buiten de basischampagne, die overigens veelbetekenend ook al Special Cuvée gedoopt is, eigenlijk louter prestigecuvées in het gamma heeft.


Want naast de Bollinger R.D. en de uiterst zeldzame Vieilles Vignes Françaises zijn ook de beide millésimés met de naam La Grande Année werkelijk prestigieuze champagnes. Nadat de nieuwe jaargang 2005 een week eerder in The Royal Opera House in Londen was gelanceerd, was Nederland op 24 februari als tweede aan de beurt om kennis te maken met deze wijn.

Eigen wijngaarden

Exportmanager Bastien Mariani en Denis Bunner, de assistent van chef de cave Gilles Descôtes, die Mathieu Kauffmann in 2013 opvolgde, waren speciaal naar Nederland gekomen om een toelichting te geven op de beide wijnen uit dit nieuwe oogstjaar. Dennis Bunner is oorspronkelijk afkomstig uit de Elzas en werkte een tijd lang voor het CIVC (Comité Interprofessionel du Vin de Champagne) alvorens twee jaar geleden bij Bollinger in dienst te treden.Bollinger heeft, in tegenstelling tot sommige andere Grandes Marques, een respectabel eigen wijngaardbezit van maar liefst 165 hectare. Deze wijngaarden zijn gemiddeld goed voor 60% van het geproduceerde volume. De rest van de benodigde druiven wordt aangekocht. Voor de basischampagne en de standaard rosé komt 50% van het druivenmateriaal uit eigen wijngaarden, bij de overige cuvées ligt dit percentage zelfs op 70%.

Pinot noir speelt de eerste viool bij het eigen wijngaardbezit. Maar liefst 60% van de eigen wijngaarden is met dit ras beplant – niet verwonderlijk natuurlijk voor een huis dat is gevestigd in Aÿ, de enige plaats met grand cru status in de Vallée de la Marne, die sinds mensenheugenis een grote reputatie geniet vanwege de kwaliteit van zijn pinot noir.

Uitdagend oogstjaar

De Champagne kende in 2005 een oogstjaar dat gerust uitdagend mag worden genoemd. Op een koel 2004 volgde in 2005 een groeiseizoen met temperaturen die boven het langjarig gemiddelde lagen. Het was ook droog, met minder regen dan gemiddeld. Kortom, een ronduit warm en droog oogstjaar, met werkelijk hete dagen in de maanden juni en juli. Augustus was wat somber en september startte met regen, waarbij het risico van botrytis op de loer lag, maar de maand eindigde droog en warm. De rijping verliep snel en dit alles resulteerde in een vroege oogst tussen 15 en 27 september van rijpe druiven met een hoog suikergehalte (goed voor ruim 10% alcohol) en een lage zuurgraad van ± 6,6 gram per liter.Denis Bunner gaf aan dat de oogst – in zijn optiek veroorzaakt door de opwarming van de aarde – tegenwoordig gemiddeld zo’n 10 dagen eerder plaats vindt dan in het verleden: rond 19 september in plaats van rond 29 september.

Blanc Brut 2005

Het motto bij het maken van de La Grande Année luidt: Het beste van een jaar in de puurste huisstijl van Bollinger.De La Grande Année Brut 2005 is een assemblage van 30% chardonnay en 70% pinot noir, afkomstig uit 13 verschillende gemeenten, waarvan 95% met de grand cru status en 5% premier cru. De pinot noir is voornamelijk afkomstig uit Aÿ en Verzenay, terwijl de chardonnay vooral uit Avize, Chouilly en Le Mesnil-sur-Oger komt.De fermentatie vond volledig plaats in oude houten vaten van 205, 225 en 410 liter. Bollinger heeft nog altijd een eigen kuiperij, waar een collectie van meer dan 3.500 oude(re) vaten in goede conditie wordt gehouden. Na botteling rijpt de wijn minstens zes jaar – dus minimaal twee maal zo lang als de minimaal verplichte rijpingsperiode voor een jaartalchampagne en bij Bollinger altijd op flessen afgesloten met natuurkurken in plaats van metalen kroonkurken – op de lie, waarna een handmatige remuage en dégorgement plaats vindt en de wijn zijn dosage krijgt. De dosage voor het oogstjaar 2005 bedraagt 6 gram per liter en de pH van de wijn is 3,12.

Dit alles levert een licht goudgele wijn op met een krachtige, uiterst vineuze geur van gedroogd fruit en een licht getoast briochekarakter. De smaak is romig en licht kruidig, met citrusfruit, vulling, rijkdom en rijpheid. De wijn heeft een lage zuurgraad en een mooi droge finale met een piepklein bittertje.

Rosé Brut 2005

La Grande Année Rosé 2005 is een assemblage van 28% chardonnay en 72% pinot noir, afkomstig uit dezelfde 13 verschillende grand cru en premier cru gemeenten als de witte versie. Ook de fermentatie en opvoeding van deze roséchampagne is komt overeen met de gelijknamige witte versie.

De lichtroze kleur ontstaat door de toevoeging tijdens de assemblage van 5% stille rode wijn van de pinot noir die volledig afkomstig is van een fameuze wijngaard in het dorp Aÿ, La Côte aux Enfants. De dosage bedraagt in dit geval 7 gram per liter en de pH 3,14.De wijn heeft een naar oranje neigende zalmroze kleur en een open, aromatische geur met florale tonen en een hint van bloedsinaasappel. De smaak is rond, sappig, geconcentreerd en vineus, met rood fruit en wat lichte kruidigheid – kaneel – die voor extra diepte zorgt. De zuurgraad is weer opvallend laag en de gastronomische wijn heeft een uitstekende lengte.

Voorkeur

Collega René van Heusden schreef in zijn onvolprezen rubriek Wine Society al: ‘La Grande Année 2005 in zowel de blanke als de rosé uitvoering glijdt makkelijk naar binnen vanwege de rijpe aard van het oogstjaar’. Een volslagen terechte constatering.Ondanks het feit dat de wijnen nog wel enige rijpingspotentie hebben en gerust enkele jaren de kelder in kunnen, zijn ze op het moment van hun release feitelijk al volledig op dronk. Persoonlijk prefereer ik in dit oogstjaar de roséchampagne boven zijn witte broer vanwege zijn aromatisch, vineus karakter en een surplus aan complexiteit.

Meesterlijk


Wijn Verlinden, de Nederlandse importeur van Bollinger, had als locatie voor de presentatie gekozen voor restaurant Ciel Bleu op de 23e etage van Hotel Okura in Amsterdam, waar een meesterlijk trio voor een al even meesterlijke lunch zorgde. De in alle opzichten fraaie gerechten uit de keuken van meesterkok Onno Kokmeijer werden aan tafel toegelicht door meestergastheer Pasquinel Kolk. En alhoewel wijnmeester Noël Vanwittenbergh ditmaal eens een keer in zijn eigen restaurant aan tafel zat en met het gezelschap mee lunchte, weerhielden die bijzondere omstandigheden hem er niet van de combinaties tussen wijnen en gerechten op zijn eigen unieke wijze van commentaar te voorzien.Het schenken moest hij deze middag echter noodgedwongen overlaten aan twee van zijn assistenten, Jop IJspeert en Wout Jans, die dat, onder het oog van de meester, met verve deden.Kortom, een middag volledig in overeenstemming met een van de door Champagne Bollinger gehanteerde slogans: Life can be perfect!

Champagne Bollinger – www.champagne-bollinger.com

Importeur: Wijn Verlinden – www.wijnverlinden.nl

Tekst en foto’s: Frank Jacobs

Reageer op dit item