Perswijn nummer 1: nieuw jaar, nieuw jasje - Perswijn
Nieuws

Perswijn nummer 1: nieuw jaar, nieuw jasje

In deze eerste editie van 2015 leest u onder meer over oude stokken met 'levenservaring', de oogst van 2014, en wijnen uit Portugal (Alentejo, Estremadura, Lisboa), Ribeiro, Elgin, en de Jerez. Daarnaast interviews, columns en de vetrouwde proefnotities, alles gestoken in een nieuw jasje. Perswijn nummer 1 is, samen met het Chili Supplement, vanaf vandaag verkrijgbaar! Lees verder!
 

Nieuw jaar, nieuw jasje


Een nieuwe jaargang betekende voor Perswijn dit jaar ook een nieuwe look. Voorbij de omslag zult u alle vertrouwde rubrieken en achtergrondartikelen gewoon terugvinden, maar wel in een nieuw jasje gestoken. Zo leest u nóg lekkerder over alle mooie wijnen die gemaakt zijn en worden!

Oude stokken, nieuw leven

De belangstelling voor oude stokken lijkt een hoogtepunt te hebben bereikt. Herkomst is altijd al belangrijk geweest voor wijn. En wat geeft het DNA van die herkomst beter door dan druivenplanten die daar al decennia deel van uitmaken? Oude stokken zijn dan ook gewild om hun vermeende extra kwaliteit, die prima te vermarkten blijkt. Lars Daniëls MV geeft een overzicht.

Alentejo: de 'nieuwe wereld' van Portugal

Portugal is als wijnland enorm veelzijdig, zeker wat betreft het klimaat. In de Alentejo, tegen de Spaanse grens aan, is het warm én droog, bijna het hele jaar door. Als wijnstreek doet dit sterk aan de Nieuwe Wereld denken. Het is dan ook geen toeval dat Ronald de Groot hier een paar gelauwerde Australische wijnmakers tegenkwam. Ze vormen een verfrissende mix met de oude landadel en nieuwe rijken, in een van de meest dynamische wijnstreken van Portugal.

 

Oogst 2014: een raar jaar

Normale jaren, komen die in wijnland eigenlijk nog wel eens voor? 2014 behoort in ieder geval niet tot deze categorie. Een raar jaar. In heel Europa gemeten naar opbrengst 10 tot 15% kleiner uitgevallen dan 2013, zij het met grote verschillen tussen afzonderlijke landen. Frankrijk en Duitsland zaten ruim in de plus, Spanje en Italië daarentegen in de min. En de kwaliteit? Redelijk, soms goed, zelden exceptioneel. Perswijn proeft vooruit.

Sherry, de meest intellectuele wijn ter wereld

Voor dag en dauw opstaan om een vroege vlucht vanaf Schiphol te halen is geen pretje. Pluspunt is wel dat je dan nog kunt lunchen in Jerez. Waar de eerste slok fino en rama meteen doet verlangen naar een tweede. Daags erna bevestigt de manzanilla aan het strand van Sanlúcar hoe opwindend vinos de Jerez kunnen zijn. Om nog te zwijgen van geurige oude amontillado, oloroso of palo cortado. Sherry zoals sherry bedoeld is. Of liever: zou moeten zijn. René van Heusden doet verslag. 

Daarnaast o.a. artikelen over Ribeiro, Elgin, Estremadura, interviews met de directeur van Vinexpo en Grootspraaks Wijnrestaurant van het Jaar – Lemongrass, en een bezoek aan de Wijnwinkel van het Jaar: Thiessen Wijnkoopers in Maastricht. En natuurlijk onze vaste rubrieken, onze vaste columns, en de vertrouwde pagina's proefnotities, dit keer van:

* Cru's uit de Zuid-Rhône: frisheid, elegantie & balans

* Van bijna onmerkbaar zoet tot suikerbom: heerlijke Duitse Riesling

* Rood uit Noord- en Midden-Portugal: plezierig drinken

* Zuid-Afrikaans rood: meer diversiteit, meer kwaliteit 


 

Chili Supplement

Er is de laatste jaren veel gebeurd in dat prachtige, langgerekte land in Zuid-Amerika. Hoe gaat het nu met de wijnen? Wat zijn de belangrijkste veranderingen in de wijnbouw, en waar zetten de Chileense wijnbedrijven tegenwoordig op in? En, nog belangrijker, wat wil de wijnliefhebber? Perswijns Lars Daniëls MV en Ronald de Groot bezochten Chili in 2012, 2013 en 2014, en maakten de balans op. Van Atacama tot Austral, van Costa tot Andes, de wijnbouw is een grote slag aan het maken op het gebied van modernisering.Lees het allemaal in het Chili Supplement, dat is verschenen bij Perswijn nummer 1. U kunt het supplement, evenals Perswijn nummer 1, ook los bestellen in onze webshop.   

Heeft u nog geen abonnement op Perswijn Magazine? Als u nu abonnee wordt, ontvangt u de AntiOx van Bossenbroek (t.w.v. €19,95) gratis bij u in de bus. Klik hier om u aan te melden!

  

Reageer op dit item