Craggy Range: grenzeloze ambitie - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Craggy Range: grenzeloze ambitie

Toen Terry Peabody, een geslaagde Australische zakenman uit Brisbane, in de jaren negentig van de vorige eeuw eenmaal het besluit had genomen een wijnbedrijf te beginnen, ging hij op zoek naar een goede locatie. Zijn speurtocht leidde hem via Frankrijk, Amerika en uiteraard Australië uiteindelijk naar Nieuw-Zeeland. Naar Hawke’s Bay, aan de oostkust van het Noordereiland om precies te zijn.


Daar ontmoette hij in 1997 Steve Smith, een wijnbouwkundige die niet alleen kort daarvoor Master of Wine was geworden, maar op dat moment door het Britse wijnblad Decanter werd genoemd als een van de 50 meest invloedrijke personen in de wijnwereld voor het komende decennium.

Louter Single Vineyard

De twee mannen besloten samen te werken en namen van meet af aan een belangrijk principebesluit: ze wilden louter wijnen van individuele wijngaarden maken. Als eerste begon men met het selecteren van geschikte percelen in dit, geologisch gezien, jongste land van de wereld. Er werd een state of the art wijnkelder gebouwd, en er werden in een rap tempo wijngaarden aangekocht en beplant – geld speelde overduidelijk geen rol. De eerste eigen aanplant dateert van 1998, waarna in 1999 de eerste – zoals altijd voor een belangrijk deel handmatige – oogst en de botteling onder het label Craggy Range volgde.

Een ander besluit van de twee mannen was zich niet te focussen op één streek of één druivenras. Nee, zij wilden juist een collectie van druivenrassen afkomstig uit een collectie aan herkomstgebieden. Daarbij werd scherp gekeken welke herkomstgebieden wat betreft bodem en klimaat het meest geschikt waren voor welke druivenrassen. Blauwe druivenrassen als cabernet en syrah werden aangeplant in de wat warmere Gimblett Gravels regio, terwijl pinot noir en sauvignon blanc een plek vonden in het koelere Martinborough.

Diverse regio’s

Op dit moment bezit men wijngaarden in verschillende regio’s van Nieuw-Zeeland. In Hawke’s Bay is Craggy Range eigenaar van maar liefst ruim 100 hectare in de Gimblett Gravels Vineyard, een wijngaard met, zoals de naam al aangeeft, kiezel en (kalk)steen in de slechts 10.000 jaar oude bodem. In deze wat warmere regio staan chardonnay, syrah en de vijf Bordeauxrassen cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec en petit verdot aangeplant. Hawke’s Bay is ook de feitelijke basis van het bedrijf. Hier, in het plaatsje Havelock North, zijn behalve de kelder ook de kantoren, het bezoekerscentrum en het restaurant gevestigd.In de, eveneens op het Noordereiland gelegen, koelere regio Martinborough bezit men bijna 100 hectare in de Te Muna Road Vineyard, waar rassen als sauvignon blanc, pinot noir, riesling, chardonnay, gewürztraminer en pinot gris staan aangeplant. Deze wijngaard bestaat uit twee duidelijk te onderscheiden gedeelten: het, zoals de naam al aangeeft, hoger gelegen, upper terrace met een 20.000 jaar oude steenachtige leembodem die zeer geschikt is voor pinot noir, en het veel jongere lower terrace met een alluviale bodem waarop de sauvignon blanc goed gedijt. Die sauvignon blanc is er dan ook aangeplant op 14 verschillende percelen die ook allemaal apart gevinifieerd worden, waarna er voor de uiteindelijke blend naar hartenlust met de diverse componenten ‘gespeeld’ kan worden.Daarnaast maakt chief winemaker Matt Stafford op het Zuidereiland, in Marlborough en Central Otago, ook nog wijn van enkele wijngaarden die worden geleased.


Op de vlucht

De Nederlandse importeur Oud Reuchlin & Boelen, die Craggy Range sinds kort vertegenwoordigd, haalde Terry Peabody onlangs naar ons land voor een introductie van zijn wijnen. Terry Peabody was in een opperbeste stemming vanwege het feit dat zijn Craggy Range door het Amerikaanse blad Wine Enthusiast was uitgeroepen tot ‘New World Winery of the Year’. En dit ondanks het feit dat hij New York eind januari halsoverkop had moeten ontvluchten vanwege de aangekondigde sneeuwstorm, nog voordat hij de prijs tijdens een feestelijk diner officieel in ontvangst had kunnen nemen. In een regenachtig Nederland proefden wij twee dagen later een zestal van zijn wijnen.De wijnen, waarbij mijn persoonlijke favorieten zijn voorzien van een ♥:

Sauvignon Blanc 2013, Te Muna Road Vineyard, Martinborough

Rendement 75 hl/ha; 15% handgeoogst; 85% ontsteeld, 15% hele trossen; combinatie van natuurlijke en gekweekte gist; 5 maanden rijping, deels op hout, waarvan 0% nieuw; pH 3.13; 13,1% alc.Lichtgeel; voor een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland ingetogen van geur, fris, floraal, mooi wit fruit, citrus, gelukkig geen overdreven grassig karakter; sappige inzet, fris, goed in zijn fruit, iets rondeur met een mooi klein bittertje in de finale; halflang.

€ 15,85

Chardonnay 2012, Kidnappers Vineyard, Hawke’s Bay

Afkomstig van een wijngaard die wordt geleased, maar volledig door Craggy Range wordt beheerd en daardoor wordt behandeld als ware het een eigen wijngaard; rendement 52 hl/ha; 60% handgeoogst; 40% ontsteeld, 60% hele trossen; gekweekte gist; 9 maanden rijping op barriques van Frans eiken, waarvan 10% nieuw; pH 3.3; 12,12% alc.Lichtgeel; een open geur met een lichte houttoets, noten, kamperfoelie en wat citrusfruit; ronde smaakinzet, sappig, mooie zuren, frisse stijl, met elegantie naast wat boter, room en een vleugje hout; goede lengte.

€ 18,75

Pinot Noir 2012, Te Muna Road Vineyard, Martinborough

Rendement 34 hl/ha; 15 jaar oude stokken; 100% handgeoogst; 90% ontsteeld, 10% hele trossen; gekweekte gist; 10 maanden rijping op barriques van Frans eiken, waarvan 25% nieuw; pH 3.86; 12,8% alc.Helderrood; een ingetogen, maar karakteristiek pinotaroma dat zich opent in het glas; mooie slanke, elegante smaak, klein rood fruit, hout goed opgenomen, sappig kersenfruit, iets aardse toets; halflang.

€ 28,85

Pinot Noir ‘Aroha’ 2012, Te Muna Road Vineyard, Martinborough   ♥

Rendement 29 hl/ha; 100% handgeoogst; 70% ontsteeld, 30% hele trossen; natuurlijke gist; 10 maanden rijping op barriques van Frans eiken, waarvan 30% nieuw; pH 3.87; 12,9% alc.Iets dieper van kleur dan de vorige Pinot Noir; een in eerste instantie ingetogen geur van rood fruit en kruidig hout die zich echter meer en meer opent in het glas; een ronde, sappige smaakinzet, meer structuur, meer complexiteit, meer masculien en wat aardser van karakter dan de vorige wijn, rood kersenfruit, mooie bittertoets, hout goed geïntegreerd, bourgondisch van karakter; goede lengte.

€ 54,95

Syrah 2011, Gimblett Gravels Vineyard, Hawke’s Bay   ♥

Rendement 63 hl/ha; 40% handgeoogst; 100% ontsteeld; gekweekte gist; 17 maanden rijping op barriques van Frans eiken, waarvan 22% nieuw; pH 3.65; 12,5% alc.

Diepe kleur, nog wat jeugdig paars; ingetogen aroma van donker fruit dat zich na beluchting steeds meer opent; iets zwoele, zoete inzet, sappig, rond, mooi donker fruit, frisheid mede dankzij (evenals bij alle andere wijnen) een bescheiden alcoholpercentage, structuur en daarnaast ook voldoende elegantie, rijpe tannines; goede lengte.

€ 25,95

‘Sophia’ 2011, Gimblett Gravels Vineyard, Hawke’s Bay   ♥

Een assemblage van 60% merlot, 24% cabernet sauvignon, 14% cabernet franc en 2% petit verdot; rendement 45 hl/ha; 100% handgeoogst; 100% ontsteeld; gekweekte gist; 19 maanden rijping op barriques van Frans eiken, waarvan 37% nieuw; pH 3.72; 13,3% alc.Diep paarsrood; een ingetogen geur met donker cassisfruit; in de smaak chocolade naast een houttoets, een elegante, sappige structuur, licht getoast, nog aanwezige en proefbare tannines, een mooie frisheid en opnieuw een wijn die niet te zwoel en niet overdreven fruit gedreven is, ondanks de aanwezigheid van heerlijk vrolijk stemmend donker bessenfruit; goede lengte.

€ 49,95

Meer informatie:

Craggy Range – www.craggyrange.com

Oud Reuchlin & Boelen – www.orbwijn.nl

Reageer op dit item