Wijnkoper van het jaar - Perswijn
Persberichten

Wijnkoper van het jaar

(persbericht)Per traditie, nu voor de 31e keer, roept Hubrecht Duijker een Nederlandse wijnpersoonlijkheid uit tot wijnkoper van het jaar. De titel is bedoeld als schouderklopje voor een professional die zich op een bijzondere wijze heeft onderscheiden. Voor 2014 gaat dit eerbetoon naar Alexandra Pouderoyen, categorymanager wijnen (en gedistilleerd) bij Plus.


En daarmee is zij verantwoordelijk voor het wijnassortiment bij de 257 supermarkten van deze organisatie. Dat doet ze met véél succes. Niet alleen scoort Plus keer op keer hoog in de wijnkoopgidsen, maar bovendien hebben wijnkopende consumenten Plus uitgeroepen tot ‘beste wijnsupermarkt’. Eerder dit jaar heeft het onafhankelijke marktbureau Nielsen de wijnafdelingen van de tien grootste supermarktketens door hun klanten laten beoordelen op twaalf verschillende aspecten – en op elf van de twaalf ontving Plus de hoogste score.

Wijnen aan de winkels verkopen

Alexandra begon bij Plus in 2002, na inkoper te zijn geweest bij een grote wijnimporteur. “De uitdaging was dat de zelfstandige ondernemers van de Plus supermarkten wijn een ingewikkelde en lastige productcategorie vonden. Moeilijke namen, weinig kennis van de wijnen; dus niet leuk, zo vonden zij. Ik ben dus eerst begonnen met de wijnen aan de winkels te verkopen in plaats van aan de eindconsument. Mijn theorie is dat je eerst de medewerkers in de winkels moet  enthousiasmeren, zodat zij goed kunnen verkopen en adviseren. Dit is goed gelukt, alle winkels ‘omarmen’ nu ons wijnassortiment.”

Visitekaartje

“Het assortiment was erg traditioneel en bevatte enorm veel Franse wijnen. In de loop der jaren heb ik dit uitgebreid met wijnen uit alle belangrijke wijnproducerende landen. Daarbij probeer ik altijd de beste prijs/kwaliteit verhouding te vinden; de lekkerste wijnen voor een prettige prijs. Verder heb ik ervoor gezorgd dat het assortiment een mix is van voor de klant herkenbare wijnmerken zoals El Descanso, Tierra Buena, Montalto, Bush Creek en wijnen uit meer klassieke wijnstreken zoals Château de l’Horte uit Corbières en Château Pradeau Mazeau uit Bordeaux.Niet alleen de duurste wijnen moeten goed zijn, maar ook bijvoorbeeld onze Plus huiswijnen: zij zijn ons visitekaartje! Overigens was Plus de eerste die met biologische huiswijn startte, iets wat nu gemeengoed is. Ook waren we de eerste supermarkt met wijnen zonder toegevoegd sulfiet. Dit lijkt een niche, maar onze klanten komen er speciaal voor terug. Ik proef alle wijnen zelf, samen met mijn collega (assistent category manager) Elke Wolterink. Ik proef vooral vergelijkend. Je weet dankzij je opleidingen ongeveer wat je van een wijn uit een bepaalde streek kunt verwachten en proeft dan een groot aantal wijnen van verschillende leveranciers. De kunst is om de optimale prijs/kwaliteitverhouding te vinden.”

Eigen wijnadviseurs

En Alexandra’s grootste grootste uitdaging van nu? “We willen de klant, ondanks de twee accijnsverhogingen op rij, kwalitatief goede maar prettig geprijsde wijnen blijven bieden. Omdat de klanten het moeilijk vinden om hun keuze te maken proberen we hierbij zoveel mogelijk te helpen door: 1) Een overzichtelijk schap. 2) Het laten zien van een maandelijkse wijn topvijf op basis van een wisselend thema. 3) Een computerscherm bij het schap met achtergrondinformatie over de wijnen. 4) Aanduidingen bij de wijnen te plaatsen welke goed beoordeeld zijn door wijnschrijvers. 5) Aanduidingen op het schap van smaaktypen. 6) Ervoor te zorgen dat ons winkelpersoneel de klant kan adviseren.” Vandaar dat Plus eigen wijnadviseurs opleidt, nu al 180. Zij volgen een internationaal erkende wijnopleiding die gegeven wordt door Frank Smulders, Master of Wine. De opleiding is een mix van theorie en praktijk. De zeven lessen vinden op verschillende locaties plaats. Zoals in een kokschool, bij twee wijnproducenten en zelfs bij een bottellijn.

Altijd met wijn bemoeien

Heeft Alexandra Pouderoyen (HD noem haar stilletjes Alexandra de Grote) nog tijd voor hobby’s? “Mijn werk is zo leuk dat privé en werk vaak door elkaar lopen. Op feestjes en tijdens etentjes kan ik het natuurlijk niet laten me met de wijn te bemoeien. En ik heb een gezin met twee zoons, dus alleen maar mannen, waar ik mijn handen vol aan heb. Zonder wijn en zonder gezin: tennis. Vorig jaar mee begonnen en erg leuk om te doen. Met na afloop van de wedstrijd voor de gezelligheid een glas wijn óf een biertje!” (Verschenen op www.hubrechtduijker.com, 1 november 2014)

Plus proeven? Dat kan via enkele van Alexandra’s persoonlijke favorieten:

Bordeneuve 2013 – Knisperend fris, groen fruitig, loepzuiver en bijna vederlicht, €3,99.

Vaya Pasada Verdejo Viura 2013 – Verkwikkend, sappig en voorzien van fris fruit, €5,29.

El Descanso Single Vineyard Sauvignon Blanc 2012 – Expressieve, grassig fruitige, superieure Sauvignon uit Chili, €10,99.

Mas du Petit “Azegat” 2013 – Rode Zuid-Franse biowijn die vooral trakteert op fris besfruit, €5,99.

El Descanso Carmenère 2013 – Vlezige, donkertonige specialiteit uit Chili met ook nuances van vijgen en andere zwarte vruchten,  €5,99.

Saint Christol 2013 – Levendig, stevig en mild kruidig; een echt lekkere Languedoc, €5,99.

Château de l’Horte Sélection de la Portanelle 2012 – Stevige herfst- en winterwijn met  schakeringen van bessen, drop en laurier, €5,99.Meer info en meer wijnen op www.wijnenvanplus.nl.

2 Reacties

  1. Als het om de rode versie gaat absoluut, dat is geen enkel probleem.
    De witte versie zal ook nog wel drinkbaar zijn, maar inmiddels wel veel van zijn frisheid en primaire fruit verloren hebben.
    Frank Jacobs, redacteur Perswijn

Reageer op dit item

nl Nederlands