Nieuwe lichting - wat drinkt Priscilla van der Voort? - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Nieuwe lichting – wat drinkt Priscilla van der Voort?

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Priscilla van der Voort van Hofstede Meerzigt.

Met wie spreken we?

“Mijn naam is Priscilla van der Voort.”

Bij welk restaurant ben je werkzaam?

“Ik werk bij restaurant Hofstede Meerzigt in Zoetermeer.”

Sinds wanneer zit je in het vak?

“In 2007 ben ik begonnen in de horeca. Sinds 2012 ben ik werkzaam als sommelier.”

Wat is je vooropleiding?

“Ik heb de opleiding tot gastvrouw gevolgd en op dit moment ben ik nog bezig met de vinologenopleiding aan de Wijnacademie.”

Wat vind je mooi aan het vak?

“Wijn is zo’n mooi en rijk product. De wijn-spijscombinaties zijn elke keer weer een uitdaging. Het is iets dat nooit verveelt.”

Favoriete wijn?

“Dit vind ik een moeilijke vraag: er is voor mij nog heel veel te ontdekken op het gebied van wijn. De gebieden die mij momenteel erg aanspreken zijn de Bourgogne en de Bordeaux, mede omdat ik mij hierin de afgelopen tijd heb verdiept. Vorig jaar heb ik beide wijngebieden bezocht, en daardoor gaan de wijnen die hier vandaan komen extra leven.”

Favoriete gerecht?

“Kreeft op klassieke wijze bereid.”

Mooiste wijnervaring?

“Tijdens een wijnreis van het Gilde van Sommeliers heb ik een bezoek gebracht aan het Châteaux Léoville Barton. Daar heb ik deelgenomen aan een proeverij met verschillende Grands Crus Classés uit het jaar 2007. Deze waren erg bijzonder om naast elkaar te mogen proeven.”

Mooiste eetervaring tot nu toe?

“El Club Allard in Madrid. Tijdens een personeelsuitje van de Hofstede heb ik hier gegeten. Elk gerecht was een feestje.”

Houdt niet van?

“Paarse tanden.”

Wie zou je nog eens aan tafel willen hebben?

“Mijn eerste leermeesters: Debby Lubbers en Patrick Weerheijm. Zij hebben mij de eerste kneepjes van het vak geleerd.”

Welk gebied zou je graag eens bezoeken?

“Ik heb een hele lijst, maar met stip op nummer 1 staat Zuid-Afrika.”

Welk restaurant zou je eens willen bezoeken?

“Cliché misschien, maar toch echt De Librije.”

Liefhebberijen buiten de wijn?

“Tuinieren, koken en hardlopen. Al is hardlopen er de laatste tijd niet meer van gekomen.”

Favoriete wijn-spijscombinatie aller tijden?

“Eendenlever met port.”

Favoriete wijn-spijscombinatie bij Restaurant Hofstede Meerzigt?

“Dat is gamba in tempura met zoet-zuur van groenten, marshmallow van kerrie en een sesamkletskop in combinatie met Riesling van Chateau-Michelle uit Washington Estate. Deze riesling heeft prachtige aroma’s, minerale tonen gecombineerd met zoet fruit en elegante zuren. De smaak van het gerecht is even subtiel als de wijn. Geen van de ingrediënten domineert.”

Tenslotte: wat zou jouw wijnadvies zijn bij… pizza margherita?

“Deeg, mozzarella, tomaat en basilicum… Wat ik hier mooi bij vind, is een Pinot Grigio van Bossi Fedrigotti. De frisheid die de Pinot Grigio bezit combineert goed bij de tomaat en basilicum. De Pinot Grigio van Bossi Fedrigotti heeft naast frisse elementen ook iets filmend. Dit zorgt voor een mooie balans met de mozzerella. Mag het nou wat meer kosten, dan ga ik voor een wijn van Angelo Gaja. De Alteni di Brassica, Sauvignon Blanc.”

www.hofstedemeerzigt.nl

Reageer op dit item

nl Nederlands