Proeverij Platter ***** vijf sterren - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Proeverij Platter ***** vijf sterren

Udo Göebel MV, eigenaar van WineMatters en importeur van Zuid-Afrikaanse wijnen in het betere segment, en Arjen Pleij, Magister Vini in spe en F&B manager van Kasteel Engelenburg, verdienen zo langzamerhand wel een Zuid-Afrikaans lintje.


Deze beide onvermoeibare ambassadeurs van de goede wijnen van Zuid-Afrika laten namelijk geen gelegenheid voorbij gaan om samen een imposante themaproeverij van Zuid-Afrikaanse toppers te organiseren.

Vineus bolwerk

Ditmaal was het een uitgebreide proeverij van wijnen die ooit vijf sterren in de Platter’s South African Wine Guide hebben gekregen, een thema dat zij in 2011 ook al eens oppakten. In de jaren hierna volgden proeverijen van de beide Bordeauxblends De Toren ‘Fusion V’ en Kanonkop ‘Paul Sauer’, door velen tot de absolute top in hun genre van Zuid-Afrika gerekend, en wijnen gemaakt door leden van de prestigieuze Cape Winemakers Guild, die ooit op een van hun jaarlijkse veilingen onder de hamer waren gekomen.Vanzelfsprekend vond ook deze proeverij weer plaats in het prachtige Kasteel Engelenburg in het Gelderse Brummen, dat met meer dan 200 Zuid-Afrikaanse wijnen op de wijnkaart de grootste collectie wijnen uit dat land in Europa heeft, en daarmee dan ook als een vineus bolwerk van Zuid-Afrika in Europa kan worden beschouwd.


Informatie en advies

De Platter, zoals iedereen hem kortweg noemt, geniet een grote reputatie in Zuid-Afrika en bij liefhebbers van Zuid-Afrikaanse wijn overal ter wereld. In 1980 begonnen John en Erica Platter met hun informatie- en adviesgids, die met de laatste uitgave van 2014 dus aan zijn 34-ste editie toe is. Sinds een aantal jaren is het echtpaar niet meer daadwerkelijk betrokken bij de samenstelling van de gids, maar draagt die nog wel altijd hun naam.

Naast algemene informatie over de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie en een segment met toeristische informatie over de verschillende Zuid-Afrikaanse wijngebieden, zoals wijnroutes, proefmogelijkheden, restaurants en hotels, is het leeuwendeel van de gids gewijd aan profielen van (vrijwel) alle Zuid-Afrikaanse wijnbedrijven en de door hen geproduceerde wijnen. Dat laatste is natuurlijk voor de wijnliefhebbers het belangrijkst.Hoe scoren de recentste jaargangen van de vele duizenden wijnen volgens de proevers van de gids? De wijnen worden gewaardeerd middels het voor iedere Perswijnlezer overbekende sterrensysteem, waarbij vijf sterren het maximaal haalbare is. In totaal hebben ongeveer 700 wijnen de afgelopen 34 jaren de felbegeerde vijf sterren waardering ontvangen.

Proefformulieren

Weliswaar hebben de beide heren de Order of The Companions of O.R. Tambo tot op heden niet ontvangen, maar dat hun initiatieven inmiddels ook in Zuid-Afrika niet geheel onopgemerkt zijn gebleven, blijkt wel uit het feit dat Philip van Zyl, hoofdredacteur van de gids, hoogstpersoonlijk de proefformulieren voor de proeverij ontwierp. Op deze fraaie proefformulieren – in de vorm van placemats op A3 formaat – was bij elke wijn de originele tekst uit de gids opgenomen, afkomstig uit de editie waarin de betreffende wijn zijn vijf sterren had ontvangen.

Alles top?

Toonden alle wijnen zich in hun volle glorie en maakten ze hun reputatie volledig waar? Nee, natuurlijk niet. Uiteraard wordt een dergelijk oordeel mede bepaald door persoonlijke voorkeuren, maar enkele wijnen waren in mijn optiek niet echt vijfsterwaardig. Om er een paar te noemen: de Delaire Graff ‘Botmaskop’ 2011 en de Morgenster 2006, die beide te lijden hadden van wat groene en onrijpe tonen, en de  Bouchard Finlayson ‘Hannibal’ 2010, die wat in onbalans was en zich nogal scherp, hoekig en drogend toonde.

Ook een TCA/infectie speelde hier en daar een negatieve rol. Zo waren de beide flessen De Toren ‘Fusion V’ 2009 helaas ondrinkbaar door kurk.

Overeenkomst en verschil

Ondanks dat was het voor de aanwezigen een absoluut memorabele proeverij. Door de grote belangstelling werden de 26 deelnemers in twee groepen verdeeld, waarna in beide groepen in elf verschillende flights ‘s middags steeds twee, drie of vier wijnen met een bepaald thema werden geschonken. Die te proeven wijnen waren voor de beide groepen deels overeenkomstig en deels verschillend. ’s Avonds tijdens een geweldig zesgangendiner kwam er nog een zevental, merendeels andere, vijfsterrenwijnen in het glas, waarmee het totaal aantal geproefde vijf sterren wijnen die dag tegen de vijftig liep.In het glas bewezen de meeste wijnen daarbij dat ze in hun categorie tot de absolute top van Zuid-Afrika behoren en dat de onderscheiding met vijf sterren in de gids meer dan verdiend is. Maar dat niet alleen, ook werd weer eens te meer duidelijk dat de topwijnen uit Zuid-Afrika ook mondiaal hun mannetje staan en de concurrentie met internationale topwijnen uit andere wijn producerende landen absoluut niet hoeven te vrezen.

Groot en groots

Zo waren de series wijnen geheel of gedeeltelijk gemaakt van chenin blanc bijvoorbeeld ronduit indrukwekkend, en was het buitengewoon interessant een vergelijking te maken en te ervaren tussen een Chardonnay gemaakt in de ‘oude’ stijl, zoals de Rustenberg ‘Five Soldiers’ Chardonnay 2008 en een wijn van hetzelfde druivenras in een moderner jasje als de Newton Johnson ‘Family Vineyards’ Chardonnay 2012.Bij de rode wijnen toonden bijvoorbeeld de Kanonkop Cabernet Sauvignon 2007 en De Toren ‘Fusion V’ 2006 aan dat er in Zuid-Afrika geweldige cabernet(blend)s worden gemaakt en met wijnen als Boekenhouskloof Syrah 2006 plus de beide prestigecuvées, ‘Schist’ en ‘Granite’ 2009 van Mullineux en de ‘Columella’ 2009 van Eben Sadie werd overduidelijk dat syrah van de blauwe druiven wellicht het ras met de meeste potentie voor grote en soms zelfs waarlijk grootse wijnen in het land is.

Favorieten

Het voert uiteraard te ver om alle wijnen uitgebreid te beschrijven, maar een lijstje met mijn persoonlijke favorieten wil ik u natuurlijk niet onthouden.

Mijn 7 persoonlijke favorieten bij de witte wijnen (met een ♥ is top 3):

Reyneke ‘Reserve’ White 2011 ♥

Lammershoek ‘Roulette’ Blanc 2009


De Morgenzon ‘Maestro’ White 2012 ♥

De Morgenzon ‘Reserve’ Chenin Blanc 2012

Mullineux ‘Schist’ Chenin Blanc 2012 ♥

Newton Johnson ‘Family Vineyards’ Chardonnay 2012

Delheim ‘Edelspatz’ Noble Late Harvest 2012

Mijn 7 persoonlijke favorieten bij de rode wijnen (met een ♥ is top 3):

Newton Johnson ‘Family Vineyards’ Pinot Noir 2010

Rijk’s ‘Reserve’ Pinotage 2009

Kanonkop Cabernet Sauvignon 2007

De Toren ‘Fusion V’ 2006 ♥

Boekenhoutskloof Syrah 2006

Mullineux ‘Granite’ Syrah 2011 ♥

Sadie ‘Columella’ 2009 ♥

Meer informatie over de gids vindt u op: www.wineonaplatter.com

De Platter’s South African Wine Guide 2014 is – voor de prijs van € 17,95 – ook in Nederland verkrijgbaar. Indien u een exemplaar wenst te bestellen, neem dan contact op met Udo Göebel: udo@winematters.nl.Neem voor het laatste nieuws en meer informatie over Zuid-Afrikaanse wijn in het algemeen ook eens een kijkje op www.wosa.nl (Nederlandstalig) en www.wosa.co.za (Engelstalig).

www.winematters.nl

www.engelenburg.com

Reageer op dit item