Gegeten & gedronken: HMB Restaurant, Rotterdam - Perswijn
Eten & Drinken

Gegeten & gedronken: HMB Restaurant, Rotterdam

Geen woorden, maar daden! Het kan de laatste tijd niet op in gastronomisch Rotterdam, met veel nieuwe sterren aan het firmament. Zaken die het niet hoeven hebben van mediahypes en bijbehorende terminologische flauwekul, maar gewoon een totaal bevredigende eet- en drinkervaring bieden.


Rechttoe, rechtaan zoals je dat in 010 mag verwachten. De meest recente nieuwkomer is HMB Restaurant, oftewel Hummingbird. Half februari opende het zijn deuren. De eerste kennismaking smaakte direct naar meer!

De locatie op de Kop van Zuid is er een om jaloers om te worden: in een gebouw met de allure van een wereldstad als New York, De Rotterdam van Rem Koolhaas, en aan de voet van de mooiste brug van Nederland, de Erasmusbrug over de Nieuwe Maas. Met ook nog eens een terras aan het water erbij. (Daar hoef je in New York niet om te komen!). Ook binnen in het restaurant heerst de ambiance die past bij een metropool. Wat zeggen we dan in trendy Nederlands? Dat HMB voorbestemd lijkt om een ware hotspot te worden. Want ook over wat je op je bord en in je glas krijgt is goed nagedacht.

Crowd funding

HMB is het geesteskind van Chantal de Raaf en Rolph Hensens. Beiden werkten eerder bij diverse sterrenrestaurants, waaronder Fred. Zij was daar gastvrouw en sommelier, hij stond er in de keuken. Het duo woont zelf al een poosje op de Kop van Zuid en had wel eens het oog laten vallen op wat tot voor een paar jaar een parkeerterrein was. Met de gedachte om, wanneer de mogelijkheid zich ooit mocht voordoen, daar een eigen restaurant te beginnen.

Toen vierenhalf jaar gelden de plannen voor de bouw van De Rotterdam concreet gestalte begonnen te krijgen, waren ze er als de kippen bij. Met de projectontwikkelaar klikte het direct. Ook bij de bank zag men wel wat in de plannen, al kregen Chantal en Rolph daar te horen dat ze pas een lening konden krijgen wanneer ze hun eigen kapitaalinbreng eerst even verdubbelden. Ze kregen dat voor elkaar door wat tegenwoordig crowd funding heet. Aan familie, vrienden, bekenden en overige geïnteresseerden wisten ze voldoende certificaten à 1000 euro per stuk te verkopen om ook van de bank het groene licht te krijgen. Voor de inrichting deden ze een beroep op de in restaurantinterieurs gespecialiseerde studio HIP in Abcoude.Als oorspronkelijke naam was Hummingbird gekozen, Engels voor kolibrie. Chantal en Rolph waren op die kolibrie gekomen door het onalledaagse behang waarop dit vogeltje voorkomt. Maar omdat zich met de naam Hummingbird mogelijke juridische problemen dreigden voor te doen, is te elfder ure toch maar voor HMB gekozen. (Een Rotterdams fenomeen? Om dezelfde reden veranderde François Geurds aan de andere kant van het water de naam van zijn Ivy in FG, al was de overstap van In den Rust Wat naar IDRW een vrijwillige.) Ook al is de naam aangepast, de kolibrie als beeldmerk is wel gebleven. Gelukkig maar.

Avontuurlijke keuken

HMB is een kruising tussen restaurant en brasserie in een 21e-eeuws jasje. Een ‘gastrobar’, om maar eens een Amsterdams modewoord te gebruiken. De zaak is open van ’s ochtends 11 tot ’s avonds 12. Voor lunch, eventueel in broodjesvorm, en diner, maar ook voor een hapje – bijvoorbeeld een bordje oesters – of drankje tussen de bedrijven door. Achterliggende gedachte: HMB is bedoeld als een laagdrempelige zaak waar alles kan. De inrichting is sober en modern met aan drie kanten glas en een open keuken. Behalve aan tafeltjes kun je ook aan de grote bar eten. Je wordt in beide gevallen bediend door personeel met kleurige bretels als onderdeel van hun bedrijfskleding. Hip.

Volgens Chantal en Rolph vind je in hun menu en wijnkaart het kleurrijke en speelse van de kolibrie terug. Het menu à la carte telt 23 hartige gerechten en 6 zoete, plus 5 opties voor de kaas. Op de zeetong en de côte de bœuf na zijn alle items geproportioneerd als voor- of tussengerecht, terwijl vijf ervan vegetarisch zijn. Prijzen variëren van 9 tot 17,50 euro. Je kunt helemaal zelf bepalen of je het bij een bordje oesters wilt houden of een hele reeks bereidingen wilt proeven. Een minpuntje zijn de wel erg cryptische, want minimalistische omschrijvingen waarin slechts drie of vier ingrediënten genoemd worden, maar niets over de bereiding gezegd wordt.

Een kleine, willekeurige greep:


– groene asperge │eringy (paddenstoel) parmezaan (9 euro)

– tonijn │soja│watermeloen│piccalilly (12,50 euro)

– King crab│luchtige aardappel│krabcoulis (12,50 euro)

– coquille│Belota ham│appel│pompoen (15 euro)

– grietfilet │ravioli paling │zuurkool (17,50 euro)

– zwezerik│biet│ponzu (17,50 euro)

Wat je wel meteen ziet en vooral proeft, is dat hier een chef achter zit die van avontuurlijke combinaties houdt en de mosterd haalde in sterrenkeukens. Een chef ook die evenzogoed ook heerlijke dikke, handgesneden friet serveert bij zijn ossenhaas. Hmm! Voor wie niet kan en wil kiezen is er een drietal menuvarianten met 4, 5 of 6 gangen voor respectievelijk 44, 52 en 60 euro.

Veel wijnen per glas

De wijnkaart van HMB telt ongeveer 110 wijnen, keurig verdeeld over alle belangrijke landen en gebieden in de wereld, zodat er echt wat te kiezen valt. Chardonnay van buiten de Bourgogne kom je bijvoorbeeld tegen in heel uiteenlopende versies uit zowel Bulgarije (Thracian Valley), Oostenrijk (Velich) als Californië (Talley).

Voor wie het interesseert, de vier leveranciers zijn: adBibendum, Goessens, Maison Blanche en Werkhoven plus Wine Companions voor Champagne Mailly. De wijnen zijn over het algemeen heel realistisch – lees: klantvriendelijk – geprijsd. Oké, als je wilt kun je voor 220 euro een Dom Pérignon 2004 laten aanrukken, maar er zijn ook flessen uit de Languedoc van Domaine Mont d’Hortes voor maar 21,50 euro! Het merendeel van de wijnen blijft trouwens onder de 50 euro. Aan vaste arrangementen doet HMB niet. Dat hoeft ook niet met ongeveer 35 wijnen die per glas te bestellen zijn. De prijzen daarvoor beginnen al bij 4 euro. Keurig, zo’n prijsstelling. Een extra reden waarom dit restaurant voor mij liefde op het eerste gezicht betekende. En als dat terras dan ook nog open gaat… Kortom, warm aanbevolen!

HMB Restaurant

Open van dinsdag t/m vrijdag van 11 uur ’s morgen s tot 24 uur ’s avonds (keuken van 12 t/m 23 uur), zaterdags van 17 t/m 24 uur (keuken t/m 23 uur).

Gebouw De Rotterdam, Holland Amerikakade 104 (metro Wilhelminaplein)

www.hmb-restaurant.nl

Reageer op dit item

nl Nederlands