Nieuwe lichting - wat drinkt Milton Verseput? - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Nieuwe lichting – wat drinkt Milton Verseput?

In deze rubriek leggen we elke week het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Milton Verseput van Restaurant de Vrienden van Jacob.

Met wie spreken we?

“Milton Verseput.”

Bij welk restaurant ben je werkzaam?

“Restaurant de Vrienden van Jacob in Santpoort.”

Sinds wanneer zit je in het vak?

“Ik begon op mijn zeventiende in Hotel Opduin op Texel, in het jaar 2000. Eerst alleen in de weekends, maar later werd het mijn eerste leerbedrijf.”

Wat is je vooropleiding?

“MBO Gastheerschap, Gastronoom Sommelier bij de Academie voor Gastronomie en ik ben nog bezig met de Vinologenopleiding.”

Wat vind je mooi aan het vak?

“De combinatie van gastheer en sommelier is voor mij het mooiste wat er is. Het is nogal een open deur, maar het is echt elke dag anders. En het is een baan waarin ik zowel professioneel als persoonlijk een enorme groei heb gemaakt, mede doordat ik zo intensief met collega’s heb gewerkt. Het product wijn is zoveel meer dan het lijkt, en het wordt, naarmate ik er dieper in duik, ook steeds interessanter.”

Favoriete wijn?

“Een wijn die blijft boeien, uitblinkt in verfijning, spanning en lengte, en niet geheel onbelangrijk: een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Het is altijd weer fijn een wijn te ontdekken die veel drinkplezier geeft, terwijl de prijs in eerste instantie een ander verwachtingspatroon geeft.”

Mooiste wijnervaring?

“Mijn wijnreis naar Zuid-Afrika was een grote ontdekkingsreis, en ik ben met name verrast door de wijnen van Swartland. Ik ging er heen zonder enige verwachting en kwam terug met Mullieux, Adi Badenhorst en Scali in mijn proefboekje.”

Mooiste eet- en drinkervaring tot nu toe?

“De Librije was voor mij een geweldige ervaring. Alles was in balans en menig restaurantbezoek later is dat gevoel er nog steeds.”

Houdt niet van?

“Botte mensen.”

Wie zou je nog eens aan tafel willen hebben?

“Mijn broer, want dat is er op een of andere manier nooit van gekomen. Hij is trouwens kok.”

Welk gebied zou je graag eens bezoeken?

“Douro in Portugal; mijn geboorteland. Ik hoor louter positieve verhalen over dat gebied.”

Welk restaurant zou je eens willen bezoeken?

“The French Laundry in Napa, Verenigde Staten.”

Liefhebberijen buiten de wijn?

“Allereerst: elk moment met mijn dochter. Daarnaast ben ik een Ajaxfan, bezoek ik regelmatig concerten en probeer ik zo veel mogelijk hard te lopen.”

Favoriete wijn-spijscombinatie bij de Vrienden van Jacob?

“Gegrilde coquille met truffel, terrine van ganzenlever en olie, met eekhoorntjesbrood, gecombineerd met Francois Chidaine clos habart uit Montlouis Sur Loire. Dat is op dit moment mijn favoriete combinatie in ons menu. De wijn heeft balans en spanning tegelijk. De zuren zorgen voor een mooie verteerbaarheid in de wijn, terwijl het zachte zoet het gerecht tot een geheel maakt.”

Tenslotte: wat zou jouw wijnadvies zijn bij… een broodje kroket?

“Bij een broodje kroket zonder mosterd zou ik gaan voor een Ribeira del Duero in een rijke stijl; mét mosterd een zacht-zoete chenin blanc.”

www.devriendenvanjacob.nl

Reageer op dit item