Perswijn nummer 3 - Perswijn
Nieuws

Perswijn nummer 3

In dit nummer bezoeken we Granada en Rías Baixas, gaat Jancis Robinson op zoek naar wijn in Marokko, nodigen we u uit voor de Perswijn Zomerproeverij, en proeven we Chardonnay uit Robertson.

In dit nummer:

De bergbewoners van Granada

Zich verheugend op een weekje zon in het Zuid-Spaanse wijngebied Granada, vertrok René van Heusden met een koffer vol bermuda’s. Ter plaatse bleek hij eerder snowboots nodig te hebben: ook in mediterrane streken kan het eind februari nog gemeen koud zijn. Gelukkig bleek er onder de sneeuw toch veel moois te vinden. Zoals wijn, olijfolie, een Californische lifestyle en schaapherders die hun eigen lammeren roosteren

Rías Baixas, waar het witte wijn regent

Spanje heeft een grote naam in rode wijnen. Het warme klimaat is op veel plaatsen dan ook niet erg geschikt voor wit. Befaamde uitzondering is Rías Baixas in Galicië. De regen valt er met bakken uit de lucht. Voor de lokale producenten en hun witte druiven is dat echter geen probleem.

Jancis Robinson zoekt wijn in Marokko

Jancis Robinson geeft het toe: ze is verslaafd aan wijn. en dus moet ze overal waar ze komt, ook tijdens vakanties, op jacht naar dat ene, moeilijk te vinden adres en proeft ze talloze wijnen die eigenlijk te vies zijn voor woorden. Tussen alle rariteiten vindt ze af en toe gelukkig ook een wijn die wél de moeite waard is. Zoals onlangs in Marokko.

Perswijn Zomerproeverij; de top uit de Languedoc

Tijdens de Perswijn Zomerproeverij ontvangt Perswijn, ter gelegenheid van het jubileum, de crème de la crème van de wijnproducenten uit de Languedoc. Hiermee grijpt Perswijn terug naar de begintijd: ons eerste evenement was een grote proeverij van wijnen uit de Rhône. Op dit moment zijn de goede wijnen van de Languedoc even veelbelovend als die uit de Rhône destijds. Alle belangrijke streken van de Languedoc staan op de proef-tafel, waaronder Pic Saint-Loup, La Clape, Saint-Chinian, Faugères en Limoux. Een unieke kans om de wijnen uit de Languedoc beter te leren kennen. Jean-Philippe Granier, directeur van het Syndicat de l’AOC Languedoc et des Coteaux du Languedoc, verzorgt bovendien een proeverij met een aantal zeer bijzondere wijnen uit de Languedoc.

Dubbel verrassend; Chardonnay uit Robertson

Robertson is niet het eerste wijngebied van Zuid-Afrika waar je aan denkt als het gaat om kwaliteitswijnen, en chardonnay wellicht niet de druif als het gaat om terroirwijnen uit de Kaap. Des te verrassender is het dat er geweldig goede Chardonnay uit Robertson komt.

Maar ook…

Bergerac, Chianti, Montepulciano en Montalcino. Trimbach (Elzas), proeven met Astrid Joosten, 4 favoriete wijnrestaurants van GrootSpraak en uiteraard de beste wijn-spijssuggesties, proefnotities, achtergronden en nog veel meer!

Perswijn nummer 3 verschijnt rond 29 april!

 

Reageer op dit item