Crémant de Savoie komt eraan - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Crémant de Savoie komt eraan

Op 15 april jl. werden in Chambéry Les Trophées des Vins de Savoie bepaald en uitgereikt. Tijdens dit jaarlijkse evenement was vooral de toekomstige nieuwe AOC/AOP Crémant de Savoie, die in 2014 haar debuut moet maken, onderwerp van gesprek.

Tekst: Lars Daniëls MV

De avond ervoor had ik al een voorproefje gekregen van het type wijnen dat die nieuwe, eigen beschermde herkomstbenaming moet gaan krijgen. Daarbij werd het duidelijk dat mousserende wijnen uit de Savoie, gemaakt volgens de méthode traditionnelle en van met name lokale druivenrassen als jacquère en altesse, een mooie en originele aanvulling zijn voor het spectrum van mousserende wijnen.

Dat wereldspectrum wordt nogal gedomineerd door chardonnay, met pinot noir in de belangrijkste bijrol. Dat dat zo is, heeft meerdere redenen. Naast het feit dat chardonnay en pinot noir zich, zeker in koelere wijnbouwgebieden, uitstekend lenen voor Méthode Traditionnelle, is daar natuurlijk ook het succes van champagne; dat ieder ander wijngebied ook wel zou willen. Omdat je je kunt afvragen of je je als wijngebied kunt onderscheiden met mousserende wijnen van chardonnay, heeft Savoie, met zijn eigen originele druiven als jacquère, altesse, maar ook molette en gringet zeker een aardige basis voor succes.

Reageer op dit item