ROC Apeldoorn scoort in Champagnewedstrijd Benelux - Perswijn
Persberichten

ROC Apeldoorn scoort in Champagnewedstrijd Benelux

De middelbare hotelschool ROC Aventus Apeldoorn heeft als enige Nederlandse finalist de tweede prijs in de allereerste Champagnewedstrijd voor hotelscholen uit de Benelux behaald.

Onder begeleiding van wijndocente Anja Vondenhoff, die zelf in 2011 de prestigieuze prijs van Europese Champagne-Ambassadeur won, haalden de drie leerlingen uit Apeldoorn (twee voor de bereiding van de gerechten, één als sommelier) een prachtige tweede plaats.

ROC Aventus uit Apeldoorn nam het in de finale op tegen het Belgische VTI Leuven, die uiteindelijk als winnaar werd verkozen door de jury. Beide scholen bemachtigden eerder dit jaar de enige finaleplaats die per land was toegewezen, ten koste van talrijke andere deelnemende scholen uit de Benelux.

 

Assemblages

De finale, die afgelopen maandag in de Kookacademie van Eindhoven (Waarne) plaats had was de culminatie orgelpunt van deze eerste editie van de Champagne-wedstrijd. In de finale kregen twee leerling koks en een leerlingsommelier van elke school de unieke kans zich in de praktijk te bewijzen met hun menu’s rond het thema  “Champagnes en producten van eigen bodem: De kunst van geslaagde assemblages”.

Bevoorrechte band

Deze eerste editie van de Champagne-wedstrijd voor middelbare hotelscholen uit de Benelux is een initiatief van het Champagne-Bureau Benelux, de rechtstreekse vertegenwoordiger in de Benelux van het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne. Het Comité Champagne wil met de toekomstige restaurateurs, sommeliers en chefkoks uit België, Nederland en het Groothertogdom Luxemburg, een bevoorrechte band ontwikkelen en talenten ontdekken. Verder wil het Comité Champagne kennis over Champagne-wijnen als exclusieve, volwaardige wijnen met een eigen geschiedenis en vakmanschap helpen uitbreiden.

Deze wedstrijd stelt zich dan ook in de eerste plaats tot doel leerlingen van hotelscholen uit de Benelux te inspireren om culinaire combinaties tussen Champagnes en gerechten voor te stellen. Er wordt ook bewust gekozen voor producten uit de eigen streek en gerechten die deel uitmaken van ieders culinair erfgoed.

In de finale won de hotelschool uit Leuven het van de hotelschool uit Apeldoorn, die het beste Nederlandse dossier indiende.

Test

Tijdens de finale werden de in het inschrijvingsdossier voorgestelde gerechten klaargemaakt en samen met de gepaste de Champagnes geserveerd aan de jury. De keuze voor  de samenstelling van de gerechten werd aan de jury toegelicht. De leerlingensommeliers ondergingen vooraf een mondelinge test over hun algemene Champagne-kennis.

Zowel het werk in de keuken (geëvalueerd door een keukenjury) en in de zaal, als de uiteindelijke gerechten (beoordeeld door een tafeljury) en de presentatie aan tafel, maakten onderdeel uit van de finale beoordeling door de juryleden.

De zeskoppige jury bestond uit:

* Jaap Teeling: Winnaar van de Nederlandse wedstrijd van de Champagne-Ambassadeurs 2012, onafhankelijk wijnadviseur, wijndocent en kok uit Soest

* Hinke de Jong: organisatrice van proeverijen en presentaties met en over Champagne

* Léon Krijgsman:  Vinoloog, sommelier en wijnadviseur/wijndocent

* François Pierssens: wijnjournalist

* Fred Martin: Winnaar van de Belgische wedstrijd van de Champagne-Ambassadeurs 2010, wijndocent

* Grégoire Van den Ostende, directeur van het Benelux Champagnebureau

Reageer op dit item