Sportoletti 2011, Assisi Grechetto - Perswijn
Wijn van de week

Sportoletti 2011, Assisi Grechetto

Assisi als wijnstreek is zo’n beetje om de hoek bij Torgiano. Het gebied ligt bij het gelijknamige stadje, op nog geen 30 kilometer ten oosten van Perugia.
Assisi werd helaas in 1997 getroffen door een zware aardbeving, waarbij de vermaarde basiliek van Franciscus van Assisi zwaar werd beschadigd.

De wijngaarden van de DOC rond het stadje zijn wat minder vermaard, en ze brengen aangename, zeg maar ongecompliceerde wijnen voort. Rood wordt vooral gemaakt van sangiovese en merlot, wit is er van trebbiano en grechetto. De Assisi Grechetto is een aparte wijn, gemaakt van minimaal 85% grechetto. In het geval van deze wijn is dat 100%. De druiven komen van 4 hectare wijngaarden op 300 meter, dus op enige hoogte.

Wijnmaker is de befaamde Riccardo Cotarella, die in heel Italië meer dan vijftig wijnbedrijven van advies voorziet – waarmee is aangegeven dat Sportoletti de nodige ambitie heeft om goede wijnen te maken, en daar bekendheid mee te verwerven.

Dit is in elk geval een prima glas wit, bloemig, met in de geur acacia, rijpe peer en gele pruimen, zacht en sappig in de smaak, met goede zuren: heel lekker.

Henri Bloem/Hart’s Wijnhandel, € 6,95

Reageer op dit item