PIWOSA – Premium Independent Wineries of South Africa - Perswijn
Nieuws

PIWOSA – Premium Independent Wineries of South Africa

Zuid-Afrika heeft er sinds januari 2013 een nieuwe club van ambitieuze wijnproducenten bij. Het gaat om PIWOSA, Premium Independent Wineries of Sout Africa.

Tekst: René van Heusden

Doelstelling van de leden, stuk voor stuk onafhankelijke (familie)bedrijven, is het accentueren van het profiel van Zuid-Afrikaanse kwaliteitswijnen in het buitenland. Men wil dat bereiken door de nadruk te leggen op de veelzijdigheid binnen de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Met andere woorden: PIWOSA gaat collectieve marketing voor kwaliteit bedrijven met diversiteit als uitgangspunt.

Het initiatief heeft volgens het persbericht ter gelegenheid van de officiële lancering de  ondersteuning van de nationale brancheorganisatie WOSA (Wines of South Africa) en van organisaties die zich inzetten voor aan de wijnbouw gerelateerd maatschappelijk welzijn en het milieu. Wijnbouw en politiek zijn in Zuid-Afrika kennelijk niet van elkaar los te denken.

PIWOSA telt op dit moment 15 leden met wijngoederen verspreid over de hele Westkaap. Het begrip ‘diversiteit’ is daarmee binnen de eigen gelederen, met grote onderlinge verschillen in bodems en microklimaten, alvast geen loze kreet. Het is die diversiteit die wijnen met een individueel karakter oplevert. Bij PIWOSA vindt men dat dit enorme kwaliteitspotentieel door overzeese markten nog te weinig op juiste waarde geschat wordt. Hoogste tijd dus om daar verandering in te gaan brengen.

Leden van PIWOSA zijn:

Ataraxia Wines, Hemel-en-Aarde Ridge

Beaumont Wines, Bot River

Cederberg Cellar, Clanwilliam

The Drift Farm, Overberg Highlands

Glenelly Estate, Stellenbosch

Jordan Wine Estate, Stellenbosch

Journeys End, Schapenberg

Ken Forrester Vineyards, Stellenbosch

Mulderbosch Vineyards, Stellenbosch

Mullineux Family Wines, Swartland

Newton Johnson Wines, Upper Hemel-en-Aarde Valley

Paul Cluver Wines, Elgin

Raats Family Wines, Stellenbosch

Shannon Vineyards, Elgin

The Winery of Good Hope, Stellenbosch

Website: www.piwosa.com

René van Heusden

Reageer op dit item

nl Nederlands